Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Bulletin 257
Leo Brabanticus, 25 mei 2011

Leo Brabanticus

De onderkoning pakt zijn biezen, nu de koning zelf nog

Tjeenk Willink, socialist (athans PvdA-er), vice-president van de Raad van State en professioneel hermelijnlikker gaat de politiek verlaten. Weinigen zullen zijn vertrek betreuren, behalve dan de hermerlijinen zelf en andere van dat soort roofdieren.

Veertien jaar lang heeft deze verstarde reactionair het formatiecircus in de slechts mogelijke zin beïnvloed. Aan de ene kant begreep hij wel dat het in de Nederlandse politiek zeker de laatste tijd geen botertje tot de boom was - met name de invloed van mevrouw Amsberg moest verdwijnen - maar het heeft er meer de schijn van gehad dat de heer Willink - zeker tijdens de laatste (in)formatieperiode - meer de vertegenwoordiger is geweest van het oude systeem met beslissende invloed van het staatshoofd dan een creatief denker van nieuwe gedragsregels waarbij mevrouw voor eens en altijd buiten de discussies werd gesloten.

In zijn laatste jaarverslag van de Raad van State schrijft hij wel dat 'de oudere generatie er kennelijk niet in geslaagd is de nieuwe generatie de regels goed bij te brengen'. (Trouw 15 april 2011). Over zijn eigen rol daarin zwijgt hij.

Willink maakt het helemaal bont met de erkenning 'dat de machtsverhoudingen nu eenmaal anders geworden zijn'. 'Dat mag' van hem, maar dan 'moet je ook tevoren andere regels afspreken. Er is geen consequentere informateur geweest dan ik'. (id).

Zover is Willink dus gevorderd in zijn democratische ontwikkeling dat hij nu de politiek oproept antwoord te geven op de vraag 'of de koning als bewaker van het proces nog een rol te vervullen heeft in formaties. En dan volgt zijn eigen antwoord, dat exact weergeeft hoe en waarom hij in de afgelopen 14 jaar heeft gehandeld: 'de bijdrage van het staatshoofd aan een levende democratie wordt ondergewaardeerd en de mogelijkheden van de koningin om het politieke proces te beïnvloeden worden overschat. Als mensen pleiten voor het terugdringen van de rol van het staatshoofd, dan is de wedervaag: welk probleem wordt daarmee opgelost?'.

Mijn antwoord is: dat daarmee een einde komt aan de - buitensporig grote - macht van een niet gekozen bestuurspersoon, die in het verleden er voortdurend van heeft blijk gegeven niet boven de partijen te staan omdat hij/zij veel te grote belangen had bij handhaving van de bestaande toestand. Nog tijdens de laatste kabinetsinformatie deinsde mevrouw er niet voor terug de informateur - dat was Willink nota bene - voor te schrijven dat 'het contraseign op iniatieven van uit de Kamer wordt geweigerd als de internationale positie van Nederland of de financiële uitgangspunten van het beleid in het geding zijn' (Volkskrant 15 april 2011).

Naar bekend ben ik mordicus tegen de vreemdelingenhaat van elke politieke partij, maar ik pas er eveneens voor om een partij de mond te snoeren met andere middelen dan overreding en fatsoen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "drie plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander