Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Bulletin 253
Leo Brabanticus, 5 mei 2011

Leo Brabanticus

Zo kan het echt niet langer met die idioterie van een bezoek van een rariteitenkabinet

Wie zich verdiept in de maatregelen die bestuur en politie van het Limburgse dorpje Thorn ter gelegenheid van het bezoek van een Haags rariteitenkabinet van zegge en schrijve één uur hebben genomen, kan maar tot één conclusie komen: ze zijn helemaal doorgeslagen daar. Drie dagen van te voren is het lieflijke witte dorp veranderd in een militaire vesting en het zal daarna nog wel een fiks aantal dagen duren voor de rotzooi is opgeruimd en alles weer op zijn plaats staat.

Thorn was gedurende een week niet meer en niet minder dan een politiestaat, erger dan ooit de Sovjet-Unie of momenteel een Afrikaanse staat onder een wrede Gadaffi of een Argentinië onder Videla.

Voor Zorreguieta mag de situatie in Thorn een AHA-Erlebnis zijn, ze moet echter goed beseffen dat al die politiële en militaire ingrepen plaats vinden omdat o.a. ook mevrouw Zorreguieta 'bedreigd' wordt en 'dus' bescherming behoeft. Overigens heeft dat mens op de Dam vorig jaar wel bewezen hoe hard ze kan lopen: je kan zien dat ze dit soort situaties gewend is en de nodige ervaring heeft meegenomen.

De Volkskrant (29.IV: lees die krant) heeft een uitstekend beeld geschetst van de geweldsdictatuur die het dorp beheerste. Ik heb geen behoefte om deze uitgebreid hier over te nemen, maar vermeld slechts dat alleen al 1300 agenten - onder wie ook Belgische - het straatbeeld hebben beheerst en dat de straten vergeven waren van soldatesk vertoon, dat er 'veiligheidsringen' waren, waar zich reeds al sinds enkele dagen voor het gebeuren geen enkel voertuig - ook geen fiets - mocht bevinden, de straten volhingen met camera's en dat alle inwoners gescreend zijn, waarbij de autoriteiten zich er niet voor schaamden om 'alle gegevens te gebruiken, die we nodig hebben'.

Een en ander betekent dat het gebied dat de rariteiten hebben betreden, een stuk bezet Nederland is geworden zoals in de beruchte jaren 1940-1945. Je mocht geen helm, bivakmuts of das bij je hebben. De politie heeft bepaalde personen intensief - met tien man ofzo - in de gaten gehouden. Verdacht is iemand overigens al wanneer deze met de rug naar het podium staat en 'opvallend veel belt'. Welk een schat aan informatieve en suggesties voor kwaadwillenden om de boel in de war te sturen! En dat allemaal om die majesteiten en andere bij de gratie Gods omhooggevallen opvreters, die zo nodig om een feestje verlegen zaten, te beschermen.

Het kan best zijn dat verkrampte bestuurders niet alleen 'geen enkel risico' willen lopen. Veel erger is echter dat ze destijds niet de moed hadden om het bezoek te weigeren of - nog beter - via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ergens het verzoek te deponeren aan een ieder wie het aangaat om een eind te maken aan deze wezenloze traditie die van jaar op jaar een steeds slechtere roep heeft gekregen. Niet alleen wegen de steeds hoger wordende maatschappelijke kosten steeds minder op tegen het 'plezier' van een enkele hofnar die aan een touw staat te trekken of geblinddoekt in een koek staat te happen. Veel erger is dat de overheid met het vieren van koninginnedag een instituut tot leven probeert te wekken dat allang begraven had moeten zijn. De vergelijking tussen de monarchie en het op zijn laatste benen lopend feestje dat veel weg heeft van een mobilisatie-oefening, spreekt voor zich zelf.

Volgend jaar kan iedereen - president, burger, agent, winkelier - '30 april' rustig tegemoet zien. De familie Amsberg zit dan op Elba of op Sint Helena en er zit een eenvoudige, fantastische president die geen enkele behoefte heeft zich te laten fĂȘteren, in Den Haag, terwijl de gemeentekas wordt gebruikt waarvoor deze bestaat.

We gaan goede tijden tegemoet. Leve de Republiek!
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander