Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Bulletin 251
Leo Brabanticus, 5 april 2011

Leo Brabanticus

Dringend advies voor zaterdag 30 april: iedereen blijve thuis!

Amsberg sr., die me met de dag meer irriteert, is geboren op 31 januari. Normale mensen vieren hun verjaardag op die dag zelf. Amsberg is echter een klein kind: hoe meer feestdagen, des te meer aandacht want daarmee is ze even verguld als haar moeder: 'allemaal voor mij alleen'. Bovendien is het eind januari altijd een koude boel en zouden de mensen hun oranjeliefde die dag niet zo goed kwijt kunnen. Eind april was een veel betere datum om geboren te zijn, weshalve een correctie van het goddelijk en ouderlijk gedrag met drie maanden werd aangebracht.

Het vieren van de verjaardag van het staatshoofd werd in de jaren '80 van de 19e eeuw een co-productie van een aantal deftige Amsterdamse liberalen en een Utrechtse krant, bedoeld om aan de toen ook al iedere dag verder aftakelende populariteit van de man die zich Willem III liet noemen maar meer bekend is geworden als koning gorilla, een eind te maken door een grootse jaarlijkse viering van een 'koningsdag''. Het een en ander kostte natuurlijk wel een zak centen maar dat moet je voor je koning over hebben. Die 'koningsdag ' werd echter geen groot succes. De organisatoren mochten dan ook van geluk spreken dat op 31 augustus 1880 Emma hoe dan ook een kind had gebaard dat alle staatsrechtelijke bezwaren tegen de monarchie met lieflijke kushandjes om zeep zou helpen. Op 31 augustus 1889 werd bij mijn weten voor het eerst koninginnedag als een nationaal volksfeest opgezet.

Eigenlijk is het precies hetzelfde wat wij nu met Zorreguieta meemaken: voor zover deze vrouw iets voorstelt - we weten dat niet want we mògen niets weten - en nadat alle aangeprate kwaliteiten zijn doorgeprikt - zijn er geen staatsrechtelijke argumenten voor haar aanwezigheid in Den Haag aan te voeren dan haar borst-, bil- en beencharmes, waarmee ze 4 miljoen Nederlandse mannen à la Jan Mulder — 'plat' krijgt. Monarchalen worden nu al opgewekt vol verwachting uit te kijken naar 17 mei of zo wanneer dat mens jarig is.

Nu drie adviezen voor Thorn en Weert:

Geen enkele volwassen burger zit op die 30 april te wachten. Integendeel: ieder die ermee te maken heeft, houdt zijn hart vast, wanneer het zo geliefde staatshoofd zijn volk ontmoet en de familie meer tegen de massa moet beschermd worden dan dat het deze in de armen zal sluiten. Die samenkomsten van volk en vorst zijn niet van gevaar ontbloot. Het is dus volkomen redelijk dat de Amsbergers die dag liever thuis willen doorbrengen, waar ze naar een leeg televisiescherm kunnen kijken/ Het eerste advies is dus aan de familie Amsberg: blijft U allemaal thuis.

Als het toch zo is dat ieder familielid op die 30 april met een diepe zucht opstaat en hoopt dat die dag 'al vast voorbij was' - en zo is het - dan is het onbegrijpelijk als ons advies niet opgevolgd wordt. En waarom niet? Bent U bang dat Uw populariteit onder een afgelasting zal lijden? Mensen: luistert toch eens naar ons: die populariteit is door de bewustwording van het volk, de secularisatie, de demystificatie en de internationale contacten en niet te vergeten door Uw eigen stommiteiten bijna tot aan het nulpunt weggezakt. Als U bang bent dat thuis blijven Uw vermeende populariteit nog verder zal doen verdwijnen, zo blijkt daaruit hoe zwak U terecht Uw eigen positie inschat. Als het toch moet gebeuren, laat het dan maar zo vlug mogelijk geschieden.

Jullie moeten alleen naar Thorn en Weert gaan als jullie echt denken dat er niets zal gebeuren of dat jullie harder kunnen lopen, zoals de gebeurtenissen bij de herdenkingen in 2010 hebben duidelijk gemaakt. Sjonge, wat kunnen jullie rennen als het moet. Je kon goed zien dat vooral Zorreguieta zelfs kinderen omver kan lopen. Maar die heeft natuurlijk ook de meeste ervaring. Terwjjl we garnaal adviseren om zijn witte pet thuis te laten evenals al die blikken borstversierselen, die een snelle run in de weg zitten.

Ons tweede advies is bestemd voor de politie. Wij begrijpen best dat voor elk van de in te zetten 1300 agenten, onder wie ook een detachement Belgen, een flinke schnabbel in het vooruitzicht is gesteld en dat geld de pijn verzacht. Maar het is ook begrijpelijk dat jullie de hele voorafgaande nacht peentjes liggen te zweten. Kan het niet zo zijn dat jullie op 30 april bij het opstaan plotseling hartkloppingen krijgen of een vreselijke hoofdpijn of nog erger een afschuwelijke diarrhee? Het is me immers nogal wat om te moeten optreden tegen het eigen volk dat in wezen het grootste gelijk van de vismarkt heeft. Zoals echter immer gezegd: republikeinen zijn uiterst pacifiek. Zij verafschuwen geweld van alle partijen.

Kom me niet met het smoesje aan boord dat jullie er zijn voor handhaving van de orde .In de eerste plaats gebeurt er niets. Pro Republica wil, zoals nooit genoeg gezegd kan worden, geen straatgevechten, geen geweld, geen revolutie. Wij zijn geweldloos en verstandig. Maar in de tweede plaats lokt de aanwezigheid van een grote troepenmacht juist agressie en geweld uit. Doet wat Pro Republica U vraagt en blijft dus allemaal thuis.

Het derde advies is voor de overheden die zoals gebruikelijk weer hun stinkende best gedaan hebben eerst om de buit binnen te halen en vervolgens om naam te maken als krachtdadig gezag dat je wel om een boodschap kunt sturen. U, dames en heren maakt van wat de monarchalen beschouwen als een privé goedkoop feestje - want de overheid betaalt alles - een Oost-Europees schouwspel: verheerlijking van een ondemocratisch gezag. In Weert is de heer Dijkstra, die ooit een verstandig, prudent en pacifiek mens was, sinds hij aan het verschijnsel macht geroken heeft, erger dan Verhagen en Hillen samen, tegen wier voorgangers hij en ik ons samen zo verzet hebben. Of ben je dat vergeten, Wim? Je hoort nog wel van me.

Mijn advies aan jou en alle hoge gezagsdragers in Weert,Thorn en Den Haag luidt: blijf thuis en stuur sms-jes naar Den Haag met de mededeling, dat het bij nader inzien toch beter is dat iedereen, ook de familie, gewoon thuis blijft.

Eerljk gezegd: wat moeten wij als volk met die flauwekul, die alleen goed is voor vrij-markters met hun commercie, drank- en eetgelagen.

Republikeinen, blijft U dus allen thuis of gaat vissen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander