Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Bulletin 249
Leo Brabanticus, 24 maart 2011

Leo Brabanticus

Wie koning wil spelen, heeft geen privé: het diner in Oman had dus niet mogen doorgaan.

Dat het ook in de Golfstaat Oman onrustig is, weten we al geruime tijd. Het was dan ook wel een beetje begrijpelijk dat Rutte het staatsbezoek van het luxereisjes-geile meisje Zorreguieta - zij zou de stuwende kracht achter het 'doorzetten' zijn: ik zeg dat nu wel maar kan het niet bewijzen, we mògen immers nooit iets weten - met haar schoonfamilie afblies (Het bezoek is inmiddels toch doorgegaan. Red.), al ware het beter geweest wanneer de aftandsheid van staatsbezoeken als reden was aangevoerd: voortaan kan de regering dit soort visites niet meer voor haar rekening nemen.

Als de familie zo nodig gefêteerd wil worden, moet ze dat zelf weten, regelt ze zelf de tickets en betaalt ze alles uit haar eigen portemonnaie. Verder geen flauwe smoesjes meer van economische belangen: de zakenlieden daar en hier zijn mans genoeg om hun producten zelf wel aan de man te brengen.

Trouwens, vandaag of morgen zijn we toch een republiek en is die quasi-vertoning van die ene zich dag en nacht voor het vaderland opofferende familie voorgoed voorbij. Iedereen zou daar nu vast aan moeten wennen.

Eindelijk zou er dan ook een eind moeten komen aan het dwaze onderscheid dat monarchalen zo graag maken tussen privé- en publieke zaken. Natuurlijk heeft iedereen recht op privacy, zoals op alles wat zich in de slaapkamer, WC en badkamer-afspeelt. Met deze intimiteiten heeft niemand zich te bemoeien.

De monarchalen hebben echter in de loop der tijden alles tot privé gestempeld waarvan zij vreesden dat de bekendheid daarover hen in verlegenheid zou brengen. Foto' s van een smakelijk uit zijn neus etende domme Willem werden onmiddellijk tot privé gestempeld evenals filmpjes waarop mejuffrouw Emily te zien is of Maxima op een NewYorkse tafeldansfuif maar evengoed behoren tot die geheimen de luchtjes en geluidjes die de Amsbergers afscheiden in publieke ruimten, die nu dus geprivatiseerd zijn.

Staatsrechtelijk oneindig slechter is echter dat de familie - en de ministers en kamerleden in haar kielzog - volledig publieke zaken simpelweg als privé is gaan beschouwen. Of het nu gaat om Willem die privé bouwt in Mozambique, Maxima die voor haar familie een privé-woning in Holland - of daar in de buurt - zoekt, moeder Amsberg die voor een privé diner in Oman met het regeringsvervoermiddel daar een paar vakantiedagen gaat doorbrengen of onze onderwereldprinses Mabel Los, voor wie zelfs geen ministeriële verantwoordelijkheid geldt maar voor wie momenteel niettemin de halve vloot in het geheim paraat wordt gehouden als ging het hier niet om minderwaardig volk maar om een werkelijk koningskind, wat ze ook nog niet eens is.

Trouwens, die hele koninklijke onschendbaarheid blijkt niets anders dan een doekje voor het bloeden: wanneer de mogelijkheid bestaat dat iemand van de familie staatsrechtelijk buiten de orde is geweest, wordt meteen verklaard dat het hier privé-zaken' betrof en dus geen minister er voor verantwoordelijk is. Maar voor het geval dat zulks niet geloofd wordt zegt de verantwoordelijke minister dat hij de persoon in kwestie heeft aangesproken. Einde verhaal. De kamer kan toch niet een konings- en kabinetskwestie riskeren omdat een prins enkele tientallen glazen te veel gedronken heeft of in wapens heeft gehandeld.

Terug naar Oman: met hetzelfde gemak waarmee ooit het ministerie van oorlog werd omgetoverd in het ministerie van defensie, of koloniale oorlogen veranderden in politiële acties en gevechten in Kunduz tot opleidingscursussen voor agenten - stikt niet van het lachen, vrienden - zo wordt hier wat eerst een staatsbezoek was, omgetoverd in een particuliere visite maar wel met dezelfde kosten, met hetzelfde vervoermiddel, dezelfde diplomatieke en militaire eerbetonen en dezelfde mooie pakken.

Welk een lachwekkende vertoning. Maar Rutte houdt vol: Amsberg gaat lekker ergens buiten eten - duif of zo - en verklaart dat alles wat mevrouw doet haar zaak is welke niemand verder ook maar iets aangaat. Rutte en Amsberg die uitvoerig met elkaar gesproken hebben, zouden eenstemmig geconcludeerd hebben dat het 'heel verstandig' was om op de persoonlijke invitatie in te gaan.'De Tweede Kamer mag daarvan vinden wat ze wil', aldus Rutte anno 2011 maar het is wel beschamend.

De Volkskrant (5.3.) suggereert - evemin als ik wat weet, weet de redactie iets: ook zij màg niets weten - dat Amsberg met haar vriendjes druk bezig is haar immer ontkende grote macht toe te geven en daar uiteindelijk ook nog voor uit te komen ook.

Mevrouw Amsberg, fijn dat u zo voor ons uw best doet. We hebben er nooit om gevraagd. Dank u wel voor alles.

Weet echter, dat er maar één definitieve oplossing: is schaf al die schijnvertoningen af, hoe zielig dat ook voor uw aanhang, uw zoon en voor uw schoondochter is - dan is ze uiteindelijk toch voor niets met hem getrouwd.

Wanneer gaat het gebeuren?
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander