Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Bulletin 247
Leo Brabanticus, 13 maart 2011

Leo Brabanticus
Mensen, hou toch een eens op met die staatsbezoeken!

Staatsbezoeken dateren uit een lang vervlogen tijd, waarin vorsten niet alleen aan hun concurrerende collegae zonodig moesten laten zien hoe groot, sterk en rijk ze wel waren - terwijl ze stiekem tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik konden maken om dezelfde situatie bij de gastheer van dichtbij te bestuderen - maar ook om allerlei politieke zaken te regelen, zoals de verloving van de 2-jarige kroonrins met een aan het bezochte hof volgend jaar verwachte baby - die met 50% kans immers een potentiële bruid kwas - of de dringend noodzakelijke militaire alliantie tegen de hen beiden bedreigende smeerlap die regelmatig zijn cijns niet betaalde, zich met onkuise vrouwen ophield en - ergst van alles - er ketterse opvattingen op na hield.

Er zullen waarschijnlijk nog wel tientallen andere doorslaggevende motieven meer aan te voeren zijn, die het geplande bezoek dwingend vereisten, maar het was duidelijk dat de visite geen flauwe kul was, geen snoepreisje en zelfs geen onschuldig uitje.

Alles werd uit de kast gehaald om te imponeren: het goud en het zilver, de parels en de edelstenen, de brokaten gewaden, de zijden onderbroeken, de purperen mantels en hoeden, de vergulde bretels en de fluwelen corsetten. Niet alleen de monarch en de monarchin waren op hun paasbest uitgedost, ook de kinderen en de aangetrouwde familie, de neefjes en nichtjes - of zoals wij tegenwoordig moeten zeggen: Hunne Koninlijke Hoogheden, de prinsen en prinsssen, de graven en hertoginnen - , alles.

Ook de gekleurd uitgedoste leden van de hofhouding waren natuurlijk aanwezig. Hoe meer zelfs, hoe indrukwekkender. Ze vulden soms wel meer dan honderd karossen. Daarachter kwam de hele trein met geschenken, kleren en levensmiddelen. Het was imponerend en dat was ook de bedoeling.

Door de vele revoluties en de opkomst van de demokratieën en - als gevolg daarvan - het steeds sterker wordend verlies aan vorstelijke normen en waarden, maar vooral ook door de technische modernisering van de maatschappij werden de staatsbezoeken als maar minder belangrijjk en stierven ze geleidelijk aan uit. Tenmiste in die landen die de moed hadden om de republikeinse staatsvorm in te voeren.

Dat gebeurde echter niet in de landen die om welke reden dan ook niet met hun tijd meegingen. De Nederlandse republiek moge model gestaan hebben voor b.v. de staatsvorm van de Verenigde Staten, daana was het een en al conservatisme wat de klok sloeg. Willem II weerstond Thorbecke, Wilhelmina Troelstra en Beatrix zou pas op het allerlaatste moment vóór haar abdicatie inzien dat ze veel eerder haar biezen had moeten pakken

.Beter laat dan nooit. België, Zweden, Groot-Brittannië en Oman zullen spoedig volgen..

Men kan zich afvragen waarom die dure grappenmakkerij van de staatsbezoeken tot het smadelijke einde heeft voortgeduurd. In elk geval was er geen enkele noodzaak voor. Al jaren geleden - toen D'66 nog modern en republikeins was - pleitte Hans van Mierlo er voor een eind te maken aan dit kostbare niets opleverende persoonlijk machtsvertoon, totdat ... hij zelf minister werd en van mevrouw mee mocht op reis. Inpakken kon ze zo verschrikkelijk goed, ook al zit het 'inpakken en wegwezen' er bij haar nièt in.

Wel hadden mevrouw en het hele hof, inclusief de luxe-en verspillinggeile buitenlandse schoondochter, zich zelf wijs gemaakt dat een zo dure snoepreis van haar familie - inclusief het vrachtvliegtuig met necessaria en geschenken zo ontzettend goed voor de Nederlandse handel was. Het is dezelfde wartaal dat haar vader - de appel valt niet ver van de boom - altijd ophing 'wat wij doen is zo goed voor de Nederlandse economie'.

Ook nu klinkt precies diezelfde onzin weer uit de mond van de dames en heren van het bedrifjfsleven. Alsof de Omanieten niet geïnteresseerd zijn in de Nederlands tulpen, de Nederlandse wapens en de Nederlandse schepen als zodanig maar alleen in het aftandse relict dat me reis en mee betaalt (zou het ?). Met andere woorden ;zonder een pappie destijds en zonder een Bea nu zouden die Omanieten in nhet geheel niet geïnteresseerd zijn in de Nederlandse producten. Dat gelooft toch niemand.

Die hele handel is niet meer dan een doekje voor het bloeden om een walgelijke persoonlijke luxe snoepreis mogelijk te maken van een een mens van wie de arrogantie afdruipt, die haar zoon meeneemt omdat er ergens op een oud papier geschreven staat dat die haar moet opvolgen en die vergezeld wordt door zijn echtgenote die vooral haar lange benen etc. als staatsrechtelijke argumenten tot haar beschkking heeft.

Het ware beter geweest wanneer het staatsbezoek om inhoudelijke redenen voor een en voor altijd uit het vorstelijke entertainmentproramma geschrapt was. De wapenhandel gaat toch wel door. Daar staan Wientjes, Rutten, Verhagen en Hillen en andere goede christenen garant voor.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander