Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Bulletin 241
Leo Brabanticus, 3 februari 2011

Leo Brabanticus

Enige reflecties bij een verjaardag

Ik heb er geen enkele behoefte aan mee te doen met de flauwe-kul-gewoonte om de verjaardag van bepaalde mensen, die zich zelf zo belangrijk en verheven boven andere mensen voelen en met wie ik alleen maar een negatieve band heb, te gedenken door het afgeven van een bosje bloemen aan een paleishek, door een lap textiel uit te steken - bij ons in het dorp waren dat er vandaag welgeteld één - of zelfs ook maar door het schrijven van een of andere memoriebrief.

Mevrouw Amsberg-Lippe is een dochter van die verschrikkelijke Bernhard. Ik weet wel dat zij daar zelf ook niets aan kan doen, maar ze heeft ook nooit afstand van die schavuit en diens wandaden genomen en dat neemt fatsoenlijk Nederland haar wèl zeer kwalijk.

Bovendien heet zij een nazaat te zijn van Willem Gorilla. Dat is die vlegel, weet U wel, die voor haar zoon naar diens eigen zeggen model zal staan als hij eenmaal koning geworden is. In de eerste plaats zal hij dat natuurlijk nooit worden: daar groeit Pro Republica momenteel te sterk voor. Maar bovendien is het toch bij de wilde spinnen en op het onbetamelijke af wanneer een volwassen man - kennelijk meer marinier dan kroonprins, maar wel doctorandus (of iets anders heel erg hoogs in de geschiedwetenschap) nog niet is afgerekend op het soort wartaal dat hij uitslaat. Koning zien we hem dus niet gauw worden.

In alle geval draagt mevrouw wel - nogmaals buiten haar schuld - een zware erfzonde op haar ziel, net zoals vroeger de katholieken die allemaal belast waren door de zondeval van Adam en Eva. Tenminste zo werd het vroeger geleerd.

Ik zou nu ook nog niet graag in de klas of in de collegebanken zitten naast de familie Hitler, Reagan of Mubarak.

Hoe dan ook: het is triest maar waar dat het meer het oranjegrauw is rond mevrouw - zonder dat zij daar voldoende afstand van neemt - dat het presteert om de jarige Amsberg met die verfoeilijke gorilla te vergelijken, ook al gaat het nu alleen maar om de langste in staatshoofd-jaren. Als ik een beetje historische kennis in mijn hoofd én wat fatsoen in mijn lichaam had, zou ik van meet af aan het volk hebben duidelijk gemaakt dat ik met voornoemde ellendeling niets te maken wilde hebben. (Maar goed, omdat ze natuurlijk geen relatie is van die gorilla, verwelkomt mevr. Amsberg die vergelijking omdat het in haar ogen haar positie legitimeert.)

Een tweede reflectie bij deze verjaardag is dat het mevrouw toch niet onbekend zal zijn dat er een gigantisch verschil gaapt tussen 1938 en 2011. Werd het volk destijds nog door de familie, de regering, de scholen, de kerken, kranten en tijdschriften, de sportclubs, de oranjeverenigingen, de commercie en weet ik wat nog meer, gedwongen om mee te doen aan de straatfeesten en andere oranjelol, nu is die fut er totaal uit behalve dan misschien bij de oranjeverenigingen (maar die krijgen ook allemaal ieder jaar een vet oranjebudget voor dit soort' feesten)' en de entertainment-industrie.

Vroeger zag het 'zwart' van de vlaggen maar ik zei U al dat daarvan in ons dorp vandaag niets te bekennen viel. Sterker, ik las op de website van onze vrienden van het Nieuw Republikeins Genootschap dat de door Pro Republica vorig jaar gelanceerde 'onbernhardiseringsactie' door hen met zoveel vuur is overgenomen dat wij daar nog wel het een en ander van kunnen leren. Het is zelfs zo dat de Nijmeegse burgemeester - goed, toegegeven, hij kleunt overal mis waar hij mis kàn kleunen - nu op de republikeinse pijnbank ligt te kreunen. Goed gedaan, mannen van het NRG. Je ziet waartoe onze samenwerking al onmiddellijk leidt.

Ik wil in alle geval maar zeggen: in 1938 was het allemaal 'Halleluja en hosanna', nu - in 2011- is het 'kruisig ze', althans, veeg onze straten schoon van wat daar niet thuis hoort.

Tenslotte nog een derde pikante reflectie: op 8 februari 2005 kreeg mevrouw Amsberg uit handen van de Leidse Lippe rector magnificus een doctoraat in de geesteswetenschappen of zo iets. Die zelfde dame zei toen in haar dankwoord dat 'juist een koning zich 'ongebonden en volledig kan inzetten voor de publieke zaak, de res publica'. Zij oreerde verder dat dit begrip 'ook de oorsprong van het woord republiek is, wat haar functie de moeite waard maakt'. Dank U, mevrouw dat U avant la lettre reclame voor onze goede zaak heeft gemaakt.

Nou, mevrouw Amsberg, wat let U om zes jaar later lid van Pro Republica te worden of nog liever: uit te voeren wat U toen naliet te doen: namelijk af te treden in het belang van de Res Publica en daarmee plaats te maken voor een gekozen staatshoofd.

Met door erfrecht verkregen functies loopt het altijd mis. Dat beseffen we in 2011 nog beter dan in 1938. Dus...
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander