Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 239, 12.01.2011

Leo Brabanticus

Pro Republica en de politiek. Een initiatief.

Nu er weer een nieuwe politieke partij zich aangediend heeft - hulde voor het initiatief én voor de realisatie - kriebelt het weer bij echte republikeinen.

Daar wij principieel geweldloos zijn, is onze enige republikeinse hoop op de politiek gevestigd. Het ergerlijke is dat politieke partijen in wezen door en door conservatief zijn. Ze zijn pas geïnteresseerd in nieuwe gedachten, wanneer deze bewezen hebben politiek levenskrachtig te zijn. Tot zolang blijven zij de kat uit de boom kijken.

Na intensieve propaganda is het percentage aanhangers van de monarchie sinds de eeuwwisseling nu gezakt van iets meer dan 80% tot minder dan de helft. Daar is heel veel energie aan besteed.

Onze republikeinse websites die door de familie Amsberg aan het Noordeinde en in Wassenaar, door de AIVD, de RVD en het ministerie van justitie katachtig worden gevolgd, hebben daar voelbare onrust veroorzaakt. Niet voor niets wordt de abdicatie iedere keer opnieuw uitgesteld tot betere tijden maar wellicht ad kalendas graecas.

Mevrouw Amsberg-Zorreguieta, die smacht naar de titel, de macht, het aanzien en het geld van het koningschap, lijkt de enige te zijn die ongevoelig is voor het republikeinse argument van de onvermijdelijke noodzaak van het sterven van elke mens en het ineenzakken der antieke instituties als kerk en monarchie. Ook zij kan met haar lange benen, korte jurkjes en andere staatsrechtelijke argumenten niet de Djaggernautwagen der geschiedenis tot omkeer brengen.

Mevrouw Amsberg sr. zelf schijnt het allemaal, naar uit hofkringen wel eens fluisterend wordt vernomen, spuugzat te zijn en snakt naar het einde.

Haar oudste zoon is liever handelaar in buitenlandse landerijen en ziet - begrijpelijk - angstig uit naar het moment dat hij zelf belast wordt met dagelijks niets doen. Bovendien vreest hij nu al voor de toekomst van zijn oudste dochter - de man, dat moeten we hem toegeven, is een goed huisvader - en beseft, dat als hij nĂ¹ de kroon accepteert, zij over een decennium met nog grotere ellende wordt geconfronteerd dan hij nu.

Zo goed als dus de Amsbergers zich de werkelijkheid realiseren, zo slecht doen dat de politici die wachten en wachten tot de buit bij hen in de schoot rolt. Zo simpel gaat het echter niet. Dat is de crisis van dit moment.

Hoewel ik nimmer gelukkig ben geweest met one-issue-partijen - misschien echter heeft de nieuwe seniorenpartij een breder program dan alleen de pensioenen van de 70-plussers - hebben de republikeinen nu deze nieuwe groepering bitter hard nodig.

Behoud dus Uw reeds geschreven program maar wijs ook uit Uw midden nu al één of twee a.s. fractieleden aan, die vanaf nu, uiteraard zich schikkend naar de fractiediscipline, de vrijheid hebben om in het hoogste politieke orgaan van het land het republikeinse geluid te doen horen en te laten zegevieren.

Wanneer U een of twee vaste plaatsen — bijvoorbeeld de nummers 3 en 5 - op de kieslijst aanwijst en daarmee metterdaad de verkiezingen ingaat, zo garanderen wij U niet alleen onze uitdrukkelijke steun voor deze nummers en Uw hele partij, maar maken wij samen aan het Nederlandse volk, de Amsbergers en de bruine regering duidelijk hoe sterk het republicanisme momenteel is.

Wij hebben geen geld maar wel invloed. Tijdens de verkiezingen helpen we U dus de grootste partij van het land te worden.

Zullen we samen het avontuur, dat eigenlijk al geen avontuur meer is, wagen?

À titre personnel, Uw Leo Brabanticus
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander