Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 235, 15.12.2010

Leo Brabanticus

Weer een nieuw boek over Juliana in de maak

De immer attente Volkskrant bericht vandaag (9.XII) dat Nederland weer een publicatie over mevrouw Lippe te wachten staat. Het zal nog wel een paar jaar duren vóór deze klaar is maar het schijnt de bedoeling te zijn dat het boek past in de oranje-diarree die Balkenende en Lubbers enige tijd geleden voor de feestelijkheden (?) in 2013-2015 hebben bedacht bij de herdenking van het niet zo verschrikkelijk belangrijke feit dat het in november 1813 200 jaar geleden is dat een man wiens vader ooit een verschrikkelijk slecht Hollands stadhouder was geweest en van wiens vlucht in 1795 het merendeel van het volk met opluchting kennis had genomen, door enkele reactionaire regenten als een soort verloren zoon in Scheveningen werd terug werd binnengehaald.

Ik zou liever hebben gehad - want daar bestaat wel behoefte aan - dat er een nieuw boek op de markt zou verschijnen over de mannen die in hun eigen wijsheid in 1813 beslist hadden dat 'het geen Willem de Zesde maar een Willem de Eerste moest zijn die als soeverein vorst (niet als koning dus) naar den wensch der Nederlanders (hoe wisten de Balkenendes en Lubbersen van die tijd dat zo precies ?) onder het volk optreedt'.

Er zou een degelijk - ook locaal - onderzoek nodig zijn naar de juistheid van de bewering dat het volk inderdaad een 'verzoening' met die Oranje-fossielen gewenst heeft. Daar is nog nooit een studie naar verricht en de dames en heren-Oranje, berucht om hun geschiedvervalsende streken, hebben in de jaren sinds 1813 voldoende gelegenheid en trawanten genoeg gehad om de latere historiografie tijdig naar hun hand te zetten. Balkenende, Lubbers en consorten vinden een gespreid bedje.

De persoon die het bedoelde boek over Juliana moet gaan schrijven, Jolande Withuis, voert zeker een vaardige pen. Het zal dus best een leesbaar boek worden maar het gaat niet alleen om de leesbaarheid maar vooral om de historische betrouwbaarheid. Wanneer mevrouw nu al roept - volgens de Volkskrant - dat haar biografie 'een analytische visie geeft' op het bestaande materiaal over haar hoofdpersoon, zo houd ik mijn hart vast.

Daar komt nog bij dat mevrouw nu al aankondigt 'niet te behoren tot diegenen die schande roepen over beperkingen' die Amsberg aan wetenschappers zal opleggen. Ik vrees met groten vreze dat we hier te maken hebben met een neo-fasseurette.

Bovendien is het zonde van de tijd, de energie en het papier dat er weer zoveel licht geworpen wordt op die intens domme vrouw en - nog veel meer - op haar man die beter voor eeuwig dood gezworen moet worden. Kent een lezer nog een straat die naar die schobbejak is genoemd? Weg er mee.

P.S. Het artikel van Edith Loosen 'Houdt U van Maxima? Betaal dan!' ín het NRC van 7.XII heeft ongelooflijk veel los gemaakt. Het is nu de taak van politici en journalisten er voor te zorgen dat de 'majesteitsbelasting' er ook metterdaad komt, zodat bij de voorstanders van de monarchie voortaan geen enkele twijfel meer bestaat over de volksgeliefdheid - over de godgeliefdheid spreken we allang niet meer - van het koningschap.

Nederland gaat dan rustiger tijden tegemoet en wij van Pro Republica kunnen onze tijd aan nog nuttiger zaken wijden dan aan het doen verdwijnen van de mevrouw die (1) hier nooit had mogen zitten en (2) al lang uit zichzelf had moeten ophoepelen.

Bezoekers van deze site: helpt ons met Uw morele steun en Uw daadwerkelijke hulp.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander