Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 232, 04.12.2010

Leo Brabanticus

Wat weet, dat deert

De voortreffelijke Volkskrant-onderzoeksjournalisten Merijn Rengers en John Schoorl zijn er achter gekomen (Volkskrant 1.XII.2010) dat de gemeente Wassenaar, die ter zake van de plannen van Amsberg jr., van de neven Floris en Piet en van tante Irene met haar dochter Margarita en echtgenoot, evenals nu kennelijk ook van de mater familias Amsberg sr., om op het landgoed De Horsten een soort Oranje Vrijstaat te stichten - men leze voor de verwikkelingen zelf de Volkskrant en voor ons commentaar de Pro-Republica-website er nog eens op na - zich steeds verder in de nesten werkt.

Onze overbodige Willem, de niet zo erg slimme handelaar in overzees vastgoed - je houdt je hart vast wanneer die man vandaag of morgen echte zorgen aan het arme waterhoofd krijgt - schijnt al heel vroeg in de eeuw afspraken met de toen vigerende burgemeester gemaakt te hebben over veranderingen van huis en landgoed. Zo beklemtoonde hij nadrukkelijk dat hij geen 'politiek' gedoe rond de wijzigingen wilde, zodat zulks eigenlijk niet anders dan als een geheim verzoek kon worden uitgelegd om samen te ritselen en de zaak zelf buiten de officiële politiek te houden.

Dat lukte te minder omdat genoemde familieleden óók dwingende eisen gingen stellen ten aanzien een wandelpad en de sloop van twee boerderijen en een rentmeesterswoning, die op de gemeentelijke monumentenlijst stonden. Zoals te doen gebruikelijk kregen zij hun zin, temeer omdat moeder/tante Bea zich ermee was gaan bemoeien, de sloopaanvragen ondertekende en een zogenaamd inpassingsplan liet opstellen.

De burgers raakten naast de traditionele tegenstelling tussen Wassenaarders en Voorschotenaren nu ook verdeeld: degenen die door toe te geven aan de eisen van de immigranten, het gemeentebestuur tot capitulatie hadden kunnen dwingen, en degenen die de collaboratie met en de capitulatie voor de Amsbergkliek terecht niet konden verkroppen.

Bij de laatste groep moet natuurlijk ook het oude sentiment jegens de familie met haar kapsones een rol hebben gespeeld: Wassenaar als Nederlands model! Ook hier werd de verliezende partij in de gemeente en het gemeentebestuur geconfronteerd met de intransparante macht van de monarchie. In plaats van zich koest te houden in de hoop daarmee het ook in Wassenaar opvlammende republikanisme te sussen, deden de monarchalen het omgekeerde door niet alleen de monarchale heers- en hebzucht bloot te leggen maar ook ook het geraffineerde machiavellisme van de dames en heren 'van koninklijken bloede'.

Wat er precies aan de hand is met de ambtenaresse-monumenten-specialiste die gisteren ontslagen werd, is nog onduidelijk. De vrouw kreeg te horen 'dat zij niet de juiste persoon was om het monumentenbeleid van de gemeente af te bouwen'. Het kan ook zijn dat ze alleen maar verantwoordelijk wordt gesteld voor de fouten tijdens de afgelopen procedures.

Een veelzeggend teken is echter dat de gemeente niet wenst te bevestigen dat de ambtenaresse 'van het dossier is gehaald'. Neen, zegt de burgemeester, 'er zijn taken herschikt binnen het apparaat'.

Wanneer echter blijkt dat de monarchie en de gemeente een vuil spel met mevrouw hebben gespeeld, zo hopen wij dat uit haar eigen mond te vernemen.

Het kan echter best zijn dat zij er gegronde redenen voor het geheim houden van de ware toedracht.

Pro Republica en de pers mogen haar echter principieel niet uit het oog verliezen.


In het kader van bovenstaande hebben wij vragen gesteld en daarop het volgende antwoord gekregen:

Geachte mevrouw Smits

Er zijn diverse personen binnen de gemeentelijke organisatie die zich met het onderwerp monumentenzorg bezig houden.

Er is geen ambtenaar uit zijn functie gezet.

Wel zijn er taken herschikt in het kader van bijvoorbeeld bezuinigingen, de samenwerking tussen de gemeente Wassenaar met de gemeente Voorschoten of andere aspecten van bedrijfsvoering. Diverse medewerkers binnen de gemeentelijke organisatie hebben daardoor andere taken, projecten en verantwoordelijkheden gekregen.

Dit geldt voor diverse beleidsterreinen.

Met vriendelijke groet,

Drs. A.P.A. Oostermeijer
Hoofd afdeling communicatie & kabinet
Raadhuislaan 22 (bezoekadres)
Tel. 070-51 22 296
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander