Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 231, 04.12.2010

Leo Brabanticus

Gestuntel, waarvan alleen Amsberg wijzer wordt

Er is een nieuw boek uit, van Terlouw, 'Willem-Alexander. Kijk op een koning'. Ik heb er behalve de titel niets van gelezen. Sterker: ik ben ook helemaal niet van plan een dergelijke combinatie van hagiografie en futurologie, beide onwetenschappelijke vrijetijdsbestedingen, te lezen. Zonde van mijn geld, zonde van mijn tijd én zonde van de spaarzame ruimte in mijn boekenkast.

Van de druiloor is door de monarchale Lippe-luizen ongeveer al alles gezegd wat er gezegd kon worden, zij het met weglaten of rechtpraten van alles wat onze garnaal in zijn onnozel leventje heeft bij elkaar geprutst.

Het boek zal een dubbelganger zijn van de befaamde hermelijn-kusser Hoedeman, wiens 'biografie' - dat letterlijk 'beschrijving van een leven' betekent — het leven van een man behandelt die in die beschreven functie nooit bestaan heeft. Knap hoor, om zo'n boek te schrijven. Zowel de ene als de andere auteur hebben kennelijk alle beschikbare en niet-beschikbare archieven over de jaren 2015 - 2017 afgestroopt. Het probleem was vooral dat de overgangsjaren tussen 2010 en 2015 zo onzeker waren. Misschien kan professor Balkenende hier nog iets aan doen. Die man is zo koningsgezind en vooral zo verschrikkelijk knap, echt een sieraad voor de wetenschap, dat hij zelfs het onmogelijke presteert.

De verslaggever van Trouw (26.XI) tekent zelf al aan, dat de D66-fractie de koning ook bij kabinetsformaties niet uit de regering wil zetten, maar dat de wetenschappelijk gevormde auteur eigenlijk daar tegen is. Deze noemt die rol dan wel een 'anomalie in een democratie' maar dat betekent voor hem niet dat er bij zijn weten 'ooit ongelukken uit zijn voortgekomen'. Welk een hoopvolle gedachte: vooral voor klimatologen, zeevervuilers en atoombombezitters. Doorgaan dus met die handel.

Wat me mateloos ergert bij alle politieke partijen en dus ook bij D66, is dat de kiezer met betrekking tot de monarchie twee kanten uit kan: ofwel behoud van de monarchie via rechts dan wel behoud van de monarchie via links. Het maakt geen enkel verschil.

Het enige werkelijke alternatief voor elk koningschap is echter: géén koningschap.

B. Heemschut voor en tegen sloop van de boerderijen op landgoed De Horsten

Het was te voorzien: de gemeente Wassenaar gaf geen vergunning af voor de sloop van twee monumentale boerderijen en een rentmeestershuis ten behoeve van de familie A. von Amsberg, twee Vollenhovens en een juffrouw Margarita van wie ik niet weet of ze prinses is dan wel een gewoon mens.

Dat was vooral te danken aan de activiteiten van locale natuurorganisaties alsook van de befaamde koninklijke(!) Bond Heemschut, die zich mateloos hebben ingezet voor het behoud van de kostbare oude panden. Met succes!

Tot gisteren tenminste.

Nu berichten de twee altijd betrouwbare Volkskrant-verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl - die degelijke onderzoeksjournalisten zijn zonder enige politieke parti-pris vandaag - 25 november - niet alleen dat de Bond Heemschut — waarvan moeder Amsberg schutsvrouw is of beschermdame -of hoe heet dat ? - plotseling van menig veranderd is. De monumentale bouwwerken mogen gesloopt worden. En dat, terwijl de doelstellingen van de Bond onveranderd zijn gebleven. Er moet dus iets aan de hand zijn.

Het zijn dit soort dingen waardoor veler afkeer van de familie Amsberg de pan uit rijst. Men kan het niet bewijzen maar voelt intuïtief dat er geritseld wordt achter de coulissen.

Al degenen die immer beweren dat mevrouw en de kliek geen enkele extra macht hebben en dat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft en gelijk wordt behandeld en dat er niets achterbaks wordt geschooierd, dienen nu op te staan en hun stem te verheffen en bij de gemeenten Wassenaar en Voorschoten alsook bij de Bond Heemschut en de RVD inzage te eisen van alle correspondentie tussen de familie en de gemeente.

Wanneer U Pro Republica van Uw activiteiten op de hoogte houdt, zullen wij via onze druk bezochte website onze steen bijdragen aan het voorkomen van dit nieuwe beïnvloedingsschandaal.


Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander