Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 222, 19.09.2010

Leo Brabanticus

Van het monarchale front weinig of geen nieuws

Het is eigenlijk zonde van de tijd om aan het geneuzel van de kabinets(in)formatie – het stervensgereutel van de democratie in haar huidige vorm – met partijen die niet meer dan kopieën van elkaar zijn maar niettemin met elkaar zitten te kiften alsof er geen werkelijk belangrijker zaken (Afghanistan, NAVO, wereldwijde bewapening, wereldarmoede, financiële en economische crises, mondiale intolerantie, internationale haat en domheid, nationalisme, wereldwijd gebrekkig onderwijs en gezondheidszorg, internationale rampenbestrijding en kleurlingenhaat) bestaan, aandacht te besteden.

Wanneer het aan Pro Republica ligt, kan die hele momentele Haagse flauwe kul vandaag nog opgedoekt worden. Laten verantwoordelijke lieden, al dan niet politici, de koppen bij elkaar steken en met elkaar afspreken ervoor te zorgen dat er overmorgen een extraparlementair zakenkabinet onder leiding van Ab Klink op de stoep staat en meteen kan gaan regeren. Het kan best wel zijn dat het volgende week wel weer op straat staat, maar dat gebeurt met Rutte-Verhagen-Wilders eveneens. Het systeem is immers toe aan een radicale sloop.

Hoe dan ook: ik maak me er niet meer druk om. Twee dingen zijn duidelijk: Amsberg heeft met haar vriendjespolitiek de rotzooi alleen nog maar verergerd – ze kan dus meteen weg – én we kunnen nu eindelijk beginnen met het schrijven van het staatsrecht rond kabinetsformaties, want volgens SGP-deskundige Menno de Bruyne (Volkskrant 15.IX) bestaat dat nauwelijks. Begin dus met schrijven en laat al die erfelijke personages er buiten.

Bij gebrek aan beter schrijf ik vandaag dan maar iets 'koninklijks'. Nu zullen de monarchalen binnen en buiten de officiële republikeinen wel roepen dat Pro Republica weer uit is op schandalen. Dat is dwaasheid. In de eerste plaats bedenken wij die schandalen niet, we signaleren ze slechts. Wanneer er kritiek geleverd moet worden, zo gelieve men die aan het koninklijke loket af te geven. In de tweede plaats hebben koningen en zo altijd de neiging zich zo mooi mogelijk voor te doen: ze zijn universeel begaafd, weten zelfs op de grootste wetenschappelijke problemen een antwoord zoals ze ook voor de eenvoudigste zaken – bijvoorbeeld geld sparen bij arme mensen – heldere oplossingen bieden, ze kennen de natuur van haver tot gort en ze zijn bovendien 24 uur per dag bezig met zorg voor de zielige mensheid. Fouten maken ze eigenlijk nooit, al loopt er af en toe – beter: voortdurend – een schobbejak rond, die handelt in wapens, zo rot is als een een mispel en kan bedriegen en liegen alsof het gedrukt staat. Maar als we hun eigen verhalen over dat volk lezen, dan lijkt het altijd te gaan over supermensen, die terecht door God zijn aangesteld om hier op aarde orde op zaken te stellen.

Wanneer er daarbij in dat stelletje naast misdadigers ook idioten rondlopen, mag het Pro Republica niet verweten worden dat wij toch ook willen wijzen op deze andere categorie. Zo hebben wij in Nederland ene mevrouw Lippe gekend, een zielig geval overigens, die afgezanten van de planeet Mars in haar salon ontving en een dochter van haar – graag gezien wetenschappelijk medewerkster en voorlichtster in de Tweede Kamer – die met delegaties uit een weer heel ander deel van het firmament de problemen op aarde bediscussieert, alsook nauwe contacten onderhoudt met aarde wezens, aan wie zij allerlei geheimen ontfutselt. Ze weet alles van olifanten, varkens en muggen met wie ze dagelijks achter dikke bomen staat te converseren.

In Noorwegen – en zo kom ik er op – is er ook een juffrouw, Märtha Louise, die dan niet met sprinkhanen en luipaarden praat, maar zich wel onledig houdt met gesprekken met doden en engelen. Volgens een bericht in De Volkskrant (16.IX) – wéér die dekselse Volkskrant – doet deze helderziende vrouw allerlei geloofwaardige uitspraken over haar contacten met gestorven mensen en hemelse wezens, van wie ik, als weinig theologisch geschoold man, niet weet of weet of die vroeger ook ooit mensen geweest zijn. Onthutsend is is vooral dat Märtha haar begaafdheid op elk gewenst moment kan aanspreken 'omdat het helemaal niet moeilijk is'.

Een bisschop vindt echter – en die moet het ex professo weten – dat ze met haar tengels van het 'exclusieve domein van God moet afblijven' en een professor – die het natuurlijk nog beter kan weten, beweert dat mejuffrouw zich als een soort van 'hogepriester uit het koningshuis gedraagt'. Foei dus.

Gelukkig heeft de vader van die hogepriesteres haar al de titel 'koninklijke hoogheid' ontnomen. Nu resten nog een krankzinnigheidsverklaring van het lieve kind alsook een verklaring voor of tegen van bijvoorbeeld de Amsbergers.


Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "zeven min twee is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander