Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 220, 13.09.2010

Leo Brabanticus

De troon wankelt en Amsberg valt er van af

Republikeinen hebben immer met historische zekerheid geweten dat – of de Amsbergers en de Nederlandse politici daar nu voor of tegen waren – de monarchie gedoemd is eens te imploderen, zoals met alle alle menselijke instituties het geval is. De vraag was alleen wanneer 'het' zal gebeuren én hoe een en ander in zijn werk zal gaan. De vorsten en hun door de gemeenschap betaalde hogere en lagere hielenlikkers – premiers en ministers, parlementariërs en journalisten, bedienaren der godsdiensten en schoolmeesters, burgemeesters en diplomaten, soldaten en ambtenaren – hebben dan wel op allerlei manieren geprobeerd het fatale gebeuren tot sint-Juttemis uit te stellen met (grondwets)wijzigingen, vervalsingen, bedrog (bijvoorbeeld over de goddelijke afkomst), misdaden, intimidatie, ridderorden, gouden koets, kostbare kleren, imponerende festijnen en verregaand arrogant gedrag, maar eens zal toch het uur der waarheid aanbreken.

Waar sommigen een bloedige revolutie vrezen als gevolg van uit de hand gelopen rellen en anderen een niet meer te herstellen stommiteit – Zorreguieta op het bordes of vaste bewoner van een of andere paleistuin – verwachten, sluiten weer anderen een 'stille' omwenteling niet uit. Deze zou daarin kunnen bestaan dat de hele familie via een ceremonieel koningschap de verlopen winkel uit zich zelf verlaat voor een riant vakantiehuisje op Mozambique of ergens in Argentinië. In alle geval zouden de Nederlandse burgers plotseling geconfronteerd kunnen worden met de mogelijkheid van een geheel andere ontknoping dan iedereen verwacht.

Dat van de zogenaamde linkse partijen – PvdA, SP en GL – terzake van de republiek niets te verwachten viel, was al meer dan vijf jaar duidelijk, maar toen van de PvdA de goeiïge doch volstrekt gefossiliseerde slijmbal Cohen de politieke leider was geworden, op een al even ondemocratische manier als Amsberg staatshoofd was – was alle republikeinse hoop op medewerking uit die hoek volstrekt ijdel geworden.

Het is verder te schandalig voor woorden dat Halsema en Roemer momenteel zowel de republiek als de NAVO aan de brede borst koesteren.

Wilders, politiek opportunist als geen ander, sprong toen in het gat onder het uitstoten van enkele anti-royalistische kreten die goed in het gehoor lagen. Hoe republikeins Wilders was, bleek al spoedig toen mevrouw Amsberg die aanvankelijk vreselijk geschrokken was van deze zich nieuw aandienende vijand met zijn grote bek – via haar opperlakei Tjeenk – liet weten elk wetsvoorstel dat mogelijk van hem afkomstig was niet te ondertekenen. Toen was de Republikeinse liefde van Wilders voorgoed verdwenen, ofschoon er nog wel een enkele PVV-er rondloopt die meent dat Pro Republica hoognodig met deze domme en gevaarlijke man moet samenwerken. Neen, zegt Pro Republica dan met Vergilius: 'aan zulke hulp en aan zulke verdedigers hebben wij geen enkele behoefte'.

Alle politieke hoop leek dus voor Pro Republica vervlogen,

En zie: wat er nu gebeurt! Rutte en zijn compagnon, de valserik Verhagen, zetten zo'n haast achter de (in)formatie dat het VVD-hoofdbestuurslid Kruithof van Amsberg en haar 'ondemocratisch benoemde' Tjeenk Willink, die de wens van de democratisch gekozen kamermeerderheid trotseert, 'eist om het ter zake geldende 'formatierecht per heden te wijzigen', zoals Marc Chavannes zaterdag in het NRC schrijft. Let wel: nu wordt dus ook de rol van Amsberg in het formatieproces aan de orde gesteld.

Volgens de consequente stellingname van Pro Republica

  • heeft Amsberg alle beweringen van het tegendeel ten spijt, wel degelijk een grote arm in de pap,

  • sterker nog: van alle aanzittende partijen is zij niet, zoals immer beweerd wordt, de enige die waarlijk boven de partijen staat,

  • maar is zij de enige partij met grote belangen die aan tafel zit en ook nog de lakens uitdeelt;

  • is het ongeloofwaardig te veronderstellen dat Amsberg – waar er zulke grote dingen staan te gebeuren als Amsbergs opvolging door haar domme en ongeschikte prins-garnaal, de mogelijke invoering van de republiek en het geruisloos afvoeren van Zorreguieta – geen belang bij een nieuw kabinet heeft en

  • is het tevens ongeloofwaardig dat Amsberg bij de formatie niet haar grote stut en steun – Cohen – voortdurend zal proberen te pousseren;

Daar Amsberg geen enkele rol mag spelen bij de formatie noch elders is er dus maar één oplossing: weg met die monarchie, die ons allen als een steen op der maag ligt.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander