Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
Leo Brabanticus 219, 09.09.2010

Leo Brabanticus

Amsberg/Zorreguieta weer eens in opspraak

Onze prins garnaal was al zo lang dag en nacht aan het werk geweest voor het vaderland dat zijn voornaamste activiteiten als vastgoedmagnaat en andere sociale verplichtingen daaronder te lijden kregen. Toegegeven, hij had met (of ondanks) zijn dure gouvernementele en niet-gouvernementele relaties — terwijl de toen nog niet door de Volkskrant teruggefloten Hoedeman een goed deel van de public relations verzorgde — op het schitterende schiereiland Machangulo heel domme dingen gedaan, maar de eigenlijke mislukking van dit grandioze 'ontwikkelingssamenwerkingsproject' schreef hij toe aan die sarcastische republikeinen die van het plan en zijn bedenkers geen spaan heel hadden gelaten. Zelfs de domste premier aller tijden die veel aandacht besteedde aan mooie vrouwen, race-auto's en foto's met 'beroemdheden', meer in elk geval dan aan binnen- en internationale problemen — waar hij weinig sjoege van had — heeft hem van de wal in de sloot geholpen met zijn onhandige en onnozele prietpraat.

Niet alleen Mozambique, maar ook de Argentijnse aankopen — waarvan we te nog steeds niet het naadje van de kous weten — zijn kennelijk niet helemaal naar wens verlopen. Het wordt tijd dat Pro Republica door Argentijnse vrienden weer eens wat wordt bijgepraat.

Maar zie, nu in eens is onze Leidse doctorandus in de geschiedenis, kenner bij uitstek van de Spaanse taal en literatuur — vandaar ook zijn bijnaam die hij nooit meer kwijt zal raken — internationaal vermaard watermanager en -expert die overal zuinigheid, duurzaamheid en recht voor iedereen op schoon water predikt — tante Irene, ook al zo'n licht, kan het hem niet verbeteren — weer terug in zijn oude stiel als grondmagnaat, kapitalist, makelaar en scharrelaar. Hij blijft nu echter in eigen land opereren, hetgeen voor de journalisten Merijn Rengers en John Schoorl van de Vokskrant — welk een verademing ! — het werk gemakkelijker en goedkoper maakt.

Uiteraard ontbreekt Hoedeman, maar de namen van de nieuwe collaborateurs liegen er ook niet om. Rengers en Schoorl noemen een zekere meneer Dijkstra, beroepsmilitair, die overal in de wereld gevochten heeft — een aanbeveling dus die er mag zijn en die vertrouwen schenkt. Dit heerschap — of kan ik beter schrijven: deze bullebak — spreekt namens de familie en voert 'al enige jaren' de onderhandelingen met de gemeente Wassenaar. Dat die gesprekken gevoerd werden, was overigens bekend. Een andere Lippe-luis lijkt de tegenwoordige burgemeester van Wassenaar Hoekema. Een derde is mevrouw Dutilh, voorzitter van de stichting Horst en Voorde waarin Eikenhorst en de twee boerderijen' verenigd' zijn.

Van meet af aan heeft het echtpaar — volgens ingewijden heeft 'zij thuis de broek aan' — dat in 2003 ging wonen in villa De Eikenhorst op het landgoed De Horsten, waar ooit een andere tante Lippe had gewoond, ook al zo'n fraai nummer, o.a. de bedenkster van een fiscale sluiproute, het oog laten vallen op 'het terrein rond de villa'. Ja, mevrouw zorgde al van meet af aan goed voor haar oude lui. Samen met de Nederlandse belastingbetaler natuurlijk. Want alleen kon ze dat niet betalen.

Die tante Christine overigens zou — ik weet niet wanneer en voor hoeveel geld — de villa aan haar oudste zus verkocht hebben die het nu verhuurt — voor een nog steeds onbekende prijs aan haar oudste zoon. Dat is privé, zoals alles wat de burger niet behoeft te weten, privé is is bij die lui.

Het gaat nu er om dat er achter de villa twee monuentale boerderijen staan, die het echtpaar wil ruimen om er drie villa's te bouwen, elk 5 à 7 miljoen euro waard. Volgens Rengers en Schoorl heeft het paar al destijds (in 2003?) gezegd alles volgens het bestemmingsplan te laten verlopen en 'zonder dat er ooit politiek rumoer van zou komen'.

De sloop van de boerderijen - die in 2003 dus nog niet aan de orde was — werd in 2008 actueel toen Amsberg Hoekema aanschoot om samen eens te praten over het landgoed. Tijdens latere gesprekken — in 2009 — toonde Dijkstra, een kort aangebonden heerschap — aan Hoekema schetsen van hoe de Horsten als 'samenhangend landschap een toekomstgerichte onderneming kon worden'. Dat rook al heel erg naar commercie à la Machangulo. Het zgn. 'inpassingsplan' — door Dutilh op schrift gesteld — werd door Dijkstra namens 'de hele koninklijke familie' aan de gemeente aangeboden. In plaats van de twee boerderijen zouden drie 'eengezinswoningen — vroeger werden ze kapitale villa's genoemd — van 2500m3 inhoud met zwembad en tennisbaan. Het zouden in elk geval geen 'appartementencomlexen' worden, zegt Dutilh, want 'dat willen we niet en dat mag in dit gebied ook helemaal niet'. Je krijgt de tranen in de ogen bij zoveel liefde voor vaderland en vorstenhuis, en voor de wet niet te vergeten.

Belangrijk is verder wat de twee journalisten tevens vermelden, nl dat de 'royale toelage die de familie jaarlijks ontvangt kennelijk niet bedoeld is om de kosten van het onderhoud te dekken. Dat betekent dus in de woorden van Pro Republica dat de familie Zorreguieta de onkosten naar de Nederlandse gemeenschap toeschuift. Zover komt het natuurlijk nooit, mede dank zij Pro Republica.

God zij dank is er ook veel andere weerstand. Rengers en Schoorl noemen de Bond Heemschut, de Stichting Cuypersgenootschap, de plaatselijke commissie Welstand en Cultureel Erfgoed, de Stichting Historisch Centrum Wassenaar en het Meertensinstituut. Men eist dat er geen sloopvergunningen voor de boerderijen door de gemeente worden afgegeven.

Kunnen we niet allemaal samen een briefje, email of telefonisch bericht afgeven ten gemeentehuize Wassenaar, t.a.v. burgemeester Jan Hoekema? Graag ook een berichtje daarvan op onze website: www.prorepublica.org

Hierbij de relevante adressen:


Erfgoedvereniging Heemschut
Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
T 020 622 52 92
F 020 624 05 71
E info@heemschut.nl


Stichting Cuypersgenootschap
postbus 575
6800 AN ARNHEM
Tel.: 0172-404760 en/of 06-23398363
e-mail: secretaris@cuypersgenootschap.nl


Stichting Historisch Centrum Wassenaar
Postbus 580
2240 AM Wassenaar
tel: (071) 53 15 918
contactpersoon: P.G. de Geus


Meertensinstituut
Joan Muyskenweg 25
1096 CJ Amsterdam

Postadres: Postbus 94264
1090 GG Amsterdam
Telefoon: 020 462 85 00
Fax: 020 462 85 55
Email: info@meertens.knaw.nl


Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar
Overige contactgegevens
T: 14070 (toets alleen deze 5 cijfers)
E: gemeente@wassenaar.nl


Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander