Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 216, 20.08.2010

Leo Brabanticus

God hebbe zijn ziel maar wat heeft paleis Noordeinde van doen met zijn lichaam?

Hij heeft me altijd een goede maar vreemde man geleken, die Carlos Hugo Bourbon Parma, bijna even knotsgek als zijn vrouw. Petrus zal hem in opdracht van Onze Lieve Heer best welkom hebben geheten aan de poort en hem zijn stoel in het hemelrijk hebben aangewezen. Daar wil ik me niet mee bemoeien, het gaat hier om zijn aardse lichaam, waarmee volgens de kranten van vandaag – 18 augustus 2010 – vanuit het Spaanse Barcelona naar het Italiaanse Piacenza wordt gezeuld en dat via Den Haag.

Het laatste verbaast en irriteert me. Dat de familie Bourbon de Parme het nooit zo nauw genomen heeft met de consequenties van de parlementaire weigering van het huwelijk is algemeen bekend. Irene schijnt immer door haar vader gesauveerd te zijn. Die vader was naar bekend de smeerlap B. von Lippe, naar wie nog steeds een 'cultuurfonds' is genoemd en wiens naam ontelbare straten in Nederlandse gemeenten ontsiert, tot grote schande van de inwoners, die dat allemaal blijven tolereren. (Wie – dit zij tussen haakjes gevraagd – neemt het initiatief om de eigen woonplaats te reinigen van dit soort vervuiling? Melden bij Leo Brabanticus via deze site).

Ook verscheen genoemde Irene vaak in het Nederlandse parlement met haar duurzaamheidskletskoekpredikaties, die al even ongeloofwaardig en bespottelijk zijn als de kersttoespraken van haar zus en wijlen haar moeder. De parlementariërs klappen zich het vuur uit hun handen wanneer mevrouw Irene oreert over haar specialismen – betaald uit de bij elkaar gestolen rijkdommen van haar vader – t.w. pratende bomen, zingende cactussen, dansende dinosauriërs en gezellig met elkaar keuvelende muggen. Met Erwin Krol roept ze dan voortdurend uit: 'de natuur is zó mooi, zoooooo mooooooi'.

De man van Irene moge dan van haar na 16 jaar gescheiden zijn, van het hof leek hij niet meer weg te branden. Het leek wel of oom Karel in Den Haag op kamers. – als kamerheer of zo – woonde en een al dan niet betalende logé was. Het zal wel iets met geld te maken hebben want hun politieke escapades en verbeter-de wereld-acties hebben meer gekost dan opgeleverd.

Het zal me ook niets verwonderen wanneer de uitvaart en begrafenis uitgebreid door de NOS worden uitgezonden. Niet dat hier om een diep in het leven van elke Nederlander ingrijpend verdriet gaat, maar de familie Amsberg wil nu eenmaal wel elk moment – met of zonder charme-offensief tot behoud van het baantje – van de dag op de televisie komen.

Daartoe heeft zij het klaar gespeeld – het zal,overigens niet zó moeilijk geweest zijn dat karwei te klaren – om haar eigen geluid in het NOS-wereldje zelf te laten horen in de persoon van Annie of Annemarie Gualthérie van Weezel, die – hoe krijgen ze het allemaal bij elkaar geregen – op het punt van trouwen staat met de oudste zoon van Irene en Carlos, de heer Carlos, even arrogant als de gehele rest van de familie.

Ik had eigenlijk helemaal geen zin om het wel en wee van die kliek hier vast te leggen. Ik dacht eigenlijk – en zo behoort het staatsrechtelijk ook – dat we in 1964 van die troep verlost waren.

Echter er is een gezegde: 'de mortuis nil nisi bene - van de doden niets dan goeds' (behalve dan natuurlijk waar het echt de allergrootste boeven betreft). Daarom deze 'necrologie'. Het ging echter niet alleen om het feit dat het stoffelijk overschot van Carlos de reis van Spanje naar Italië via Nederland maakt via paleis Noordeinde. Er wordt nu gesmoesd dat dat laatste is 'vanwege de daar wonende familie'. Maar het is wel complexer – of, zo men wil – simpeler: paleis Noordeinde is van de staat en die zal dan ook wel voor de kosten van transport, opbaren en bezoek opdraaien. Het is bij de wilde spinnen af. Nogmaals: God hebbe zijn ziel. maar wie betaalt hier de begrafenis?

Jammer dat Pro Republica geen eigen republikein in de Kamer heeft om enkele pittige vragen aan de verantwoordelijke minister – dat zal natuurlijk wel weer die brekebeen Balkenende zijn – af te vuren. Interessant vooral lijkt me vooral het antwoord op de vraag waarom niet aan Huis ten Bosch de voorkeur werd gegeven?
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander