Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 215, 17.08.2010

Leo Brabanticus

Een onbekende republikeinse demonstratie

Het lijkt er soms op dat er in ons land meer republikeinen dan inwoners zijn. Op zich zou dat geen slechte zaak zijn. Hoe meer zielen, des te eerder zou de zich majesteit en koningin van Nederland noemende mevrouw Van Amsberg met haar verwaande blik, haar kakkineuze stem en haar deftige maniertjes van het politieke toneel verdwenen zijn.

Zo ver is het nu nog niet. Mevrouw is met geen duizenden paardenkrachten los te trekken uit haar riante baantje in Den Haag met al die zichtbare én transparante politieke macht, met dat belachelijk hoge salaris voor jaar op jaar niets doen en met al die ontelbare aan hermelijnkoorts lijdende fasseurieten en andere geschiedvervalsers, hielenlikkende ministers, Kamerleden, ambtenaren en burgemeesters, met al dat misselijk makend gedrag van journalisten, televisiemakers en schrijvers en het gejubel van de Erica Terpstra's en het Oranje-grauw rond de zogenaamde 'gouden' koets, die al even onecht is als alles wat er in wordt rond getransporteerd.

Uit zichzelf zal mevrouw dus niet zo gauw weggaan. Bovendien profiteert ze van de vredelievende geest van de rest van het Nederlandse volk - waarvan Pro Republica de tolk wil zijn, dat een afschuw heeft van revolutie, guillotine en alle vormen van geweld. Pro Republica is echter een klein, door en door fatsoenlijke club van gewone burgers met minder dan modale inkomens, die de moed hebben de strijd met de paleizen en hun oeverloze middelen aan geld en mogeliijkheden te voeren met het enige wapen dat de wet toestaat: het gebruik van het vrije woord.

En als het dan eindelijk toch zover is dat mevrouw niet meer op haar door het voortdurend op de grond stampen misvormde voeten kan staan of geen lucht meer door haar met nicotine vergiftigde longen kan persen, is het kwaad niet uit de lucht. Integendeel, haar naar geld, macht en aanzien smachtende schoondochter Zorreguieta, dochter van een terzake ervaren vader, staat al klaar om haar positie - ze heeft zich er een decennium lang voor op voorbereid - in te nemen. Nadat ze eerst haar oerdom varkens-heintje heeft overtuigd, zal ze vervolgens haar charmes op de politiek uitproberen.

Het is duidelijk dat Pro Republica met haar geweldloze inzet door menigeen aan het hof een veel gevaarlijker tegenstandster wordt geacht dan de met harde acties en demonstraties dreigende revolutionairen. Pro Republica heeft even grote angst voor de met geweld dreigende radicalen als voor de Van Amsbergers. Wetend dat de ontwikkelingsgang der geschiedenis met ons is.

De grote angst die af en toe aan het Noordeinde voelbaar is - de abdicatie is al herhaalde malen uitgesteld - kan er toe leiden dat teneinde het vreedzame republicanisme te diskwalificeren en de burgers te intimideren door politie en leger hard zal worden opgetreden tegen iedere door republikeinse of zich republikein noemende demonstrant. Met de klappen uitgedeeld aan kwaadwillenden wordt tevens en in de eerste plaats het vredelievende, spirituele, literaire republicanisme getroffen. Demonstraties, rellen, opstootjes en op bloed vergieten uitlopende straatgevechten spelen de Van Amsbergers in de kaart.

Uit niet onbetrouwbare bron hebben wij vernomen dat er op 20 augustus a.s. op verschillende plaatsen - o.a.bij het standbeeld van Johan de Witt - in Den Haag demonstraties zullen worden georganiseerd. Als oprecht vredelievende republikeinen, die het ook niet kunnen helpen dat de majesteiten en hun hoge en lage Lippe- luizen geen oog hebben voor de nieuwe tijd en onverstoord blijven vasthouden aan hun baantje, macht, en geld, vrezen wij ervoor dat die zogenaamde republikeinen, gesteund door de AIVD, de RVD of het Noordeinde betaalde infiltranten, zullen aansturen op bloedige confrontatie met de politie of opgetrommeld oranjegrauw.

Vandaar onze dringende oproep: laat u nooit provoceren en wat nog beter is: blijft op 20 augustus weg uit de Haagse binnenstad. U dient de republikeinse zaak meer door u te onhouden van een bezoek aan deze straten en pleinen dan door er te verblijven.

Geef allen gehoor aan deze oproep en blijft dus thuis. Pro Republica en heel vredelievend Nederland zullen u dankbaar zijn. Maakt u zich verder geen zorgen, de Republiek zal zeker komen. Zonder veel misbaar en zonder bloedvergieten.

Op een goede dag leest u in de krant dat de familie Van Amsberg in het holst van de nacht ons land heeft verlaten met bijna 900 man personeel dat enig zakgeld, enkele kroonjuwelen en enige waardepapieren mee aan boord droeg. De koers was zuidoost.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander