Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 212, 02.08.2010

Leo Brabanticus

Werkelijkheid en beeld. Mijmeren over twee foto's.

Op de website van Pro Republica van 30 juli staan twee foto's, waarvan de eerste afkomstig is van Ivo Teulings/GeenStijl.nl, terwijl de tweede vermeldt dat deze een 'productie van de overheid' is.

Op Nr. 1 is het echtpaar Amsberg-Zorreguieta te zien samen met vier Surinaamse mannen, die door politie, justitie en de veiligheidsdienst verdacht worden van grootschalige drugssmokkel en moord. De foto is gemaakt in Zuid-Afrika tijdens de wereldkampioenschappen voetbal. Of het zestal ook gezamenlijk naar Machangulo gevlogen is, is niet bekend. Ik kan me dat eerlijk gezegd ook nauwelijks voorstellen. De foto zelf is al blamerend genoeg. Dat het echtpaar de redactie van de krant gevraagd heeft de foto niet te publiceren maakt duideljk dat ook hier het berouw na de zonde is gekomen. De twee dienen zich de ogen uit het hoofd te schamen.

In alle geval is weer eens duidelijk geworden dat de twee er altijd weer de verkeerde vrienden op na houden. Waarschijnlijk een erfelijke kwestie waartegen geen kruid gewassen is. Stel je het hypothetische geval voor dat zo'n dom stel over enkele decennia erfelijk koning van Nederland wordt. Dat kan toch niet. Dan maar liever een president, die als hij zulk nageslacht heeft na vier jaar een schop onder zijn broek krijgt. Bovendien is hij goedkoper.

Foto nr. 2 laat zien dat hetzelfde echtpaar een kinderspeeltuin in Utrecht aan het 'opknappen' (?) is. Zij is iets onduidelijks aan het schilderen, terwijl hij weer iets aan het bij elkaar harken is. Is het geen geld dan toch bladeren. Het opschift is: 'de toekomstige koning en koningin - ho, ho ho, zover is het nog lang niet- laten zich van een andere kant zien'.

Hoewel iemand altijd beter vrijwiligerswerk kan doen in een Utrechtse problemenwijk in Zuid-Afrika maffiose vrienden ontmoeten, is de tweede foto minstens even onthullend als de eerste. Zij bedriegt het publiek. Dat vrijwilligerswerk - samen met leden van de oranjevereniging - is flauwekul, puur politiek en door en door vals. Het maakt onderdeel uit van het zoveelste charme-offensief dat poogt van de monarch nog te redden wat er te redden valt. Daarom worden mijnheer en mevrouw gefotgrafeerd als opofferende arbeiders die hun vrije tijd gebruiken om de armen wel te doen.

Wanneer de Van Amsbergers werkelijk zo sociaal waren als de foto suggereert dan doen zij dit werk niet open zeker niet op eem een moment dat de fotografen klaar staan en het pulbiek verrukkelijk staat toe te kijken, maar dan verkopen ze hun optrekjes over de hele wereld, weigeren ze hun belachelijk hoge salaris, zien ze af van hun belastingvrijdom, verdelen ze hun aandelen en geven ze van hun 50 miljard aan vermogen er 30 aan de staat om de bezuinigingen te betalen.

Dán doe je echt sociaal werk, en dan heb je ook geen last van Pro Republica. Integendeel, ze zullen je daarvoor juist van harte danken.

Tot slot: de bezoekers van deze site moeten niet komen aandragen met het oude en stompzinnige verhaal - dat overigens ook door de zogenaamde 'republikeinse genootschappen verkondigd wordt, namelijk dat alleen kritiek geuit mag worden op het instituut koningschap en niet op de personen. Ja, dank je de koekoek. Gaan wíj soms op de foto met maffiosi? Staan wij ons belachelijk te maken met een bordje en een hark? Die koninklijke personen gedragen zich als slechterikken en dommerikken. Pro Republica signaleert dat feilloos. Wanneer we dat niet zouden doen, zouden we volgend jaar nog steeds die slechte en domme monarchen hier hebben.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander