Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 209, 24.07.2010

Leo Brabanticus

Eindelijk begint er iets tot de hersens door te dringen...

Van meet af aan heeft Pro Republica het fabeltje bestreden als zou de familie Van Amsberg als enig belangeloze macht waarlijk boven de partijen staan en daarom zo uitermate geschikt zijn om het land als staatshoofd te 'dienen'. Vergeet het maar.

Is er echt iemand die serieus en met droge ogen durft beweren dat - om me daartoe te beperken - de dames Mecklenburg, Lippe en Van Amsberg zowel tijdens de regeerperiode van 'haar' kabinetten als tijdens alle kabinetsformaties ten paleize haar dynastieke, financiële en machtsbelangen gedurende the time being in de vestibule heeft neergezet en slechts als simpele burgeressen de dames en heren politici hebben voorgehouden dat zij allen naar haar voorbeeld slechts het landsbelang voor ogen dienden te hebben?

De onderdanen moesten de indruk krijgen dat dit soort bijeenkomsten waar mevrouw voorging het summum waren van vaderlandsliefde, opofferingsgezindheid en altruïsme. Iedereen kon zich spiegelen aan deze model-dames en trouwens aan haar hele familie. Die bovenste beste Hendrik mocht dus geen haar in de weg gelegd worden, die Bernhard hoorde niet achter de tralies en die familie Zorreguieta, die bestond uit zoveel lieverds - zodat we er trots op mochten zijn dat die Máxima haar hele leven zonder enige tegenprestatie daarvoor te verwachten in dienst van een nieuw vaderland wilde stellen - moest en zou binnen gelaten worden. Ja, de geschiedenis is veel onrecht aangedaan met al die grote en kleine Fasseuren in de geschiedschrijving van het vorstenhuis.

En nu, plotsklaps - zo lijkt het - kantelt de zaak, overigens tegelijk met de monarchie zelf. Want dát er iets aan het Noordeinde aan het veranderen is, is duidelijk. De bekwaamste artsen werden ten paleize ontboden, al blijkt die Tjeenk Willink een beunhaas te zijn, een man die recepten voorschrijft waarvan de patiënt alleen maar zieker wordt.

Het was natuurlijk een blunder van de eerste orde om je tegenstanders mateloos en zinloos te irriteren. Ik heb het altijd verschrikkelijk gevonden om met vuige nationalisten in één adem genoemd te worden. En nu gebeurt het door een of andere slome duikelaar, die mij dwingt om daarop in te gaan. Alleen omdat twee non-valeurs als Van Amsberg en Willink iedereen die zich tegen het ongekozen staatshoofd keerde, in het beruchte verslag van 7 juli 2010 over één kam hebben geschoren als schenders van de democratische rechtsstaat en ondermijners van de internationale positie van Nederland, krijgt het de schijn of ik hier Wilders zit te verdedigen. Niets is minder waar.

Ondanks het aandringen van Pro Republica is echter het belachelijke document nog steeds niet van tafel, ofschoon het er wel de schijn van heeft dat zowel het onwaardige duo als de kranten het afgeschreven hebben.

Op één punt zijn er echter wel vooruitgang en hoop. Vandaag schrijft de repectabele redactie politiek van Trouw models de pen van Teun Lagas als eerste der 'kwaliteiteitskranten': 'Op het paleis leven zware argumenten voor een kabinet dat de komende jaren blijft zitten. Niet alleen uit noodzaak de economische crisis stevig aan te pakken. Op de achtegrond speelt ook de troonswissling een rol.'. Wanneer Willem de Overbodige 'binnen afzienbare tjd' koning wordt, moet hij zich rustig' - ik dacht dat hij daar al minstens 10 jaar mee bezig was - 'inwerken, dan zit mevrouw niet te wachten op een kabinet dat elk moment op punt van breken staat'. Lagas vervolgt: 'dat punt van de rustige abdicatie noemde Lubbers uiteraard niet'.

Hier staat de eerste 'grote' erkenning dat de Van Amsbergers helemaal niet boven de partijen staan als immer beweerd is. Hier staat zwart op wit dat ze grote belanghebbenden zijn bij een kabinet dat in de eerste plaats de monarchie met rust laat. Daar moet dus, zo meent Pro Republica, iets aangedaan worden. Het gerucht gonst door Den Haag dat Tjeenk - daar heb je de democraat weer - en Donner samen een concept hebben voorbereid voor een wijziging van een absoluut - men spreekt van constitutioneel - naar een ceremonieel koningschap.

Laat één ding nu duidelijk gezegd zijn: Pro Republica is de titanenstrijd tegen de almachtige Van Amsbergers niet begonnen om wat wisselgeld in handen te krijgen: monarchie en monarchen dienen definitief uit het zicht te verdwijnen. Gebeurt dat niet dan krijgen we hier Zweedse toestanden: ze zijn weg en ze zijn niet weg.

Trouwens, over Zweden gesproken: in Nederland hebben wij een vergelijkbare situatie gehad. In 1848 dacht Thorbecke met het beruchte wisselgeld van art. 53 GW (later 55 en 42) op zak - 'De koning is onschendbaar, de minister is verantwoordelijk' - de oranjes voorgoed machteloos gemaakt te hebben. Het was schone schijn, meer niet. We zien anderhalve eeuw later wat ervan terecht komt wanneer je geen tijdige en afdoende maatregelen treft om voorgoed schoon schip te maken met 'personae non gratae'.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander