Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 203, 13.07.2010

Leo Brabanticus

Het is allemaal vullis

De lezer moet weten dat deze Brabantse Leo van de streek houdt waar hij geboren is en het land waar de medische zorg en het openbaar vervoer - als het tenminste niet vriest - zo goed geregeld zijn, mits hij maar niet voor dat lieve vaderland behoeft te sneuvelen zoals die miljoenen en nog eens miljoenen, aan wie door de eeuwen heeb werd voorgehouden dat het zijn plicht was voor koningin en vaderland zijn leven te geven. Hij is dus niet een vaderland-hater-van beroep, alleen maar iemand die zijn leven in dienst gesteld heeft van vrede en deszelfs bedreigers, van wie de grootste zijn: de dynasten, die niet in staat om hun geschillen door overleg op te lossen en dus voor geweld kiezen, de generaals en admiraals die van het moorden hun broodwinning hebben gemaakt en het militair-industriële complex: de producenten van en de handelaars in wapens die miljarden en nog eens miljarden verdienen aan het bloed en het verdriet van de medebewoners van deze planeet.

Summa: ik laat mij nooit iets wijsmaken over de voortreffelijkheid van onszelf en de immense slechtheid van een mij onbekende vijand. Ik heb dan ook geen enkele affiniteit met die vieze Nederlander die de straten bevuilt, ook al is hij mijn naaste buurman, maar ik voel wel heel veel sympathie voor dat arme, keurig opgevoede mensenkind dat bij ons de krant bezorgt en met wie niemand een praatje maakt. Mijn natiionalisme wordt niet van boven opgelegd, maar is authentiek.

De lezer dient ook te weten dat ik altijd dolgraag gevoetbald heb, in de straat, rond de kerk en zelfs op een echt voetbalveld. Ik ben dus geen voetbalvijand, al haat ik nu wel de commercie, de flauwe-kul-verkopers, de analisten, de zich alles verbeeldende - zelfs dat ze de Nederlandse taal zo perfect beheersen (Heráákles) sportjournallsten en de welgestelde profs die met hun enorme kapitalen, grote auto's en nog grotere mond ons voorhouden hoe de wereld in elkaar zit.

In deze dagen van natie- en voetbalverdwazing worden bedoelde idioten aangeduid met een term die sinds de 17e eeuw in zwang is: gepeupel ofwel oranjegrauw en in mijn vocabulair: het vullis.

Dat er lieden zijn zoals werkzaam bij de Nationale Oranje Sufferds (NOS), die durven beweren dat 'Nederland oranje is' en dat 'oranje het Nederlandse volk heeft samengesmeed' rond de - Duitse - familie Lippe/Van Amsberg, getuigt noch van veel onderscheidingsvermogen noch van kennis der vaderlandse historie. Intelligente, verstandige en fatsoenlijke mensen zullen weer jaren nodig hebben om de nu aangerichte schade te herstellen. De lezer dient te weten dat wat de NOS in elk geval ook leutert, er miljoenen Nederlanders evenzeer tolerante en ruim denkende lieden en echte voetballiefhebbers zijn, die zich niet door die verwaten en oerdomme televisiepropaganda laten inlijven bij bet vullis dat ze verafschuwen.

Een bijproduct van het opgefokte nationalisme en de voetbalgekte is dat mevrouw Van Amberg de gelegenheid te baat genomen heeft om samen met haar vriendje de onderkoning een staatsgreep te plegen tegen de in 1848 hier gegrondveste parlementaire democratie. Hoe we dat ooit weer goed moeten krijgen, weet ik niet. Terwijl de politici aan het strand lagen, met vakantie waren of ruzie maakten, bepaalden Van Amsberg en haar Tjeenk dat er de eerste vier jaar geen veranderingen in de staats- of regeringsvorm zullen optreden. Van Amsberg treedt dus binnenkort af, Willem de Overbodige volgt op, Máxima kan haar dure snoepreisjes ongestoord voortzetten en over een paar jaar volgt HKH Amalia op. Wie sprak daar over een republiek?

Niet alleen moeder Van Amsberg maakte van de gelegenheid der opgefokte oranjegekte gebruik om haar slag te slaan, ook Willem de Overbodige wist van wanten. Het is bekend hoe hij zich met de staart tussen de benen uit het 'model ontwikkelingsproject' Machangulo heeft moeten terugtrekken, met dank aan het Nederlandse volk dat Balkenende dermate onder druk zette dat Willem de Overbodige zijn Mozambikaanse koffers liet pakken.

Door een verspreking van de Zuidafrikaanse ambassadeur weten we dat de heer en mevrouw Van Amsberg-Zorreguieta de tijdspanne tussen de kwart- en de hele voetbalfinale op bezoek waren in Machangulo om daar - naar betrouwbare bronnen verzekeren - het te koop staande pand te verpatsen aan een familielid, vriend of wellicht de vorig jaar opgerichte stichting waarvan de jetset-'vrind' Fentener van Vlissingen voorzitter van is. Die gaat nu het pand verhuren aan - juist - de familie Willem de Overbodige, die daar kan uitrusten van alle vermoeienissen van 365 dagen per jaar hard werken en dat ieder dag 24 uur lang. Wie weet wat we binnenkort nog meer van dit volk kunnen verwachten?
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander