Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 199, 06.06.2010

Leo Brabanticus

Hondsbrutale Van Amsberg denkt nog steeds dat iedereen gek is behalve zijzelf

Mevrouw Van Amsberg, op visite in het Noorse Bergen - waar ze weer eens among her own peaple verkeerde, zoals in die goede oude Agamemnontijd - om genietend van de geserveerde nieuwe haring te kouten over de leegvissing van de zeeën en over al die andere wereldproblemen die haar, hypocriet als monarchen per definitie zijn, zo na aan het hart liggen -, heeft gebruik makend van de gunstige omstandigheid dat er niet al teveel Nederlandse pers - die trouwens ook niet meer zoals vroeger uit haar hand eet - aanwezig is, om nog even iets recht te zetten over die Groene Draeck, waarover al zoveel gezegd en geschreven is. Ze erkende natuurlijk volmondig dat ze de boot zo goed als uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt (Brabants Dagblad 4 juni 2010). Het kreng was totaal doorgeroest en zat vol gaten, terwijl de herstelkosten niet meer met goed fatsoen door te schuiven waren naar vadertje staat, die al meer dan een halve eeuw voor het reguliere onderhoud opdraaide. Pro Republica is zéér geïnteresseerd in een overzicht van de Ministeries van Defensie en Financiën, zodat ook de belastingbetaler weet dat zijn geld uiterst goed besteed wordt. Ik denk dat die oorlogsmisdadiger - de vader van mevrouw - over wie Dr. Van der Zijl onlangs zo'n onthullend boek heeft geschreven, ook meer dan eens, al dan niet met zijn gore trawanten, aan boord van dit koninklijk pleziervaartuig is geweest en daar de boel met zijn vulgair gezwets heeft zitten verontreinigen.

Overigens, als mevrouw een beetje beschaving en begrip van haar eigen politieke positie had gehad en wat minder arrogantie aan de dag had gelegd en minder belangstelling voor haar eigen portemonnee en nog dikkere portefeuille, had zij ommiddellijk en uit eigen beweging haar geldbuidel getrokken en de honderdduizenden guldens voor haar particuliere genoegens op tafel gelegd. Niets daarvan. Geld- en machtsgeil als elk familielid is, deed ze immer alsof ze een bloedneus had en incasseerde ze met uitgestreken gezicht al het geld dat ze ten onrechte decennia achter elkaar had gedeclareerd. Toen er een en ander uitlekte, kwam ze met smoesjes dat het 'inderdaad' financieel wel een rotzooitje bij haar was en dat het tijd werd om orde op zaken te stellen. Je hoorde haar echter denken dat ze wel gek geweest zou zijn om slapende honden wakker te maken. Wat niet weet, dat niet deert.

Welnu, het volk werd steeds kritischer over de kennelijk ongecontroleerde uitgaven van die dure mevrouwen Van Amsberg senior en junior, en riep zijn vertegenwoordigers op eens op de departementen te gaan neuzen. Dat was tegen het zere been. Mevrouw senior vindt die kritiek nog steeds niet op haar plaats: een onderdaan behoort te luisteren en te gehoorzamen en zeker geen eigen mening erop na te houden en intussen ook nog eens aan haar centen te komen.

Wie denkt dat ik hier een karikaturale schets van de Van Amsbergse monarchie schrijf: de Habsburgers, Hohenzollern, de Romanovs waren geen haar beter. Elk vorstenhuis hangt van gerotzooi, nepotisme, machtsmisbruik en huichelarij aan elkaar. Naarmate het einde in zicht komt en de troon steeds meer wankelt, worden die misbruiken steeds erger en zichtbaarder. Dat komt niet omdat de grondlegger van een monarchie met al die walgelijke eigenschappen geboren is, neen, die zitten in elke mens. De ellende zit hem in de 'ongecontroleerdheid' van de macht alsook in de erfelijkheid. Een mens die - hoe dan - ook eenmaal op een ongecontroleerde machtspositie is geraakt, zal alles doen om (1) zich zelf zo braaf en heilig mogelijk voor te stellen, (2) zijn macht en zijn goud zo veel mogelijk te vergroten en veilig te stellen, (3) de afstand tussen hem de onderdaan zo groot mogelijk te maken en (4) - daar komt het - zijn heerschappij erfelijk te maken.

Daartoe worden alle paden bewandeld, de rechte en de slinkse. Dat was vroeger zo, het is nu nog zo. De wetenschap dat wij simpele burgers onder soortgelijke omstandigheden daartoe ook in staat zijn, moge niet verhinderen de wandaden van die lui nu zo ongezouten mogelijk aan de kaak te stellen.

De aanleiding tot dit artikel lag bij de Groene Draeck, die aan 'echt groot onderhoud' toe was. Ik wantrouw per definitie echter alles wat vorsten - met name de Van Amsbergs zeggen en doen. Wanneer mevrouw beweert dat zij, al vond zij het even wel een grote klap, de daartoe benodigde € 326.000 zelf gaat betalen, ook al was daarvoor in de begroting dat bedrag al opgenomen, dan wil ik die hele geschiedenis tot en met de stortingen en kwitanties zwart op wit zien.

Pro Republica stelt voor dat de nieuwe Kamer onmiddellijk na haar aantreden een Groene Draeck Commissie benoemt - dat is dan tevens de lakmoesproef - die de bevoegdheid krijgt alle documenten ter zake op te vragen alsook die van de laatste 30 jaar. Mevrouw zal dan ook wel weer beweren dat ze altijd wel gevonden heeft dat ze te veel verdiende en te weinig gecontroleerd werd. Geldzucht, liegen en huichelarij horen nu eenmaal bij het vak van koning.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander