Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 198, 05.06.2010

Leo Brabanticus

'Wie ben ik dat ik dit doen mag?'
Babbelkont Hermans is weer aan de leuterij

Het was wel te verwachten dat reeksen babbelkonten zich ook ditmaal weer als hongerige wolven zouden storten op wat in hun beperkte wetenschappelijke kring als een wereldschokkend voorval wordt gezien. Ik heb het over een gebeurtenis waarover de vorstelijke pulpbladen al geruime tijd aan het ouwehoeren zijn en waar maar geen schot in lijkt te komen: de vervanging van de ene arrogante pias door een andere verwaande hork.

Ma Van Amsberg is doodsbenauwd dat die domme oudste zoon van haar tezamen met zijn naar geld, macht en aanzien smachtende pampavrouwtje - wier overvloedige traantjes goedkoper zijn dan de plezierreisjes die ze maakt en de luxe kleertjes, hoedjes, schoentjes en sieraden die ze zich in Milaan, Brussel, Parijs, Rome en New York aanschaft - hun lustige leventje gewoon zullen voorzetten. Met alle gevolgen van dien. Daar komt als tweede reden tot grote bezorgdheid bij dat het Nederlandse volk anno 2010 niet meer te vergelijken is met dat van 1980. Door onderwijs en televisie, door secularisatie en ontideologisering gelooft de bevolking niet meer in koningschappen bij de gratie Gods, terwijl de misleidingen en vervalsingen waarmee de vroegere - en tegenwoordige - vorsten en hun lakeien de waarheid verdoezelden, nu ook snel doorgeprikt worden. De derde reden is dat ook de tijd van de Lubbersen, Koks en Balkenendes, die hetzij door eigen onbekendheid met het staatsrecht hetzij uit angst voor de woede-aanvallen van een nauwelijks - behalve in haar taalgebruik en uitdossing - majesteitelijke dame, definitief voorbij is. Tot slot is er de heer Zorreguieta - die toch al zo vaak in het land wordt gesignaleerd, wiens aanwezigheid op het bordes door het volk onder geen enkele voorwaarde zal worden geaccepteerd. In alle geval: madame weet bij God niet wat ze moet doen en stelt haar beslissing tot afstand - wat op zich zelf al een dwaze zaak is, dat zij en zij alleen daarover te beslissen heeft (ja, er is veel mis in democratisch Nederland) - iedere keer uit tot ...het op een bepaald moment te laat is en de domme Alexander en zijn snob voor de deur staan, vragend of ze nog niet klaar is en of ze a.u.b. een beetje wil opschieten. Want zij moeten zo hoognodig. Dan zijm de rapen pas goed gaar.

Zo lang kon dus ook Dorien niet wachten zoals ook Hoedemans biografie over 'koning'(?) Willem IV - dat ergens als manuscript lag te beschimmelen - op een wel zeer ongelegen moment er uitmoest. Pro Republica doet het wat prudenter en wetenschappelijker: wij wachten onze tijd af. Die zal zeker komen.

Het nieuwe boek handelt volgens uitgever Meuelenhoff over vroegere inhuldigingen. Het zou me verwonderen als niet de lakeien - 'wetenschappelijk' ondersteund door Hermans en financieel door een of ander naar een oorlogsmisdadiger genoemd culuurfonds - zich allang hoofd erover gebogen hadden hoe vroeger die zogenaamde 'inhuldigingen' verliepen in de hoop dat ze het een en ander konden kopiëren. Het lag dus al-ik-weet-niet-hoelang klaar; Hermans werd bedankt en betaald en kon ermee naar een uitgever. Zo werken dief en diefjesmaat altijd samen. Daarbij zijn ze gestuit op het iedere keer weer herhaalde quasi-nederigheidvertoon - en dus nauwelijks meer aangijpende - van het inhuldigdingsritueel waarbij mijnheer met verstikte stem zal uitbrengt: 'Wie ben ik dat ik dit mag doen?'. Misschien mag Zorrgeuieta ook nog iets onzinnigs zeggen.

Hier volgt het antwoord, tevens mijn antwoord op de prijsvraag: 'Man, je bent helemaal niets, je bent alleen geboren met een gouden lepel in je mond, je bent gezakt voor je 'koningsexamen', dat overigens geen lor voorstelde en je hebt geen enkele kwaliteit die je verheft boven een Nederlandse Köhler. Het is alleen een stomme overoude regel die ervoor gezorgd heeft dat je hier als kapitein Iglo kan staan en nog korte tijd de gebraden haan kan blijven uithangen in combinatie met dat dwaze besluit van de Staten-Generaal die in 1936 toestemming gaven aan een oorlogsmisdadiger om met jouw opoe te trouwen. Heb je dat goed begrepen? Het is de moeite waard dat nooit te vergeten.

Het boek zelf zal, gezien de kwaliteiten van de schrijfster en de gekozen titel, nauwelijks wetenschappelijke betekenis hebben. Misschien kan Lubbers het opnemen in zijn literatuurlijst. Dat vult alvast, en kleine beetjes helpen nietwaar?
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "zeven min twee is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander