Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 197, 04.06.2010

Leo Brabanticus

Ga in ieder geval stemmen, maar stem wél blanco

Op 9 juni is het weer hoogtijdag der democratie. De dagen dat het staatshoofd en de elite uitmaakten wat goed voor het volk was, zijn dan wel nog niet voorbij - mede door grondwetoverschrijdend gedrag van brutale en arrogante staatshoofden alsook van sullige premiers en Kamerleden - maar in elk geval wordt het volk gevraagd (en dat is een zeer groot democratisch goed) zich uit te spreken over het voorbije regeringsbeleid, terwijl ook de mogelijkheid bestaat dat er in de nabije toekomst een andere koers gevaren zal worden.

Veel kiezers weten dit keer niet op wie zij moeten stemmen. Ook schrijver dezes weet dat niet, al is hij er wel van overtuigd dat het zo niet langer gaat met die graaiende en geen-belasting-betalende Van Amsbergers aan de top van een al even graaiende politieke, economische en financiële elite, die wel erg ver verwijderd is van de democratische opvattingen, die ooit in de Nederlandse gemeenschap leefden. Vergeten lijkt het republicanisme van de grote liberaal Thorbecke, van het moedige socialisme dat zijn afschuw van koningschap en oorlog niet onder stoelen of banken stak en - in moderner tijd - van het jonge D'66, Groen Links en de SP, die nu spugen in het water waaruit ze ooit gedronken hebben.

Omdat er momenteel nog steeds geen serieus te nemen republikeinse partij is - de oprichting kost tijd, energie en geld - en de burgers alleen een geldige stem kunnen uitbrengen op geregistreerde partijen als de genoemde afvalligen, moeten wij ons behelpen met andere middelen die ons kunnen verlossen van die peperdure, arrogante, almachtige en ondemocratische elementen in onze samenleving.

Het belangrijkste middel is: ga in elk geval naar het stembureau met uw stempas en uw paspoort (rijbewijs of identiteitskaart). Wanneer u van de voorzitter van het stembureau uw stembiljet ontvangen heeft, deponeer het dan - zonder een vakje rood te kleuren en zonder iets er bij te schrijven - in de stembus. Zo stemt u geldig en geeft u toch uitdrukking aan uw republikeinse onvrede. Het is helaas tot nu toe nog de enige manier, maar het is er in elk geval één.

De stembureaus - zowel locaal als nationaal - moeten het aantal aldus uitgebrachte geldige stemmen meetellen bij de stemcijfers van de partijen. Zo krijgen we tenminste enig in inzicht in de onvrede, al moet ik volmondig toegeven dat niet alle blanco stemmen van republikeinen afkomstig zullen zijn.

Het is van belang enigszins te weten hoe sterk onze republikeinse aanhang is. Tot nu toe werd klakkeloos en zonder enige vorm van bewijs georeerd dat 'de provincie', wanneer het gaat over het vraagstuk monarchie of republiek, volledig vergelijkbare cijfers oplevert als landelijk. De nationale partijen en prognosemakers lopen echter met een grote bocht om het monarchale probleem heen, terwijl nu bij de verkiezingen gedaan wordt alsof het niet eens bestaat. Bij de miljoenen aan woorden en euro's die momenteel worden gespendeerd om kiezers te winnen, wordt nergens iets gezegd over de aanstaande troonsafstand noch over de macht die Willem de Overbodige zich gaat toeëigenen noch over de aanwezigheid van Zorreguieta om zijn dochter het eerst als Nederlands koningin - neen toch! - op het bordes te kussen. Zelfs wordt gesuggereerd dat een ceremonieel koningschap 'best aanvaardbaar' zou zijn.

Neen, dat is het niet. De monarchie moet helemaal wég, zoals het al in 1848 ook al de bedoeling was. Blijven de Oranjes toch, dan duurt het weer anderhalve eeuw voor ze zich opnieuw totaal onmogelijk hebben gemaakt. We willen ze allemaal helemaal kwijt.

Kom, republikeinen van Nederland, laten we aan de heersende kliek duidelijk blijken hoe de kaarten liggen: stem allemaal blanco,- allemaal.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "drie plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander