Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 192, 02.05.2010

Leo Brabanticus

Willem de Overbodige en Balkenende moeten elkaar wel kunnen opvreten, maar zouden onmiddellijk spijt hebben dat niet te hebben gedaan

Ze zijn beiden tot elkaar veroordeeld, ze minachten beiden Pro Republica uit de grond van hun hart en ze liggen er beiden 's nachts wakker van. Hoe komt het toch dat de verhouding tussen de twee mannen zo weinig innig is? Je zou juist zeggen dat de twee elkaar in deze voor hen benarde dagen harder dan ooit nodig hebben.

Om deze waarheid in te zien hebben ze een redelijke mate van sociale en politieke intelligentie nodig, die hun ontbreekt. De premier weet dat hij als eerste de plicht heeft de grondwet te handhaven.

Hij laat zich echter door de Van Amsberg-kliek - met name door mevrouw Van Amsberg - allerlei oren aannaaien: zij is de baas, zij regeert en de rest heeft zijn kop te houden. De RVD zegt het, de ambtenaren zeggen het en Fasseur - die is professor in het koloniale staatsrecht en kan het dus met nog meer recht zeggen - zegt het óók.

Wanneer Balkenende zich door Willem de Overbodige laat gebruiken om in de Kamer een brief van hem voor te lezen over de privérechten van mijnheer, dan doet de lafbek het nog ook, zonder zelfs maar op de gedachte te komen dat hij zelf de plicht heeft de rechten van het volk en de volksvertegenwoordiging te verdedigen.

In dit soort gevallen blijkt des te meer welk een vreemde democratische lieden die Van Amsbergers zijn. En vergeet daarbij vooral niet die steeds zuurder wordende Zorreguieta die, sinds de arrestatie van haar misdadige vader steeds nader komt, haar kans afneemt dat ze ooit Reine van Nederland zal worden, haar laatste mogelijkheid ziet wegebben, steeds meer haar schoonfamilie opzet om die machtige brekebeen, die premier van Nederland is, voor het blok te zetten. Haar devies is simpel: trek je niets van de vent aan, alles wat na hem komt is alleen maar erger. Balkenende dus als laatste hoop der Van Amsbergers. Wie had dat ooit kunnen bevroeden?

Neem nu die kwestie van de twee Argentijnse percelen. Nog niet zo lang geleden zei de premier dat de aankoop daarvan privé is, en dus het openbaar belang niet raakt. Maar hij is nauwelijks Aziatisch eredoctor of hij gaat hij ineens de raad van State om advies vragen. Wat is dat voor gezwalk, met die Balk? denkt Zorreguieta. Nu behoeft niemand bang te zijn van de Raad van State, de meest ludieke instantie uit de wereldpolitiek, die zichzelf adviseert over kwesties die hij zelf bedenkt. Echter, de familie is doodsbenauwd dat als Balkenende weg zal gaan er er alleen maar een nog grotere druiloor voor in de plaats zal komen. Cohen bijvoorbeeld, die wel mooi kan praten, maar in werkelijkheid een verkapte republikein is. Zorreguieta weet net zo goed als iedereen dat de monarchieën wereldwijd aan haar laatste adem toe zijn en dat die flierefluiiter van haar net even dom als eigenwijs is en dat er - nu nog - bij die Balkenende misschien nog wel een ceremonieel koningschap uit te slepen is, terwijl heel de wereld toe is aan een brede zuivering van dit soort overbodige creaturen.

Zolang Balkenende er nog is, moeten ze met hem leven, denken nu de Van Amsbergers. Maar échte liefde, zoals destijds tussen Ruud en Trix, is het niet. Gelukkig maar. En verder ben ik van mening dat de koningshuizen allemaal zo snel mogelijk van de aardbodemmoeten verdwijnen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander