Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 190, 26.04.2010

Leo Brabanticus

Het enig opvallende aan de kijktips voor de media, die ieder jaar met het oog op 30 april via de pers onder de de kijkers worden rondgestrooid is het sombere karakter ervan. Althans in het toonaangevende Brabants Dagblad constateren Monique Brandt en Bernice Breure overduidelijk dat 'de tijd van Máxima op de cover per definitie als 'een tierelier' - wat dat ook moge zijn - verkocht, absoluut voorbij is'. Zowel Zorreguieta als Van Amsberg zijn als kledingmodellen gepasseerde stations en - zo lezen we verder: 'als het over de Oranjes gaat, is het hoe trivialer, hoe beter'.

Daarbij mag een zekere Sandra Schuurhof - ik noteer maar wat ik tegen kom - , die 'royaltydeskundige' van RTL schijnt te zijn (ook hier weer valt de vraag wat dat inhoudt) 'niet mag praten over de onderonsjes van het Oranje-journaille op de Eikenhorst. Verder mag een zekere Vermeulen geen 'smakelijke' details vertellen over Zorreguieta en weigert een voormalig kindermeisje ook maar iets te zeggen over haar ervaringen.

Dat wisten we allemaal al. Verondstel dat we tot in detail wisten hoe het precies in de onze paleizen toegaat, hoe moeder Van Amsberg en mevrouw Zorreguieta er als cum laude afgestudeerde pedagogen misschien er wel eens op losmeppen, dat Eulalia haar potje wel eens met inhoud op tafel zet - ik fantseer maar wat - en hoe vaak de Argentijnse grootouders over de vloer komen, zodat onze garnaal zijn historisch-politieke inzichten over de misdaden daar wat kan bijstellen.

Neen, dat mogen we dus niet weten en dat behoeven we ook niet te weten. Dat past niet in het eigen voortreffelijkheidsbeeld van vorsten, die immers van a tot z geschiedvervalsers zijn. Zoals zij daar willen doen voorkomen dat het allemaal botertje tot de boom is, zo willen republikeinen juist duidelijk maken dat het allemaal comedie is wat zich daar afspeelt.

De dames jounnalisten nemen zeker geen blad voor de mond. Ze hekelen in haar rammelend, rommelig en structuurloos, maar soms niet onjuist verhaal haar collegae die de kijkers en lezers 'vaak opzadelen met een opgewarmde, lauwe prak, die desondanks wordt gevreten'. Aan een zekere Linda die in een oranjenummer de onbeschaamdheid en de domheid had zich 'nederig' tot Zorreguieta te richten met de woorden: 'U hebt ons stoffige koningshuis glamour en elan gegeven', wordt echter even veel ruimte gegeven als aan het onderzoek van HP/De Tijd en Elsevier dat als resultaat had dat de intellligentie van Willem de Overbodige niet hoger dan 4,5 was en daf 85% van de respondenten van mening was dat de Van Amsbergers belasting moeten betalen. Eveneens wordt oppervlakkig ingegaan op de commotie rond Mozambique. Van een zekere Van der Linden wordt de mening geciteerd dat het koningshuis lange tijd gegolden heeft als het enige heilige huisje dat Nederland nog telde'. 'Die tijd ligt ver achter ons', zegt hij. 'Ik heb van de 22 jaar dat ik dit werk doe vijf keer meer zoveel scheldbrieven op de Oranjes ontvangen als in de tijd daarvoor'. Ik voeg daaraan met enige trots aan toe dat Pro Republica - hoewel wij nooit schelden en vloeken - ook een deze verandering hebben bijgedragen.

En verder zal ik voortaan naar het grote voorbeeld van Marcus Porcius Cato Maior (2e eeuw v. Chr.) die niet ophield al zijn brieven en redevoeringen te beëindigen met de beroemd geworden succesvolle zin 'Ceterum censeo Carthaginem esse delendam', alles wat ik schrijf en zeg afronden met de woorden, dat ik 'verder van mening ben dat monarchen liever vandaag dan morgen moeten worden opgeruimd'.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander