Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 189, 22.04.2010

Leo Brabanticus

Nog eens de ontbernhardizering van ons land: 'Mensen die zoiets doen, moet je niet eren met een straat' (Volkskrant)

Vasse ligt in het dierbare Twente en maakt deel uit van de gemeente Tubbergen, waar in 1844 de Roomse geweldenaar Dr. Herman Schaepman - ik meen als zoon van de burgemeester - werd geboren. Het dorp is, als we de Volkskrant van 21 april mogen geloven - momenteel in rep en roer. En terecht. Wat is er aan de hand? De nauwelijks dertig jaar geleden gestorven pastoor Visser moet zich in Vasse namelijk in de jaren '60 en '70 nog al eens vergrepen hebben aan de misdienaartjes.

Hoe Onze Lieve Heer zelf oordeelt over deze man is natuurlijk Zijn zaak, waarmee kleingelovigen zich niet zo direct hebben te bemoeien. Die hebben echter welzeker het recht en zelfs de aardse plicht de hypocrisie van de pastoor alsnog te ontmaskeren en vast te stellen dat iemand die zich met zulke smerige streken bevuild heeft, niet de eer van een straatnaamvernoeming mag hebben. Het zal me een zorg zijn dat alle troep nu pas is uitgekomen. De man heeft zichzelf voor zijn hele leven en posthuum geschandvlekt en de eeuwigheid kent geen verjaring.

Het is eigenlijk precies hetzelfde als met die meneer Lippe, de vader van ons tegenwoordig staatshoofd, aan wie - ik bedoel Lippe dus - haar zoon onlangs nog zulke indrukwekkende woorden wijdde. Eigenlijk moest je je schamen tot een dergelijke criminele familie te behoren. Daar kan onze garnaal zelf evenmin echter iets aan doen als dat men zijn vrouw op de nu steeds meer bekend wordende smeerlapperij van vader Zorreguieta mag aankijken.

Iets anders is natuurlijk of je met zo'n vent gaat vissen of hem bij een mogelijke abdicatie op het bordes laat staan te glunderen.

Een mooie foto zou dat overigens zijn: het hete kroost van de grootste smeerlap die ooit op kosten van de Nederlandse belastingbetaler onze hele volksgemeenschap heeft bezoedeld, samen gefotografeerd op de paleistrappen. Wie dat organiseert en toelaat moet wel helemaal buiten de Nederlandse werkelijkheid van nu leven.

Het is geen wonder dat Pro Republica ooit de gedachte opgeworpen heeft om de straten, pleinen, lanen, scholen en parken die ooit naar de smeerlap Lippe genoemd zijn - lees het recente proefschrift van Dr. A. van der Zijl over die boef hem en je zult er versteld van staan wat die Lippe allemaal heeft uitgevreten en dat je je ogen uit je hoofd zou moeten schamen ooit in één adem met die schavuit genoemd te worden - te herbenoemen zodat die naam helemaal en voorgoed uit onze geschiedenisboekjes verdwijnt. Het initiatief van Pro Republica is door het vooraanstaande NRC-Handelsblad overgenomen, dat tevens voorstelde ook de naar hem genoemde culturele organisaties te ontbernhardizeren.

Terug naar het bewogen leven van pastoor Visser in Vasse. Wanneer de Vassenaren - en wellicht alle Tubbergenaren - zich ervoor zouden inzetten hun hele gemeente te zuiveren van alle aangeslibt kerkelijk vuil, wat let u dan dat óók te doen met de politieke viezigheid, die evenzeer de niet-katholieken aanbelangt en bovendien even smerig - zo niet erger - is dan wat Lippe allemaal heeft uitgevreten.

Succes gij, allen Vassenaren en Tubbergenaren. Wij volgen u met spanning!

Goed voorbeeld doet goed volgen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander