Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 186, 12.04.2010

Leo Brabanticus

Nogmaals: Pro Republica en de republikeinse stem in de volksvertegenwoordiging

Er is al veel over nagedacht en geschreven, maar het probleem ligt nog steeds onopgelost onder tafel: hoe krijgt het iedere dag sterker wordende republikanisme stem in de Staten-Generaal?

Hoewel PvdA, Groen Links, VVD, SP en D66 allemaal republikeins, links en progressief heten - sommige parlementariërs zijn zelfs lid van een republikeins genootschap - gedragen zij zich, wanneer puntje hij paaltje komt -, als wezels, lafaarden, Judassen.

Let wel: we spreken hier niet over het verkrijgen van een meerderheid in de Kamers om de grondwet terzake van de monarchie fundamenteel te wijzigen, neen, we hebben het hier 'slechts' over de aanwezigheid van een of twee volbloed republikeinen, mannen of vrouwen die zich vol overtuiging inzetten voor de goede republikeinse zaak en die zich niet zullen laten afschrikken door fractiediscipline, door intimidatie - vaak getoond door neusoptrekken en andere vormen van minachting - van monarchistische collegae in de Kamer, door de grote waffel van een premier of door de neerbuigende arrogantie van lieden die vinden dat hun gesprek met iemand uit het volk een gunst, geen recht is.

Iedereen die niet ziende blind is, constateert momenteel dat de monarchie in een ernstige mate van verval verkeert. Het kan ook niet anders: alles wat menselijik is of door mensen bedacht, is sterfelijk. Na de val van de Romanovs en de Habsburgers, de Hohenzollerns en de Lippe-Biestenfelds, zijn nu de Amsbergers en Coburgers aan de beurt om ten onder te gaan. Daar kan Pro Republica niets aan doen. Wij willen er alleen voor zorgen dat die machtswisseling geweldloos zal verlopen. Daarbij rekenen we ook op het gezonde verstand van alle betrokkenen.

Dat de tot ondergang gedoemden immer als wilden om zich heen slaan behoort tot het ritueel. Ook de Amsbergers kunnen zich daar niet aan onttrekken. Dat ze momenteel de staatskas plunderen om het volk als nog te doen geloven hoe heilzaam de monarchie is die een Willem Gorilla, een Heinrich von Mecklenburg, een Bernhard, een Zorreguieta als Gods uitverkoren gezanten heeft voortgebracht, bewijst ten overvloede hoe ver de terminale fase al gevorderd is.

En toch: iedereen ziet het, behalve juist de volksvertegenwoordigers. Of beter: ze zien het wel, maar ze wachten tot er een of twee collega's over hun schaduw springen en tegen de minister-president durven zeggen, 'dat hij hier geen verhaaltjes behoeft staan voor te lezen, die in Wassenaar geschreven zijn'. De premier moet wel met de meest gesmeerde bliksem aan de paleizen deze parlementaire boodschap overbrengen: 'Jullie Amsbergers denken wel met jullie interpretatie van de grondwet alles te kunnen doen wat God en de wet verboden hebben, maar dat hebben jullie dan mis. Er is er maar één de baas: de premier. Willen jullie daar niet aan, dan is het van nu af afgelopen is met die zwarte doos in onze democratische samenleving. 'En als u dat niet zint, wat let u heen te gaan?'

Het is de rotsvaste overtuiging van Pro Republica dat wanneer een enkeling zijn nek in de Kamer durft uit te steken, hij of zij de onvoorwaardelijke steun zal krijgen van misschien wel de meerderheid van de Kamers.

Vanuit de achterban van Pro Republica is immer terecht en begriipelijk - nog op het congres in december 2009 - de vurige wens geuit dat wij ons zouden omvormen vàn een actieclub tot een politieke partij.

Ik ben overtuigd van de juistheid van deze wens. Sterker, het is zelfs 'das Gebot der Stunde', dat het republikeinse geluid in de Volksvertegenwoordiging gehoord wordt. Alle partijen spreken momenteel over actuele zaken die zonder meer erg belangrijk zijn, maar ze zwijgen als het graf wanneer het gaat om de omvorming van de monarchie tot republiek. Alsof bij de eerstvolgende kabinetsformatie Amsberg zal zitten slapen en niet onmiddellijk de gelegenheid zal aangrijpen om Job of Alexander of Ronald of Femke in de regering te doen benoemen. Dan kunnen die lieve maar o zo domme zoon van haar en diens geraffineerde op macht en geld beluste echtgenote tenminste voor vier jaar vooruit.

Ik heb hier vanachter mijn studeertafel al veel mogelijkheden zitten construeren. Ze bleken allemaal onhaalbaar te zijn.

Ik leg nu een nieuwe gedachte aan U voor: wat denkt U er van wanneer Pro Republica eens het gesprek zou aangaan met één enkele volksvertegenwoordiger? De man of vrouw moge er andere ideeën op nahouden dan u of ik over de AOW, belastingen, Europa, bezuinigingen, asielzoekers, defensie, ambtenaren etc, maar op één ding willen wij hem of haar kunnen aanspreken op ijn of haar eerlijkheid, zijn of haar rechte rug, zijn of haar integriteit.

Wanneer een Kamerlid nu met zijjn hand op het hart verklaart dat de kabinetten sinds Thorbecke art 42.2 ('de koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk') verkwanseld hebben en dat zoiets nooit meer mag worden geaccepteerd, dan wil Pro Republica zo'n volksvertegenwoordiger met hart en ziel steunen.

Hetzelfde geldt uiteraard voor de beoordeling van Bernhard als onwaardig wezen, de aanwezigheid van vader Zorreguieta op het bordes, de belastingvrijstelling van de Van Amsbergers, hun jetsetgedrag, hun fiscale ontduikingstrucs, hun gratis vliegreisjes hun ongecontroleerde macht via de RVD, de NOS en het regeringsapparaat, etc. etc.

Wanneer zo'n Kamerlid in een gesprek met ons eerlijk en open verklaart dat ook hij/zij dat treurige toestanden vindt, dan rekenen we erop dat wij als republikeinen ook op zo'n persoon in de Kamer kunnen rekenen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander