Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 185, 11.04.2010

Leo Brabanticus

Hoe voel je je als Van Amsberger en je moet op 30 april naar Zeeland?

Je zal maar Van Amsberg of zoiets heten en opgetrommeld worden om vrijdag 30 april in Wemeldinge en Middelburg acte de présence te moeten geven, niet omdat het staatsbelang dat vereist maar omdat er iemand, die die dag zelf niet eens jarig is, per se dat heuglijke(?) feit wil vieren, en kennelijk bij machte is haar wil door te drijven. En dat zonder dat het haar en de familie zelf ook maar één eurocent kost. Ze zegt gewoon dat haar wil wet is en onmiddellijk springen hele regimenten lage en hoge Lippe-luizen in de houding om aan de eisen van hare heiligheid - of hoe moet je zo'n mens ook weer aan spreken? - te voldoen.

Je kan - neen je moet - natuurlijk kritische vragen stelllen over de graad van geestelijke gezondheid van degenen die zichzelf al die onzin en angst laten aandoen maar evenzeer bij degenen die dat allemaal organiseren, betalen, bezoeken en jubelen, wanneer Ome Piet bijna zijn nek breekt, vader garnaal zich verslikt in een flinke hap ontbijtkoek, Mevrouw Zorreguieta duizend angsten uitstaat of pappie toch niet stiekem het bordes opgeklommen is en het feestvarken zelf, voortdurend 'mijn DNA, mijn DNA ' roepend, het haar toegewezen toilet inspecteert.

Wat is dat allemaal toch een complete waanzin, waarvan iedereen schrik heeft en tegelijk doet alsof hij/zij zo'n enorm plezier heeft. Naar mijn oprechte overtuiging zou ieder mens onder deze omstandigheden water en bloed zweten. Niet dat boosaardige ophitsers roet in het eten zullen gooien. Welnee, republikeinen zijn veel te fatsoenlijk om zo iets te doen. Integendeel, ze hebben slechts opgeroepen om thuis te blijven en de rolluiken en gordijnen gesloten te houden. Er is als het aan Pro Republica ligt, zelfs geen kip op straat te zien.

Hier ligt echter juist het probleem van de Van Amsbergers en de Lippe-luizen. Vernietigender dan welk protest ook is immers het vredelievend thuisblijven van de bevolking, dat heerlijk naar de televisie zit te kijken waarop niets te zien valt.

We weten natuurlijk nu al welke smoesjes de betrokkenen bij elkaar zullen fantaseren: het weer werkte niet mee, het traditonele oranjezonneje wilde maar niet doorbreken, de voorzorgsmaatregelen van politie en leger hebben de toeschouwers afgeschrokken, het dunbevolkte Zeeland was toch niet zo'n geschikte provincie om de reeks koninginnedagen definitief af te sluiten en de pers werkte onvoldoende mee.

Natuurlijk weet iedereen dat de monarchie wankelt, dat deze dag alleen nog maar georganiseerd is uit prestige-overwegingen, dat de populariteitscurve van de clan iedere dag zakt, dat weldenkende Nederlanders van mening zijn dat de familie eindelijk eens belasting moet betalen, dat ze niet alleen te veel - ondoorzichtige - macht hebben, dat ze helemáál niet door God gezonden zijn, dat pappie Bernhard de grootste schobbejak en bedrieger van het land was en achter de tralies zijn laatste levensdagen had behoren te slijten, dat vader Zorreguieta nimmer op de Soestdijkse trappen mag komen te staan, dat Alexander een grote onbenul is en dat zijn goedkope traantjes plengende vrouw een arrogante en veeleisende tante is, dat Eulalaia van ons nooit staatshoofd behoeft te worden. Et cetera.

Hoe voel je je als Amsberger wanneer je op op 30 april naar Zeeland moet en om 6 uur de wekker afloopt?

Antwoord: 'rottig'.

Advies van Pro Republica: gewoon thuis blijven en naar de televisie kijken. Dan mis je niets.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "zeven min twee is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander