Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 184, 23.03.2010

Leo Brabanticus

De oranje-reclame moet niet te lang meer duren

Een opmerking, kort en krachtig omdat het oranje-theater mij - en ik neem aan: het gehele Nederlandse volk - nu toch te gortig wordt.

Er moet en wel zo spoedig mogelijk een eind komen aan het charme-offensief dat de familie-Van Van Amsberg en en haar lakeien ingezet hebben om het snel groeiende republicanisme de wind uit de zeilen te nemen. Het potsierlijk gedoe om 'gewone mensen' te spelen, die midden in de maatschappij staan is op één lachwekkende vertoning uitgelopen. Het is duidelijker dan ooit dat de bewering als zouden de leden van de clan '24 uur per dag en 365 dagen per jaar voor het volk in de weer zijn', zoals mevrouw Zorreguieta nog onlangs met een stalen gezicht orakelde, al met een paar dagen uiterlijk vertoon het volk kotsmisselijk heeft gemaakt. We zij er zelfs oververzadigd van. Laten de dames en heren het goed in hun oren knopen dat de comedies die ze iedere dag opvoeren de monarchie met het uur ongeloofwaardiger hebben gemaakt.

Als republikeinen zouden we daar wel vrede mee kunnen hebben. Het is echter tevens de volle waarheid dat wij dit soort mensen toch niet meer als serieus te nemen tegenstanders kunnen beschouwen,- al hebben ze dan nóg zoveel macht, geld en Lippe-luizen tot hun beschikking. Het is van tweeën één: ofwel je bent een normale burger en je gedraagt je als zodanig, óf je verbeeldt je, terwijl je niks bijzonders bent, honderd wat - bijvoorbeeld dat je 'majesteit' bent, hoog verheven boven het vullis en de wet; dat je beiden - vullis en wet - aan je laarzen kan lappen en dat de sufferds waarover jullie zeggen te regeren toch niets in de gaten hebben hoe ze beduveld worden.

Wij kunnen ons tenminste langzamerhand niet meer voorstellen dat jullie zelf niet in de gaten hebben hoe belachelijk jullie met je vrijblijvende filantropie dag in dag uit zitten aan te stellen.

Als je écht een democraat bent, doe je onmiddellijk afstand van je geheimzinnigdoenerij en van je - ten onrechte verworven - privileges, ga je in de Haagse Schilderswijk wonen, probeer je van een gemiddeld maandsalaris te leven, schaf je al je luxe af en geef je al je mooie jurken en uniformen met de lorrenboer mee. Als jullie daartoe niet in staat zijn - wat we best begrijpen - verhuis dan met je hele hebben en houden naar de Kanaaleilanden, Mozambique of Argentinië, waar jullie tevens onder 'gelijken' kunnen blijven.

Hier doen alsof je koning bent én de straat schrobben gaan niet samen. Kiezen dus.

Ik voeg daar, op grond van een ander krantenbericht van gisteren, nog aan toe dat jullie tevens moeten ophouden om op alles wat jullie niet aanstaat het stempel 'privé' te zetten. Jullie denken kennelijk - en de heer Balkenende durft jullie zoals gewoonlijk niet tegen te spreken - dat wanneer jullie land kopen in Mozambique en nu weer in Argentinië dat regering, wetgevende macht en volk daar verder niets mee te maken hebben. Je noemt de aankoop gewoon 'privé'. Dwaasheid.
Pro Republica heeft allang een simpele maar uiterst effectieve definitie. Privaat zijn:

  1. alle geheimen van toilet, bad- en slaapkamer,

  2. alle legaal verkregen binnenlandse eigendommen, en

  3. datgene wat door de wet aan het publieke recht is onttrokken.

Dames en heren van de wetgevende macht: aan het werk a.u.b.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander