Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 175, 18.02.2010

Leo Brabanticus

Balkenende en de Van Amsbergers

Bij alle verschillen is er één treffende overeenkomst tussen de familie Van Amsberg en de Nederlandse premier: ze moeten allebei zo snel mogelijk ophoepelen. Balkenende, die de geschiedenisboekjes wel nooit zal ingaan als de intelligentste, beste of krachtigste premier die Nederland ooit gehad heeft - wat hij zich niettemin wel verbeeldt -, knoeit maar wat aan om zijn politieke leven voortdurend te verlengen. Wat bezielt de peuter toch?, vraagt de geërgde burger zich af. De man moet ziende blind zijn en horende doof. Hij heeft kennelijk maar één doel: overleven, hoe dan ook. Niet alleen de volksvertegenwoordiging is hem zat, meer dan zat, ook het volk spuwt hem inmiddels hartgrondig uit. Maar meneer denkt dat hij onmisbaar is en wijt alle onrust en onvrede in het land aan dé politieke partijen - behalve de christelijke - die het eigen belang stellen boven dat van het land. Ik geef grif toe: er zit niet veel socialisme meer bij de PvdA sinds Kok noch bij de SP'en en de VVD is allang geen liberale partij meer, terwijl de uit deze partij getredenen de nationale en internationale politiek verzieken met hun bekrompen nationalisme. D66 heeft al sinds zijn oprichting de oer-liberale beginselen verkwanseld om een vinger in de regeringspap te krijgen en van Groen Links is het nog maar de vraag of het zijn beginselen - vrede, republiek en (inter)nationale solidariteit - trouw zal blijven. Hoeveel afkeer de burgers ook hebben van genoemde partijen, de meest zich geblameerd hebbende partij is het CDA met knoeiers als Balkenende, maar ook met militaristen als Verhagen, De Vries en De Hoop Scheffer, om nog te zwijgen van de quasi allrounder Van der Hoeven en de domme kakelkip Van Geel. Het kan niet anders of in elke CDA-vergadering moet voortdurend de vraag worden opgeworpen, wat we nog kunnen verzinnen om te overleven? Buitenstaanders, die altijd helderder zien dan insiders weten echter dat het 'mene, mene, tekel ufarsin' reeds aan de wand geschreven staat: 'gewogen zijt gij en te licht bevonden'.

Wat hier - meen niet dat ik dit alles met grote vreugde schrijf, integendeel met droefheid - over Balkenende geconstateerd wordt, geldt a fortiori voor de familie Van Amsberg. Ook zij verkeert in de beklagenswaardige situatie dat zij gewogen en te licht bevonden is en dat haar politiek einde aanstaande is. Even triest is dat zij evenzeer als dat bij Balkenende het geval is zich tot het uiterste verzet tegen de historische ontwikkeling. Het wordt Pro Republica wel eens persoonlijk verweten dat wij op de man zouden spelen'. Niets is minder waar. Ook zonder Pro Republica is de Nederlandse monarchie aan haar stervensproces begonnen, zoals dat destijds ook gebeurde met de Romanovs, de Habsburgers en de Hohenzollerns. Dat ging gepaard met veel geweld en bloedvergieten. Het is juist dat laatste wat Pro Republica wil voorkomen. Daarvoor hebben wij echter wel de hulp van de dynasten nodig en roepen hen nimmer hard en indringend genoeg toe: 'mensen, gebruik toch je gezond verstand en houd de eer aan je zelf'. Ze zijn echter even dom als Balkenende en zien de tekenen des tijds evenmin als hij. Ze zitten verkrampt vast aan hun geld, bezit en macht. Ook zij zijn ziende blind en horende doof.

Iedere keer dat de monarchie een nieuwe attaque te verduren heeft, zoeken zij naar wonderdokters die het niet-bestaande medicijn tegen sterven zeggen gevonden te hebben. Is dat bij Balkenende de vlucht in een misselijkmakende woordenbrij, bij de Amsbergers - die waarschijnlijk wat intellgentere adiviseurs hebben - wordt ook iedere keer iets anders bedacht om, hoe kinderlijk ook, ook de aandacht van de hoofdzaak af te leiden. Kwam Van Amsberg vorige week met de commissie-Lubbers op de proppen die in 2013 met studies en feestjes moet organiseren om '200 jaar rechtsstaat, democratie en verbondenheid onder de Oranjes' te vieren - waar Pro Republica geen spat van zal heel laten: reken daar nu al vast op - , nu heeft de familie weer een nieuwe - wellicht haar laatste - troef uitgespeeld. We hadden eigenlijk al op gerekend dat, waar geen staatsrechtelijke en politieke argumenten meer aanwezig zijn voor het voorzetten van de monarchie, die haar overbodigheid iedere dag opnieuw bewijst en die door het merendeel der Nederlanders wordt uitgespuwd, nu nog eens de lichamelijke kwaliteiten - hetgeen iets totaal anders is dan de intellectuele of bestuurlijke - van Zorreguieta op tafel te leggen, hetgeen voor haar geen vreemde of bijzondere ervaring moet zijn. De Van Amsbergers rekenen erop dat zij die met haar gemanipuleerde populariteit iets heeft dat haar tot een uitstekend opvolgster van mevrouw Lippe schijnt te maken, de monarchie tijdelijk nog van van de afgrond kan redden.

Daarom zijn door een groep lagere-Lippe-luizen in Apeldoorn 'muren vol Máxima's' van amateurschilders vol gehangen. Met die werkelijke, onbeschaafde, tierende, hypocriete enz. Máxima hebben die schilderijen natuurlijk niets van doen. De hele tentoonstelling is één aaneengesloten reeks geschiedvervalsingen. Volgens Trouw (17 februari) is Máxima geschilderd als de 'aimabele vrouw, en dat zie je hoe ze verbeeld wordt. Ze stráált'. Wie de ware Máxima wil zien moet de tentoonstelling maar niet bezoeken. Zo diep zijn de Van Amsbergers gezakt om maar te kunnen blijven zitten.

Deze politiek is niet zonder gevaren. Immers, wanneer vader Zorreguieta niet 'tijdig' komt te overlijden, zal hij op het bordes verschijnen, wat tot een groot republikeins feest kan gaan uitgroeien. Het heet dat, terwijl het feestbeestje straalt, de andere familieleden het risico wel erg groot vinden.

'Ach', verzuchtte Goethe reeds, 'das Lebens schönste Feier endigt auch den Lebensmai'
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "drie plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander