Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 174, 12.02.2010

Leo Brabanticus

De stelling

De zaak waarover ik vandaag schrijf betreft de rubriek 'De Stelling' in het Historisch Nieuwsblad van januari. Een panel van drie bekende historici reageert daar ditmaal op de bewering dat 'de aanstaande koning Willem IV moet oppassen geen Willem III te worden'. In de eerste plaats is er iets mis met het kennelijk al vastsstaande of minstens geaccepteerde feit dat eerstgenoemde hier eens koning zal worden. Overtuigde republikeinen zijn daar allerminst zo zeker van. Zij lopen zich het vuur uit de sloffen om juist te verhinderen dat dat ooit zal gebeuren. De kans op zo'n koningschap is bijvoorbeeld in 2010 al heel wat kleiner dan een jaar te voren. Het trio Amsberg (onlangs uitgeroepen tot 'domste bontje' van het afgelopen jaar: ik pleit er voor altijd deze bijnaam te gebruiken, niet om te pesten maar als een tegenwicht op het zelf aangemeten byzantinische 'majesteit') -Lubbers-Balkenende, dat kostbare festiviteiten in het hoofd heeft om in 2013-'15 tweehonderd jaar koningschap te vieren, is daarmee nu al in heftige botsing geraakt met het straatarme Pro Republica, dat heel Nederland wil mobiliseren om die clan vóór die tijd aan een enkele reis naar Mozambique, Patagonië of desnoods Siberië te helpen.

Naast deze nog lang niet beslechtte principiële vraag is er de nauw daarmee verweven tweede kwestie of onze waterstaatsdeskundige - de risée van de landen die hij 'ambtshalve ' bezoekt - , bierdrinker, schnabbel-bankdirecteur, vrijetijdstolk die het verschil in het Spaans niet weet tussen een lichte dame en een garnaal, schrijver van een zoek gemaakte doctoraalscriptie en intern bekend als godloochenaar nu wel de meest geschikte kandidaat is om aan God te worden voorgedragen voor zijn hoge en heilige uitverkiezing. En wat die arrrogante, geld-. aanzien- en machtsgeile Zorreguieta betreft, een deftige dame die niet meer staatsrechtelijke kwaliteiten heeft dan een aantal feestbeest-uiterljkheden, is het eveneens de brandende vraag of zij wel de meest er voor in aanmerking komende juffrouw is om voor het predikaat van koningin of vrouw van de koning in aanmerking te kunnen komen, hoe ergerlijk heet ze daarnaar ook zit te smachten. Ze kan zich nauwelijks beheersen en heeft de naam het boze brein achter de overbodige koning te zijn. Ik weet wel dat Lippe, Mecklenburg-Schwerin, Emma, Anna Paulowna en ga maar verder terug ook destijds door de ballotagecommissie gerold zijn geworden, maar we moeten er wel van leren. Hoe dan ook: het is veiliger erop te vertrouwen dat Pro Republica de strijd gaat winnen dan het illustere drietal.

Er is immer een gigantisch verschi tussen 'vroeger' en nu. En dat grote verschil wordt nu in diezelfde rubriek aangedragen door Ruth Oldenziel, die in haar bijdrage wijst op de veranderde context: de emancipatie van pers en politiek én het mondig geworden volk. Zo is het.

Dat is de reden waarom Pro Republica met zoveel vertrouwen de overwinning in het verschiet ziet.

Voor het overige reikt Oldenziels bijdrage niet hoger dan die van een zwakke eerstejaars, die nog erg veel moet leren.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander