Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 173, 01.02.2010

Leo Brabanticus

Kom op, Zeeuwen, bij u moet het gaan gebeuren...

Vandaag op een fietstochtje door enkele Brabantse dorpen viel het mij op dat er van geen enkel, maar dan ook door geen enkel huis gevlagd werd. En dat terwijl mevrouw Van Amsberg jarig is, een gebeurtenis die nog niet zo lang geleden voor veel mensen een van de hoogtepunten van het jaar was. Het is duidelijk dat er iets aan de hand is, zowel met het Nederlandse volk als met de graaiersfamilie zelf. Het volk gelooft niet meer in het sprookje van een respectabel, door God gegeven, integer en zichzelf opofferend vorstenhuis. Daar hebben de leden met hun arrogantie, geldzucht en misselijkmakend jetsetgedrag het zelf naar gemaakt. Er hangt een beklemmende en naargeestige stilte rond Wassenaar en Noordeinde. Het is voor iedereen overduidelijk dat de monarchie aan zijn natuurlijk stervensproces is begonnen, waar tegen geen kruid gewassen is.

Ik denk overigens dat er in de familie, vergeleken bij vroeger, niet eens zo erg veel veranderd is. De geschiedenis leert dat vorstenhuizen zowel hier als elders altijd per definitie dom en slecht zijn, een noodzakelijk gevolg van de erfelijkheid. Dat geeft de strijd van Pro Republica tegen de monarchale staatsvorm ook iets verhevens, iets dat uitstijgt boven persoonlijke vijandschap en afkeer. Wij beschouwen dynasten eigenlijk meer als stumperds, slachtoffers van een ongecorrigeerde historische ontwikkeling. Het is niet voor niets dat democratische staten en organisaties streng aan de regel van een klein aantal relatief korte bestuurstermijnen vasthouden, beseffend dat het van vader op zoon overgaan van de macht voert tot een 'zwarte-dozen'-positie'. Kennedy, Clinton, Bush hadden grootse plannen ter zake, zoals nu een Sarkozy en nogal wat Afrikaanse stamhoofden/generaals pogen hun nazaten een aandeel in de staatsmacht pogen te geven. Ik ben een groot bewonderaar van Obama, maar wanneer hij monarchale neigingen zou gaan vertonen, zou ik - en ik denk velen met mij - ook hem laten vallen als een baksteen.

Zoals gezegd doorziet het volk momenteel - zij het nog lang niet in de mate die noodzakelijk is - de streken van de monarchen en het holle geleuter en de manipulatie van de lakeien. Een van de middelen om het oranjegrauw op de been te brengen is het organiseren van konings- en koninginnedagen. De gemeentebesturen en een aantal (Utrechtse) journalisten, daarbij geholpen door de Haagse regering begonnen daarmee in 1887 ten tijde van koning Gorilla, toen de monarchale populariteit weer eens een van haar vele dieptepunten doormaakte. Op zo'n dag - vroeger 31 augustus, nu 30 april - lieten de majesteiten en koninklijke hoogheden - ik walg allleen al van deze terminologie - zich 'vermaken' met zaklopen, gezangen, koekhappen en volksdansen.

Naar bekend vindt het circus plaats op 30 april 2010 in Zeeland en wel in de gemeenten Wemeldinge en Middelburg. De hele clan geeft acte de présence, maar de jongste aanwinsten, die het meest vertederen, vormen de hoofdschotel, hoewel ook Mabel Los en Piet van Vollenhoven grote bezienswaarde hebben. Het is nog onzeker of vader en moeder Zorreguieta ook in Zeeland durven te komen. Ze zijn er brutaal genoeg voor, en het is niet eens zo'n grote afstand van België naar Zeeland. Wat wél zeker is dat de fauwe kul meer dan € 700.000 gaat kosten. Dit verjaardagsfeestje betalen ze uiteraard niet uit hun eigen portemonnee. Ze zullen wel gek zijn. Ze laten altijd iemand anders voor de kosten opdraaien.

In andere gemeenten heeft deze onnodige vermakelijkheid al eens tot ernstige discussies en problemen geleid, maar altijd wisten de gemeentelijke lakeien en het hof - met een overdaad aan smoesjes en drogredenen - hun wil door te zetten. Ook nu zal het wel weer heten dat Wemeldinge en Middelburg 'op de wereldkaart worden gezet'.

Ik weet iets veel beters. Laat die stinkendrijke familie gewoon komen, laat de autoriteiten in de waan dat ze met iets belangijks bezig zijn, maar blijft u allemaal wel thuis, doe de rolluiken omlaag, houd de gordijnen potdicht, hang van mijn part een zwarte vlag uit en schrijft ingezonden brieven in de provinciale kranten en wijk- en buurtblaadjes met de oproep: ZEEUWEN, BLIJF ALLEN THUIS. Vóór alles echter: roept in uw straat enkele geestverwanten bij elkaar, bespreekt wat u nog meer kunt doen, haal wat centen op om een foldertje - om simpel dit Pro Republica artikel - te kunnen laten drukken en organiseer voor de avond een grote meeting waar vertegenworodigers van Pro Republica en de lokale oranjevereniging met elkaar in discussie gaan. Voorzitter is de burgemeester of het hoofd van de school of de dominee/pastoor. Vanzelfsprekend kunt u op alle hulp van Pro Republica rekenen. Het mooiste zou zijn wanneer er een provinciale stuurgroep wordt samengesteld die leiding geeft, al is het voor de hand liggend, dat het vooal Wemeldingers en Middelburgers zijn die de zaak moeten uitvoeren: door thuis te blijven.

Wat een prachtige zaak! Ik zie het al helemaal voor me: de burgmeester en de wethouders of welke andere hoge pieten ook, lopen zenuwachtig door de lege straten, zich afvragend: '...zal er echt geen kip komen? Moeten we de zaak niet alsnog afblazen?'. Vervolgens komt de televisie. Niet alleen de Van Amsbergknechten van de NOS, maar ook de internationale maatschappijen: ze filmen lege straten en potdicht gesloten panden. 'Wat is hier aan de hand?' zullen ze zich afvragen. Ze bellen aan en horen overal hetzelfde antwoord: 'Zeeland voert de democratie weer in'. Dat zal het wereldnieuws uit Zeeland zijn.

Ook als gemeente en provincie besluiten om nu het evenement af te blazen, heeft de democratie iets groots bereikt. Dan gaat Zeeland de geschiedenisboekjes in als de provincie waar de monarchie in een rechtstreeks duel met het volk het loodje legde. Een geweldloze revolutie. Kan het mooier? Kom op, Zeeuwen en blijf thuis. Geef wel alles aan ons door. Wij geven u de nodige publiciteit.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander