Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 169, 07.01.2010

Leo Brabanticus

Aan alle Zeeuwen

Het artikel van de websiteredactie over Zeeland heeft grote indruk op me gemaakt en, naar ik hoop, op alle Zeeuwen. Wanneer er één kans is om Zeelandia in republikeins Nederland een centrale plaats in het nieuws te bezorgen, dan is het de aanstaande viering van de verjaardag op 30 april van mevrouw Van Amsberg, aan wie het behaagd heeft u, Zeeuwen, haar bij u te laten feliciteren, en passant u tevens te laten opdraaien voor de gigantische kosten - € 700.000 (excl. BTW) plus de rest - daarvan.

Het traditionele schijnheilige is daarbij dat de garnalenfamilie ook nu weer doet alsof zij met haar charme-bezoek Zeeland een dienst en een eer bewijst, terwijl deze feestelijke excursie van 25 personen voor de hele clan een gratis - althans: door Zeeland te betalen - snoepreisje is. Trouwens van meet af aan (1887: koning Gorilla) hebben deze trips nooit een andere bedoeling gehad dan de populariteit van de monarchie op te vijzelen.

Nu in deze tijden waarin het volk voor het eerst duidelijk durft te laten blijken dat het geen enkele affiniteit met die opgedrongen Van Amsbergers heeft - zo die er al ooit mocht zijn geweest - , en de familie zelfs een fiasco wil riskeren, is het voor bekende en 'stille' republikeinen - noodzaak de ons in het gezicht geworpen handschoen op te nemen. We gaan de uitdaging aan: alle garnalen en hun lakeien die zich 30 april 2010 demonstratief willen laten zien, krijgen een warme ontvangst.

Wat horen we nu? Komt er een anti-Van Amsberg-oproer? Welnee. Zeeuwen zijn vredelievende en fatsoenlijke mensen, terwijl Pro Republica een keurige organisatie is, die de verandering van de staatsinstelling - vervanging van een dure, erfelijke troonopvolger door een veel goedlopere gekozen president die we na vier jaar zo nodig een schop onder haar of zijn broek kunnen geven - als een puur politieke en staatsrechtelijke noodzaak ziet.

Niks geen bloedige revolutie dus. We gaan er daarbij wel van uit dat ook 'onze vrienden van de tegenpartij' - zo noemen wij de monarchalen als blijk van onze waardering voor een even net gedrag jegens ons, republikeinen - zich correct gedragen. Wij dansen niet rond vrijheidsbomen, richten geen guillotines op, maar 'zij' moeten dan ook niet met een provocerende gewapende macht komen aanzetten om zogenaamd 'de orde te handhaven'.

Er zal namelijk helemaal niets te handhaven zijn, en al helemaal geen orde. Er is die dag gewoon geen kip op straat. Bij de door de burgemeester en zijn lakeien georganiseerde straatfeesten staat niemand te kijken of te applaudisseren, wanneer Piet bij het koekhappen zijn prothese inslikt of Petra in een lege klas staat voor te lezen uit de verzamelde werken der Van Amsbergers (in de ramsj voor 20 eurocent). Het enige wat de kijkers thuis zien zijn de verlaten straten, de huizen zonder uitgestoken vlag, de overal neergelaten gordijnen en rolluiken. En áls er iets te lezen zou zijn, dan zijn het uitsluitend de door de Zeeuwse afdeling van Pro Republica opgehangen plakkaten: 'GA ALLEN NAAR HUIS. ER IS HIER NIETS BIJZONDERS TE BELEVEN.'.

Wat een prachtige dag zal die 30 april 2010 voor Republikeins Nederland worden: de totale afgang van de monarchie, die machtige dynastie die haar graf al gegraven had met een reeks blunders waarvan de hele geschiedenis geen precedent kent: belastingvrijstelling, fiscale ontsnappingsroutes, ondoorzichtbaarheid van de macht, geldgeilheid, onvoorstelbare arrogantie, stinkend-rijkeluisgedrag in Machangulo en Patagonië, gratis vliegreizen, knoeien met vergoedingen, aantasting van de scheiding der machten, onbeheerste uitbreiding van de privacy ten koste van gemeenschapsbelangen, het verkopen van leugens, het verduisteren van historische documenten door de hele clan - wordt hier in Zeeland door een handjevol burgers afgedwongen.

Hier begint de victorie. Hier wordt geschiedenis gemaakt. En 's avonds, wanneer Pro Republica samen met de Zeeuwen het vrijheidsfeest viert, zit de familie Amsberg te treuren en lispelt Zorreguieta: 'Och was ik maar bij moeder thuis gebleven'.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander