Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 168, 5.1.2010

Leo Brabanticus

Het domste wat ze kan doen...

Voor alle duidelijkheid: aan de flauwe kul van de monarchie moet zo snel mogelijk een einde komen: liever vandaag dan morgen en nog liever gisteren dan vandaag. In het verleden speelden de dames nog wel eens een 'aftreed-spelletje', dat wil zeggen dat ze een mededeling de wereld in hielpen als zou 'de' abdicatie op komst zijn. Het was ófwel ordinaire pesterij ófwel een poging het nieuws te halen. Het ene bericht werd dan onmiddellijk gevolgd door een ander bericht dat de geruchten ongegrond waren. Daarmee kon het volk nog eens worden ingepeperd dat wij hier in een erfelijke monarchie leven, waarin zij en zij alleen uitmaken wanneer er afgetreden wordt. Fijn als je zo de spanning kan opvoeren zonder dat er enig risico aan lijkt te zitten. Dat was toen, al weer wat langer geleden.

De tijden zijn veranderd. Het oplaten van proefballonnetjes zou op dit moment levensgevaarlijk voor die erfelijke monarchie zijn. Het gevaar dat het volk opgelucht zou reageren met een 'eindelijk zijn we er van af', is te groot. Dat ziet mevrouw Amsberg zelf ook veel te goed in.

Er is maar één reden te bedenken dat ze niettemin Balkenende opbelt en zegt dat hij morgen een brief kan verwachten die hij in de Kamer moet voorlezen, waarin ze mededeelt dat ze het spuug- en spuugzat is nog langer op de troon te zitten, dagelijks op de websites te lezen (1) dat zij - ze wordt niet eens meer met majesteit maar met Amsberg aangesproken - een verwaand, onuitstaanbaar en onuitstaanbaar mens is; (2) dat haar vader, die zoveel voor het land gedaan heeft en zulks tegen een hongerloontje waardoor hij wel gedwongen was een beetje bij te schnabbelen, nog steeds als een rascrimineel wordt beschouwd die ten onrechte niet achter de tralies is verdwenen; (3) dat haar lieve dagelijks met de hongerdood bedreigd wordende zusjes fiscale ontduikingstrucs plegen die voor haar, het staatshoofd zelf, toch ook de gewoonste zaak van de wereld zouden zijn, als ze geen belastingvrijstelling genoot en tenslotte(4) dat haar oudste zoon een algemeen erkende nonvaleur, brokkenpiloot en doodordinaire garnaal is die het land binnen de korte keren naar de gallemiezen zal helpen.

Hij moge dan dus in een zeer moeilijke wetenschap zijn, maar van ontwikkelingshulp, watermanagement en bankzaken heeft hij geen klap verstand. Van diens echtgenote is de familie ook momenteel niet echt gecharmeerd meer en dat zij met haar hoog opgetrokken knietjes, haar altijd van pas komende traantjes en haar wijze lessen aan arme mensen hoe ze met weinig geld een lekkere maaltijd kunnen bereiden is niemand meer onder de indruk.

Het ergste is dat het tweetal al even machts- en geldgeil is als Amsberg zélf is. Nog meer dan hij koning wil worden, wil zij koningin spelen. Hoezeer zij het ook betreurt, ook Amsberg ziet dat niet gebeuren, te minder omdat omdat het tweetal onder geen beding in het gareel van volk en volksvertegenwoordiging wil. Het wil slechts macht, geld en aanzien. Amsberg vindt dat in haar hart betreurenswaardig. Zo'n mooie en lange dynastie en zo' n prachtig en rijk land. Hoe moet het met Delft en Breda en met Soestdijk en Drakenstein? Bovendien waar moet zij en waar moeten de Zorreguieta's logeren als ze in de buurt zijn? Het is immers altijd gemakkelijk als je op vakantie bent en je kan nog eens bij iemand binnenvallen.

Ja, ze ziet de toekomst zeer somber tegemoet en is ten diepste bedroefd. De zorgen zijn haar van het gezicht af te lezen. Hoe moe ze ook is van het iedere dag opnieuw te moeten regeren en de hoon van het internet over zich heen te krijgen: ze zal de brief aan Balkenende niet schrijven.

En wat dan? Amsberg weet het niet. Jan Peuter, Ruud L. en de vrienden van het CDA, D66 en PvdA dringen voortdurend aan op uitstel 'tot betere tijden'. Die betere tijden komen er nooit. De abdicatie is dus in geen velden of wegen te bespeuren.

Gaan de Vollenhovens of Petra of misschien - met dispensatie? - mevrouw Los? aantreden? Dat is al even onwaarschijnlijk als een regent Zorreguieta voor Hare Koninklijke Hoogheid Eulalia (of hoe zij dan ook mag heten).

Voorlopig is aanblijven het enige wat er nu op zit. Tot ze er letterlijk bij neervalt. Jammer van de verloren tijd voor de republiek.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander