Pro Republica republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 162, 15.12.2009

Leo Brabanticus

Poch, Vliegkosten en Van Amsberg-Zorreguieta

 

 

 1. De laatste week staan de kranten vol met berichten over de mogelijke uitlevering van de Argentijns-Nederlandse Transavia-piloot Julio Poch, die ervan beschuldigd wordt tijdens het Videla-bewind (1976-1983), waarin een zekere Zorreguieta, de vader van een eer- en geldzuchtige dame die zit te smachten om hier koningin te worden, staatssecretaris van landbouw was en dus nergens van wist, tienduizenden onschuldige mensen zijn verdwenen.
  Pro Republica volgt een en ander met argusogen niet in de verwachting dat ook Zorreguieta nog eenmaal achter de tralies zal verdwijnen maar wel opdat duidelijk wordt hoe misdadig het regime Videla-Massera was en hoe onwaarschijnlijk dat de bewindslieden niets van die terreur wisten.
  Het is niet zo dat wij de dochter verantwoordelijk stellen voor de misdaden van haar vader, evenmin als we mevrouw Van Amsberg het misdadig leven van pappie Bernhard verwijten. Wel houden wij Amsbergs oudste zoon ervoor verantwoordelijk dat hij de door zijn opa en moeder al zwaar bevuilde troon nog eens extra heeft beschadigd door dit huwelijk, dat hij à tort et à travers heeft doorgezet.

 2. Uitstekend nieuws was er van de Amterdamse rechtbank, die de eis van RTL Nieuws toewees om de regering - het ministerie van Eurlings - te verplichten alle informatie over nieuwe vliegreizen van de Amsbergers te publiceren alsook weggepoetste rapportages over vroegere reizen alsnog te publiceren. Je zou je als Van Amsberger én als minister de ogen uit je hoofd schamen. We verwachten dat RTL Nieuws er flink achtereen zal blijven zitten en het Nederlandse volk ook de nieuwe informatie kan doen toekomen.

 3. Het meest onbenullig is nog wel een reportage in De Volkskrant (10 december) over mevrouw Van Amsberg-Zorreguieta die op het Liemerscollege in Didam de VMBO-kinderen les gaf hoe ze met geld moeten omgaan. Twee onnozelheden strijden om de voorrang.
  In de eerste plaats die van de schoolleiding die een uitstekend idee - financiële educatie - door een totaal onbevoegde juf, die vroeger ergens bij een bank heeft gewerkt en zelf nooit armoede heeft gekend, de kinderen te laten leren hoe duur rente op rente is. Die Zorreguieta was uitgerekend de slechtste aan wie je dat werk kunt toevertrouwen. Mensen, had dat werk toch gewoon door een meester laten doen of door een van de ouders, in plaats van door een zo weinig sociaal bewogen, slechts aan haar eigen status en geldmacht denkende vreemde mevrouw.
  De tweede onnozelheid betreft de krant die deze non-gebeurtenis opblaast tot een wereldgebeurtenis door daarvoor een halve pagina ter beschikking te stellen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander