Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 154, 24.11.2009

Leo Brabanticus

Hoe nu verder?

Van Amsberg heeft dan nu wel bekend gemaakt dat hij Machangulo van de hand doet, waarmee niet gezegd is dat hij dat ook zal doén. Wie de gebeurtenissen van de laatste week nog eens de revue laat passeren, kan zelfs niet anders dan de indruk krijgen dat de garnalen in hun hart in het geheel níet hebben afgezien van die Machangulo-waanzin. Na een eerste gevoel van opluchting overheersen nu bij ons gevoelens van angst en bezorgdheid. Het lijkt er namelijk op dat de strijd tussen hof en regering nu alleen maar een een nieuwe fase is ingegaan: te weten die van het afbranden van de premier. Een besluit, zoals dat om Machangulo op termijn te verkopen (of het naderhand weer terug te kopen) behoeft dan niet meer de verantwoordelijke minister te worden meegedeeld. Want dat zou 'verstrengeling van belangen' impliceren. Balkenende accepteerde en verdedigde dat standpunt,- de sukkel. Zo gaat Nederland naar de gallemiezen of hoe luidt die uitdrukking precies. De Van Amsbergers hebben gewoon de omheining rond hun privémacht een paar kilometer naar voren gezet en Balkenende daar buiten gewerkt. Wie het geklungel op enige afstand bekijkt kan in deze nieuwe ontwikkeling niet anders dan een desperate poging van de Amsbergers zien om de dreigende opheffing van de monarchie te voorkomen. Ze spelen vals banque, dat zullen ze zelf toegeven (of zij en hun raadgevers hebben hun verstand verloren en kallen maar wat rond ). Ze denken wellicht door een keiharde houding te redden wat er te redden valt. Door van nu af aan met de grootste duidelijkheid de nieuwe grenzen van hun privégebied aan te geven (dus alles alles wat zij zelf als zodanig betitelen), wordt 'belangenverstrengeling' - dat wil zeggen, dat de regering zich met hun particuliere aangelegenheden bemoeit - voor eens en voor altijd voorkomen. We zijn dus door het 'koninklijk besluit' van 20 november 2009 terug bij de situatie van vóór 1848. De koning en hij alleen regeert weer in volle glorie. Deze ontwikkeling ligt ook wel goed bij de Zorreguietafamilie.

Vandaag of morgen zeggen de Van Amsbergers tegen hun dienstknecht dat ze er niet aan denken af te treden en alleen op eigen voorwaarden zullen blijven regeren. Samenvattend: de garnalen hebben in een wanhopige poging hun zin door te drijven de strijd verplaatst van Mozambique naar Den Haag, ook al gaat men onderhand wel aan het gezonde verstand van het drietal twijfelen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Voor Pro Republica is dat Machangulo nimmer een doel op zich geweest, doch slechts een middel om de monarchie naar het antiquiteitenmuseum te kunnen verwijzen en wel volledig geweldloos en zonder zelfs de schijn van een coup. Ons speelde daarbij de gedachte door het hoofd dat de Van Amsbergers en hun lakeien, die over zoveel meer machtsmiddelen en personeel beschikken dan wij, eveneens hun verstand zouden gebruiken en een verloren strijd niet à tort et à travers zouden doorzetten. Wanneer we nu de situatie analyseren lijkt het er op dat de Amsbergers het spel keihard aan het spelen zijn.

Veel zo niet alles zal nu afhangen van onze volksvertegenwoordiging. Wanneer die datzelfde laffe, kruiperige en onvolwassen gedrag aan de dagblijft leggen waarop zij het volk op 8 oktober jongstleden tracteerde, is er geen enkele reële garantie dat we een punt achter die monarchale waanzin kunnen gaan zetten. Er zit niets anders op dan dat Pro Republica en onze immer groeiende aanhang alle betrokkenen - dus niet alleen het parlement, maar ook het kabinet, de Van Amsbergers zelf en de pers - blijven bestoken met rechtstreekse brieven, artikelen en ingezonden stukken. Elke gedachte om op de een of andere manier toch de eigen zin nog door te zetten en volk en regering in de luren te leggen moet uit de bekrompen hersens verdreven worden.

Wanneer we doorzetten, alsmaar blijven ontmaskeren, zou het best kunnen zijn dat de republiek dichterbij is dan wij ooit verwacht hadden. De Volkakrant vandaag schrijft dat, nu het obstakel Machangulo geruimd is, het draaiboek van de inhuldiging van Willem de Overbodige in 2010 toch uit de kast kan worden gehaald. Republikeinen denken dat er ook iets ander uit de kast kan - of zou kunnen - rollen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander