Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 151, 19.11.2009

Leo Brabanticus

Boekestijn

Er zitten veel facetten aan de zaak-Boekestijn. Hij is een aardige man, maar verkoopt ook allerlei kletspraat. Verder is hij zo rechts als wijlen Luns en minstens even ijdel als Balkenende.

De affaire waarover hij struikelde is gecompliceerder. Eigenlijk is zijn loslippigheid niet meer dan een uitvloeisel van het volkomen dwaze systeem van de verantwoordelijkheid van een minister voor alles wat het staatshoofd aan wijze en onwijze dingen te berde brengt. Als mevrouw Van Amsberg in haar vermeende alwetendheid dus wat weg leutert over het veel te grote aantal spoeddebatten in de Kamer, is dat een zaak die in de eerste plaats haar geen zier aangaat, waarover - dit ten tweede - zij alleen mag praten met de premier, die - en hij alleen - verantwoordelijk is voor dat gesprek en de publicatie daarvan.

Het staatshoofd heeft immers geen mening, en als ze die toch heeft, mag niemand het weten. Het is natuurlijk een onwerkbaar en zelfs idioot systeem, dat zo spoedig mogelijk - mét het koningschap - uit het staatsrecht dient te worden verwijderd.

Het probleem-Boekestijn is dus eigenlijk dat de man het grootste gelijk van de wereld heeft. Hij zou dus van alle kanten bejubeld moeten worden als degene die de moed had het fossilisme in onze politiek ongeneerd aan de kaak te stellen en zich daarvoor vrijwillig opoffert.

In gewone woorden komt Boekestijns gedrag hierop neer dat hij zegt: jullie kunnen met je ministeriële verantwoordelijkheid allemaal de pot op; dat mens praat met mij en ik geef dat gewoon aan het volk door dat ik vertegenwoordig. Als ze dat niet mag, moeten jullie niet mij ter verantwoording roepen, maar die mevrouw die kennelijk haar boekje te buiten gaat. Niet ik moet dus weg, maar zij moet hangen.

Boekestijn weet echter waarschijnlijk van toeten noch blazen en is bovendien zo'n bal gehakt en zo Amsberg-gezind dat hij het verdwijnen van de monarchie als bijna de grootste ramp in de geschiedenis van het heelal beschouwen, en zeker - dat zou dan de allergrootste catastrofe zijn - als genoemde opruiming mede zijn schuld zou zijn.

Summa: Boekestijn had hier de kans om een wereldgoal rol te maken, vervullen maar hij schoot de bal voor open doel meters naast en wordt daarvoor ook nog van het veld gestuurd.

Wanneer we dan ook nog eens het gekwaak van scheidrechter Rutte horen over de majeteit dit en de majesteit dat, denk ik dat we van de mensen die het nu in de VVD voor het zeggen hebben, niets te verwachten hebben.

De affaire-Boekestein is een onbeduidend incidentje, een dood geslagen mug aan de slaapkamermuur en niet het prachtige circuspaard dat trots aan het hoofd van de stoet ons voorgaat naar de nieuwe tijd. De gesprekken tussen de Kamerleden en Amsberg gaan 'gewoon' door. Mevrouw heeft dus ook niets geleerd.

De media meldden dat Pechtold de gang in drie groepen niet 'effectief' vond en daarom thuis bleef. Van hem hebben we ook niets, maar dan ook helemaal niets te verwachten.

Van Groen Links is er geen nieuws, en dat betekent hopelijk geen slecht nieuws. Hopelijk niet weer een partij die in het uur der waarheid door de hoeven zakt.

De SP deed aan de hele flauw kul niet mee. Hulde! Dat belooft wat.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander