Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 147, 16.11.2009

Leo Brabanticus

Charmeoffensief van Willem, onze garnaal

Volgens de Volkskrant-verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl - het lezen van wier scripta Pro Republica immer met intense vreugde vervult - is Machangulo SA - afgekort MSA - een charmeoffensief begonnen met een eigen woordvoerder, Erik Bouwmeester. Voor nadere details over de projecten – voor de kweek van zeeschildpadden, voor de uitbreiding van het al 80.000 ha. grote olifantenreservaat en voor de bouw van boerderijen waar rode pepers zullen verbouwd als een soort natuurvriendelijke afscheiding tussen mens en dier – verwijs ik gemakshalve naar het genoemde zeer informatieve artikel van de Volkskrant van 14 november.

Bij Machangulo SA is – ook weer volgens de dezelfde journalisten - het voornaamste bestuurslid Jonathan Chevenix- Trench, die vroeger bij een Amerikaanse zakenbank handelde in (probleem)hypotheken, een van de oorzaken van de huidige economische ontreddering. Er staat ons derhalve een boeiend 2010 te wachten.

Ik kan me wel voorstellen dat Garnaal met zijn kornuiten - van wie ik er geen enkel vertrouw - de opwinding in Nederland over Machangulo heeft besproken. Natuurlijk was hij aangedaan - hij kon, naar bekend, zelfs niet meer slapen en de garnalin nog minder – maar tevens, zo gaf hij manhaftig te kennen, liet een beoogd koning als hij zich niet kennen door dat hufterige Nederlandse volk dat hem de wet wilde voorschrijven. Daarbij rekende hij op de steun van de alte Kameraden van zijn opa Lippe. Dat hij nu wéér met die zelfde groep in zee gaat, is onvoorstelbaar dom. Dat in- en inzielige gedrag betekent niet anders dan dat het dus hoogtij voor Republikeins Nederland wordt.

Staat Amsbergs handelen niet alleen gelijk met politieke zelfmoord, ook uit overwegingen van intellectuele zuiverheid houdt het geen steek. Onze garnaal heeft door zijn - niet al te grote - kameraad Balkenende zich ook in Den Haag laten omringen door enkele ‘communicatie-experts’, die met een eigen charmeoffensief het armzalige project proberen te redden. Vandaar het initiatief om onze garnaal te laten verklaren dat hij zo meeleeft met het Nederlandse volk, alles voor dat volk wil doen en het plan van zijn moeder om stuk voor stuk de leden van de Tweede Kamer te gaan bewerken.

Let wel: beide offensieven zijn geen antwoord op de steekhoudende, gedegen kritiek van o.a. Pro Republica, die onder meer – zij het als slap aftreksel - in de Kamer en bij de bevolking weerklank heeft gevonden. Er deugde immers niets van dat Machangulo-project. Het lanceren van de genoemde offensieven was, hoe men het ook keert of wendt, wel het bewijs van het ultieme republikeinse gelijk. Het enige antwoord zou zijn: je biezen pakken en nooit meer daar terug komen.

Omdat men niet van plan was hun dat gelijk ook expliciet te geven, kreeg niemand het rapport van Dr. Alessandra Soresina, waarin die kritiek door een neutraal onderzoeksbureau werd bevestigd, in handen en stond onze garnaal voor de zoveelste keer te liegen dat hij het rapport nooit ontvangen had.

Het enige correcte antwoord zou dus geweest zijn rouwmoedig te erkennen dat de critici gelijk hadden met hun berichten over de begane blunders, de corruptie, de armoede, de uitbuiting en de mishandeling van de inlandse bevolking, de verkwisting en de bijna–burgeroorlog-situatie.

Het vervangen van de oude boeven en de zogenaamd nieuwe aanpak mogen het gelijk van de critici bewijzen, de weigering schoon schip te maken met het besmette verleden en het aanblijven van de corrupte boegbeelden, geeft geen enkele hoop op een betere toekomst. Machangulo zal aan de Nederlandse politiek blijven knagen tot de veroorzakers van de ellende zijn verdwenen.

Als ze niet weggejaagd willen worden, moeten ze nu vrijwillig opkrassen. Misschien was het de bedoeling van Amsberg-Zorreguieta–Balkenende wellicht dat door het inzetten van een ‘inkapselend’ ander project – onder dezelfde naam en op het zelfde schiereiland – het Nederlandse volk het hele verleden zou vergeten en vergeven. Neen, dat doet het volk niet. Deze naïeve - bijna koninklijke - denkwijze zal het kwaad alleen maar verergeren, temeer omdat, zoals gezegd, het in principe dezelfde brokkenmakers van het zelfde allooi zijn die al weer even druk aan het liegen en rotzooien zijn.

Tegelijkertijd met het bericht in de Volkskrant werd in het NRC bekend dat volgend jaar de eerste tien villa’s worden opgeleverd. Het is niet bekend of het huis van onze vriend en zijn garnalin daartoe behoort. Ik intepreteer het nieuws echter wel zo, hetgeen betekent dat het volgend jaar de monarchie in Nederland ten val komt. De Amsbergers behoeven dus bij hun vertrek geen retour te kopen, terwijl hun een smadelijke terugtocht op Schiphol wordt bespaard. Dus, Republikeinen maak uw borst nat.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "drie plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander