Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 145, 12.11.2009

Leo Brabanticus

Een middeltje voor de Van Amsbergers die de slaap niet kunnen vatten

Er is al veel gezegd over Willem Garnaal die 'geraakt zou zijn' door alle kritiek op zijn vakantiehuisje in Mozambique. Ook ik heb mijn mond niet kunnen houden, maar wil nu ook graag ex officio nog iets zeggen.

Amsberg kan zo van zijn slapeloosheid af zijn als hij ophoudt met zijn gedraai en gelieg. Hij dient volledige openheid van zaken te geven over wat hij in Maputo en Den Haag afknoeit ter zake van het project Machangulo vanaf 5 mei 2007 - de dag waarop de Zuidafrikaanse makelaar Braby namens hem een deelnemingscontract sloot in een vastgoedproject in Mozambique tot en met vandaag.

Er zijn onlangs in genoemde hoofdsteden enige communicatie-adviseurs ingehuurd, om te laten zien hoe eerlijk onze garnaal wel is en 'hoe goed hij het - in zijn eigen bewoordingen - met Nederland voor heeft', maar dat is natuurlijk iets heel anders dan het bloot leggen van de waarheid en niets dan de waarheid.

De Nederlandse commissie, zo bleek reeds de eerste de beste dag, bestaat uit vleiende hofmeiers. De Mozambikaanse communicatie-adviseurs hebben tot nog toe niets anders gedaan dan een aantal voorstanders van het project te vragen een verklaring af te geven hoe voortreffelijk, hoe stoutmoedig het plan is en hoeveel waardering Amsberg verdient in plaats van hoon.

De eerste die aan het woord kwam was de bevriende minister van toerisme, voorwaar een neutraal waarnemer. Vandaag vertelden in Trouw Naut Kusters en Glynn O'Learey, respectievelijk directeur voor agrotoerisme en directeur van een toeristisch park, beiden rasechte Mozambikaanse inboorlingen, hoe moedig en gunstig het planid voor mensen met een lage levensverwachting en hoe stimulerend de betrokkenheid van de hoge vakantievierders voor anderen is.

Verder krijgen we hetzelfde verhaal dat al in 2007 door onze filantropen voor de Nederlanse media werd voorgedragen. Alleen ontbreken nu de de verhalen over de Afrikaaanse genen en de noodzaak van gezochte genoegens. De auteurs menen dat de 'meest essentiële bijdrage van het project ligt in de zichtbare betrokkenheid' van de garnaal en de garnalin.

Dat deze betrokkenheid maar schijn is, die in Nederland al lang doorgeprikt is, kon uiteraard niet worden meegenomen. Volgende week zal wel weer een derde handlanger aan het woord komen.

In Nederland zijn de communicatie-experts niet veel handiger. Ze laten moeder Van Amsberg zeggen dat ook zij 'geraakt' is door de kritiek, dat ze niet twijfelt aan de goede bedoelingen van het tweetal én dat de media een veel te 'ingekleurde' voorstelling van zalen geven. Zo, dat kan ook Pro Republica op zijn fatsoen trekken.

Wel, mevrouw hier is ons antwoord:

  1. Hoe moeten wij de waarheid achterhalen, wanneer uw principe is dat dat alles ons geen millimeter aangaat? We mogen nooit iets weten. En als onze vrije pers iets achterhaalt wat u niet aanstaat, heet dat ingekleurd. Kom nou.

  2. Nog schandaliger is dat u en uw familie tot de grootste geschiedvervalsers op aarde behoren, net zo als hereditaire en sommige niet-herditaire regeerders. Wanneer u niettemin deze wartaal roept, zeggen wij: hoor wie het het zegt.

  3. Wanneer er dan tóch iets uitlekt, wordt dat in alle toonaarden ontkend. Zeg ons eens, hoe moeten wij dan aan de waarheid komen? Of meent u werkelijk dat het ons niets aangaat wat u achter de schermen uitspookt en aan rotzooit?

Pro Republica heeft een oplossing, indien u een slaapmiddeltje wenst voor u allen om van uw waarheidsproblemen af te komen.

Laten we beginnen met Machangulo, waarmee de uiterlijke ondergang van de dynastie is begonnen. Wil de waarheid en niets dan de echte waarheid boven water komen, stem dan in met dit ons voorstel om aan een tafel te gaan zitten met enkele uiterst onpartijdige journalisten, zoals mevrouw Laura Starink, de heren Rengers en Schoorl, twee stafleden van Pron Republica en twee leden van de Oranjeverenigingen, die u natuurlijk beter kent dan wij. Voorzitter dient de heer Brenninkmeyer te zijn.

Aan de orde komen:

  1. alle officiële documenten, vertrouwelijk en niet-vertrouwelijk van de familie Amsberg en van de regering;

  2. het rapport vcan Dr. Alessandra Soresina evenals alle andere vertrouwelijke stukken;

  3. allen media-documenten die aan Machangulo zijn gewijd.

Onnodig te zeggen dat de commissie het volste recht heeft zelf onderzoek te plegen en getuigen onder ede te horen.

De onkosten van het onderzoek worden betaald uit de drie privé-inkomsten van de familie. Zij zijn immers degenen die slapeloze nachten hebben en baat hebben bij de behandeling.

Welterusten iedereen. Slaapt u allen wel.


Dagblad Trouw van 11 november bevat in de rubriek plein 2 twee interessante berichten waarvoor ik graag - zoals wel op meer artikelen in deze krant - de aandacht vraag.

Het eerste gaat over de uitnodiging van mevrouw Amsberg aan alle - 3 x 50 - Kamerleden bij haar op theevisite te komen. Waarom zij daar opeens zo'n behoefte aan heeft, is niet moeilijk te begrijpen. De monarchie verkeert immers in levensgevaar en daar mevrouw bliksemsgoed weet dat de parlementariërs de voltrekkers, althans de bevestigers, van het koninklijk doodvonnis zijn, lijkt het de moeite van het proberen waard deze politici te bewerken. Zij doet dat dit keer wel erg dom-opvallend, maar nood breekt wet.

Pro Republica heeft al gezegd dat deze invitatie zelfs de grootste stommiteit is die de Amsbergers hebben kunnen begaan. De nood moet wel érg groot zijn, dat men alle voorzichtigheid uit het oog verloren heeft. De beïnvloeding ligt er zo duimendik op dat veel parlementariërs die toch al onder de verdenking staan niet geheel zuiver op de republikeinse graat te zijn, het wel uit hun hoofd zullen laten om op het Noordeinde gefilmd of gefotografeerd te worden door al diegenen die gehoor geven aan onze oproep de drukte - of juist het gebrek daaraan - vast te leggen.

Wie wil gaan, kan bij de griffie van de Tweede Kamer de juiste data vinden. Zo nodig gaat Leo Brabanticus er zelf op uit.

Ik zie alles al voor mij: een propvolle straat, fotografen op en onder het standbeeld, politie met gummiknuppels en het oorverdovend gefluit wanneer er een zich aandient om zich te laten indoctrineren. Mevrouw zegt wel dat zij het recht heeft om te praten met wie zij wil, maar het gaat het deze keer zonneklaar om op ze in te praten: Liesbeth, Alexander, Agnes , Ronald, Boris, Harry, Ineke, Anja, Wouter, Geel, Marc: 'kan ik op je rekenen?' Het is, zoals Trouws Joekes citeert 'onbestaanbaar'.


Het tweede bericht in dezelfde rubriek betreft het aantal republikeinen: in 2007 zeiden 42 Kamerleden de republiek te verkiezen boven de monarchie. In 2008 was dat overigens volgens Frits Wester - mits gevraagd achter gesloten deuren en ramen - 75 tot 80%.

Stellig valt er echter op het ware republikeins gehalte van dat aantal wel het een en ander af te dingen. Het is echter ook duidelijk dat tijdens de mentaliteitsomslag in de zomer van 2009 het aantal boven de 50 gestegen is. Ook nu nog echter is het voor de Kamerleden voorlopig nog een kwesie van zich indekken en de kat uit de boom kijken. Maar echt moedige republikeinen geven zich niet pas bloot wanneer de overwinning voor het grijpen ligt. Er is nog veel werk aan de winkel voor Pro Republica!
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "drie plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander