Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 141, 03.11.2009

Leo Brabanticus

Soort Brabantse volksraadpleging over Machangulo

Het Brabants Dagblad heeft de sympathieke gewoonte iedere dag zijn lezers een actueel probleem voor te leggen. Ik heb wel eens gedacht - en zelfs ook wel geventileerd - om in onze provincie na te gaan of er geen verschil bestaat tussen het volksgevoelen hier en in het hele land. De familie Van Amsberg en haar lakeien doen het altijd voorkomen alsof het Amsberg-gevoel in Brabant op zijn minst even groot is als in de rest van Nederland. Vorig jaar zou het percentage republikeinen landelijk gemeten 12% bedragen tegen 88% monarchalen. Niet allleen greep mevrouw Van Amsberg deze cijfers aan om alle plannen tot grondwetsverandering of een referendum onder het vloerkleed te vegen, ook CDA, PvdA, VVD, CHU en zelfs SP en D66 - over deze laatste consequente kiezersbedriegersclub valt veel te schrijven - gebruiken deze aantallen om te bewijzen hoe populair het royalisme is en dat hun partij als een goede demokratiche immer naar die volkswi luistert.

Misschien is het zo geweest tot 30 april 2009. Sinds die dag zakte de belangstelling voor de Van Amsbergers als een plumppudding in elkaar. Er barstte felle kritiek los op het doen en laten van de dames en heren die de burger met majesteit of koninklijke hoogheden - je lacht je slap - moet aanspreken. Ik heb er al veel over geschreven en wil dat hier nu niet te herhalen.

Waar het nu om gaat is dat sinds genoemde datum populariteit van de Van Amsbergers tot ver onder de 45% is gezakt. Hoewel paleis Noordeinde en villa Eikenhorst deze cijfers openlijk negeren, komen zij niet onder de werkelijkheid uit dat het gedaan is met de intransparante macht, de procolollaire flauwekul en de walgelijke arrogantie.

Het charmante tegenoffensief dat de kliek op de bevolking inzette, heeft averechts gewerkt. Alleen Erica Terpstra gaat nog in oranje pyama gehuld over straat, alleen Balkenendetje kruipt nog als een wezel aan haar voeten en alleen mevrouw Mabel Smit vraagt nog steeds aan de ontbijttafel: 'Majesteit, wilt U mij de ontbijtkoek even aangeven?

Het volk zelf heeft inmiddels lak en larie gekregen aan die poppenkast en vindt dat de familie een veel te luxueus leventje leidt, en belasting - heel veel belasting - moet betalen. Nooit meer gratis kan reizen en dat vooral Zorreguieta er beter aan doet een enkele reis naar Argentiniƫ te nemen. Voor de kindjes behoeft ze niet thuis te blijven. Die worden toch nooit baas hier.

Het onwaarschijnlijkeis dat die Amsberg, onze doctorandus in kraanwatergebruik, Zuidpoolonderzoekingen en helicopteroverlast, dit republikaniseringsproces waanzinnig heeft versneld door o.a. zijn dwaze 'ontwikkelingsproject' op Machangulo, waar hij met de mondiale jetset dag en nacht feest wil vieren. Terecht proberen verstandige burgers daar een stokje voor te steken.

Terwijl het Brabants Dagblad in een soort krantenreferendum hoopt te achterhalen wat de lezers daarvan denken, slaat Pro Republica, de in Noord-Brabant geboren en getogen republikeinse beweging, deze ontwikkeling met argusogen gade.

Er is nog iets dat vandaag onze aandacht vraagt.

We kennen allemaal van meet af aan de politieke weerhaan D66. Van Mierlo zelf heeft tot deze ontwikkeling daar destijds al een voorzet toe gegeven. Alleen Hans Gruyters bleef trouw aan het oorspronkelijke puur republikeinse ideaal.

Wat Pechtold nu echter uitvreet is het goorste opportunisme. Hij doet zich voor als een oprecht republikein maar ontwijkt desgevraagd elk consequent antwoord. Op dit moment roept meneer dat te veel risico's aan Machangulo verbonden zijn, 'terwijl Van Amsberg zich niet publiekelijk kan verdedigen'.

Pechtold, zulke onzin meen je toch niet? Niemand heeft betere verdedigers en goedkopere advocaten dan die Van Amsberg. Bovendien is het de vraag of het uw taak als zogenaamd republikein is, die man tegen zichzelf in bescherming te nemen?

Het heeft er veel van weg dat Pechtold met zijn waarschuwing aan Amsberg en zijn verzoek aan Balkenende de monarchie wil redden van de noodzakelijke aanstaande ondergang?

Is dat nu de taal van een volwassen republikein? Of van een man die zo met een schijnrepublicanisme stemmen denkt te winnen? Het is een walgelijke zaak en een walgelijk mannetje. D66 verdient weggevaagd te worden over zoveel onoprechtheid.

Laten we even afwachten wat de fractie van D66 zelf hier van de week bij de Kamerdebatten over te zeggen heeft. Pechtold is helemaal geen republikein, maar een walgelijke judas. Misschien kan hij lid worden van de SP of van het CDA. Daar hebben ze van zijn soort nooit genoeg.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander