Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 136, 26.10.2009

Leo Brabanticus

Drie artikelen over Van Amsberg

Het afgelopen weekend heeft drie opvallende artikelen opgeleverd. Het eerste van Johan Schaberg (NRC Handelsblad) ziet de firma Van Amsberg als een familiebedrijf, dat opereert op de 'uiterst kleine, gespecialiseerde markt van staatshoofddiensten' en alleen de staat der Nederlanden tot klant heeft. De geconstrueerde vergelijking is te zot voor woorden, hetgeen de auteur zelf ook al op zijn klompen heeft aangevoeld.
Eén zin intrigeerde me bovenmate, namelijk dat 'zeker een erfelijk staatshoofd nooit de indruk mag wekken op eigen belang uit te zijn': hij of zij behoort zich alleen met het landsbelang bezig te houden', en niet met 'zijn eigen financiële en commerciële wel en wee'. Schaberg weet net zo goed als iedereen dat alle staatshoofden - de een wat slimmer dan de ander - slechts uit zijn op het behoud en de vergroting van hun eigen belang. Mevrouw Van Amsberg denkt aan niets anders. Men zegt wel dat ze boven de partijen staat, maar er is er geen die zo geraffineerd de kabinetsformateurs naar haar hand kan zetten als zij. Daarnaast beschikt zij ook over een gigantisch familiekapitaal, dat niet snel genoeg kan groeien en waarvan ze geen (belasting)cent wil missen. Die zoon van haar - en in nog hogere mate, de schoondochter - zijn van hetzelfde laken een pak, ze doen het alleen veel lomper en dommer en publiekelijker dan (schoon)moeder, wie nu pas haar gehuichelde kersttoespraken gaan opbreken, - in 2009 krijgen we een even bekakt voorgelezen maar totaal ander verhaal. De Van Amsbergers met hun steeds meer krimpende lakeienaanhang denken dat het alleen een stel ploertige republikeinen is dat hun de door God zelf gegeven rijkdom en macht misgunt en en ze slaan in hun paleizen elkaar op de knieën van het lachen over dat domme volk. Ik weet niet of ze ook om Schaberg schateren, maar ik vermoed van alles...


Het tweede artikel is van de befaamde Couwenberg, ooit hoofdredacteur van het nauwelijks gelezen Civis Mundi, die omdat Van Amsberg jr te kennen heeft gegeven niets te voelen voor een ceremonieel koningschap nu, maar pleit voor een 'Spaans' koningschap. Nu is de wil van die ene man, die zich de laatste tijd steeds onsterfelijker belachelijk maakt, natuurlijk geen enkele reden om een ander door mijnheer nog minder gewenste variant aan te prijzen. Onze knappe doctorandus in de geschiedenis,- lees allen zijn afstudeerscriptie - heeft echter helemaal niets te willen, mijnheer heeft te aanvaarden wat het volk zegt dat moet gebeuren. En dat geldt voor Zorreguieta niet minder...
Wat houdt die Spaanse variant in? Volgens Couwenberg is het staatshoofd dan geen lid meer van de regering, regeert hij niet bij de gratie Gods maar bij de wil van het volk, al behoudt hij het recht wetten te bekrachtigen en af te kondigen, de leden van de regering te benoemen en verdragen te ondertekenen. Dat lijkt heel wat, al dacht ik onmiddellijk, toen ik deze opsomming las, aan de woorden van Thorbecke bij de bespreking van de wet op de kerkgenootschappen (1853): 'nul plus nul plus nul is nul'.
Het is echter voor een republikein een griezelig idee dat Van Amsberg-Zorreguieta, zo ze niet liever aan de Zuidpool of Argentinië hun penaten opzoeken, hier een officieel baantje hebben. Dat ze als symbool van de eenheid en continuïteit functioneren is, dan al evenzeer als momenteel nietszeggende retoriek. Overigens, het is helemaal niet relevant of Van Amsberg voor of tegen het Zweedse of Spaanse model is. Er komt gewoon een republiek. Alleen moet de commissie die sinds enkele maanden doende is een nieuwe grondwet te fabriceren, nog een paar zetjes in de goede richting krijgen. Die geven wij wel.


Tot slot is er een artikel van Henk Müller in De Volkskrant over Van Amsberg die we 'lekker aan het strand moeten laten liggen'. Hij citeert echter ook uit een column van Malou van Hintum - jammer dat ik deze gemist heb - dat 'nog geen dertig communicatie-adviseurs kunnen verhullen dat de prins gewoon fout zit'. Ik hoop dat Malou geen kwaad met kwaad vergeldt en wel in staat was en is de Pro-Republica-site te lezen. Daar staat dat de benoeming van de - het zijn er slechts drie - communicatie-experts om Van Amsberg terzake van Machangulo te adviseren, volkomen flauwekul is.
Het zojuist ingezette pro-Van Amsberg-offensief dat door deze quasi-deskundigen is ingezet, omvat vooral het ontkennen van de door iedeeen geconstateerde corruptie, het wanbeheer, de onvrede, het verzet van de werkloze oorspronkelijke bewoners tegen de rijke mondiale jetset, die arbeiders uit Zimbabwe en Zuid-Afrika in laat vliegen om in Machangulo te werken. Zolang Van Amsberg, het Haagse administratiekantoor Machangulo en de communicatie-adviseurs nog rapporten als dat van Alessandra Soresina (mei 2009) over de toestand in Machangulo geruisloos laten verdwijnen en zij proberen de auteur te verhinderen dat de Tweede Kamer (en Pro Republica) het rapport in handen krijgt - maar misschien heeft een van de bezoekers van de website het toen tijdig kunnen redden van de uitwissingsdood, is er in de situatie niets veranderd,- helemaal niets.
Wanneer er Nederlanders zijn - zoals Müller er een kent - die op vakantie geen landgenoten tegen willen komen en die de houding van Van Amsberg dus begrijpelijk vinden - zie Müllers titel - zo ken ik nog veel meer mensen, die inzien dat geen enkele Van Amsberger ooit in Machangulo aan het strand zal liggen zonnebaden.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander