Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 134, 21.10.2009

Leo Brabanticus

Hoe meer propaganda-deskundigen, des te slechter de zaak ervoor staat

Grosso modo zijn er in de overheidspropaganda twee soorten woordvoerders te onderscheiden: (1) degenen die alles - goed of slecht - vermelden wat er aan nieuws is, en (2) zij die - om welke redenen dan ook - het goede ophemelen en het minder fraaie verdoezelen.

In het dagelijkse burgerleven zouden docenten, wetenschappers en journalisten tot de eerste soort gerekend moeten worden en reclamemakers, televisiepresentatoren en vastgoedbezitters tot de tweede.

Het is zeker dat de tweede categorie verreweg het grootst is en dat de machthebbers en gezagsdragers de bevolking dag in dag uit belazeren. Met name in oorlogen of vergelijkbare moeilijke en kwalijke zaken worden ook nog eens professionele bedriegers ingehuurd, die ex professo recht praten wat krom is. In Duitsland had men in het Interbellum een Reichsministerium für Propaganda en in Nederland zijn we in het ongelukkkige bezit van een Rijks Voorlichtings Dienst (RVD), waarover Marja Wagenaar ooit zo'n interessante dissertatie heeft geschreven.

De kranten van vandaag melden dat er een nieuwe leugenfabriek bijgekomen is, waarvan de directeuren 'communicatie-deskundigen' heten. Dat de problemen rond Machangulo - want daar gaat het natuurlijk om - groot waren, wisten we intussen wel maar dat zo openlijk en bloot wordt toegegeven dat de nieuwe experts 'verdere schade door negatieve publiciteit moeten voorkomen', zoals de Volkskrant meldt. Tegelijkertijd wordt medegedeeld dat de 'communicatie-strateeg 'Van der Grint de nieuwe woordvoerder is geworden van de nieuwe door Balkenende in juli bij elkaar gefantaseerde Administratiekantoor Machangulo Sociedada Anonyma, dat 'afstand moest creëeren tussen Amsberg en diens zakelijke belangen'. Daarmee dachten de twee stoethaspels de ministeriële verantwoordelijkheid van de premier te kunnen ontlopen. Een illusie natuurlijk.

De vorige woordvoerder Van der Smeede was ontslagen omdat hij in augustus desgevraagd verklaard had van Amsberg een in mei klaargekomen rapport ('Preliminary Assessment of the Machangulo Local Community') van de onafhankelijke onderzoekster Allesandra Soresina nooit te hebben ontvangen. Achteraf bleek de leugenaar het wel degelijk te hebben ontvangen maar vanwege de inhoud had achtergehouden. Van der Smeede had er pas kennis van genomen door het van het internet te downloaden. Toen Pro Republica dat alsnog ook probeerde was het document reeds van de site verwijderd. Daarna heeft onze webredactie tot tweemaal toe geprobeerd van mevrouw Soresina zelf informatie te krijgen. Beide keren is dat mislukt. Wij werden naar Machangulo SA verwezen.

Dit korte verhaal over ingehuurde communicatie-deskundigen leert ons afdoende dat hoe meer experts worden ingezet, des te slechter de situatie is.

De schade door Machangulo opgelopen moet irreparabel zijn. Het einde van de branerige Mozambikaanse vakantievilla's is in zicht, en niet alleen van deze maar ook van de dromen van Amsberg en de koninklijke toekomst van Zorreguieta,- mits wij allen onvermoeibaar achter Soresina's rapport aanjagen om het onmiddellijk en intergraal te publiceren.

Noot: Hoedeman meldt in deze objectieve fase van zijn journalistiek leven dat de populariteit van de monarchie deze maand vanwege Machangulo met 37% gedaald is. Hij staat nu kennelijk aan de goede kant van de historische ontwikkeling. Een goede zaak.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "een plus zes is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander