Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie

Leo Brabanticus 130, 18.10.2009

Leo Brabanticus

Echtpaar Amsberg-Zorreguieta weer aan het werk

Nauwelijks bekomen van de ellende, de zorgen en de schrik van de laatste week hebben de heer en mevrouw van Amsberg zich toch maar weer op hun vaderlandse en mondiale verplichtingen gestort. Eigenlijk hadden ze niets liever gedaan dan hier de hele boel de boel te laten, het eerste het beste vliegtuig naar Argentinië te nemen en daar hun hart uit te storten aan papa's en mama's brede borsten.

Slechts op het allerdringendste verzoek van Balkenende en de Kamer zouden zij misschien nog eens terug willen komen. Waren ze gek daar in Nederland! De hele dag hen tweeën treiteren in plaats ervan dat men blij was dat zij dit loodzware werk wilden doen,- en dat voor een hongerloontje. Den Haag en heel Nederland konden stikken.

Hun beider plichtsgevoel noopte hen echter deze onwelriekende gedachten snel uit het hoofd te bannen, wel beseffend dat het niet-nakomen van de toezeggingen toch en weer in hun nadeel zou worden uitgelegd en dus de situatie alleen maar zou verslechteren.

Dus toog mevrouw naar een broekenwinkel in Tilburg om daar haar charmante verkooptalent van (regerings-)mikroleningen tegen slechts 9% rente te demonstreren (een worstenbroodwinkel en schoonheidssalon had ze al aan de haak geslagen), terwijl meneer op het fregat de Evertsen bij Mombassa was gedeponeerd ter bestrijding van de piraterij aan de Oostafrikaanse kusten (en waar hij wellicht ook een bezoekje aan Machangulo kon brengen om in de bij de bevolking levende dringende behoefte aan zijn grondige waterschapsadviezen en zijn diepgaande kennis van het bankwezen te voorzien).

Stellig is ook het veiligheidsaspect van de toekomstige bewoners van de vakantiehuisjes in Mozambique aan de orde geweest. Was er destijds al geen sprake van geweest dat een fregat - de Evertsen bijvoorbeeld - elke zomer daar voor de kusten zou kunnen kruisen?

Defensie weet er volgens het Brabants Dagblad veel van. Kan de Kamer daarover ingelicht worden of mag dat niet van de NAVO?

Overigens had van Amsberg, wiens zichtbaar militaire genie hij van over-opoe Wilhelmina en opa Bernhard heeft geërfd, aan boord handen vol werk aan de bestudering van de patrouilles.

Zoals jij daar op de foto stond - in NRC van donderdag - in Kapitein Iglo-pak, de mouwen opgestroopt en met die verbeten trek om zijn mond - hij lustte die piraten rauw, dat was hem duidelijk aan te zien - in drukke monoloog met veldmaarschalk Uhm die als een nieuwsgierige leerling stond te luisteren naar al die intelligente zinnen die aan Van Amsbergs gele tandenhaag ontsnapten. Met zulke mannen aan het roer, zo werd de algemene indruk gewekt, behoeft Nederland nergens voor te vrezen.

Er is geen verslag van het gesprek gemaakt. Om veiligheidsredenen.

Ik moet nu voortdurend denken aan die vroegere uitlating van mijnheer Van Amsberg dat hij in zijn militaire 'diensstijd' meer geleerd had dan tijdens al zijn studiejaren.

Met zo'n man als staatshoofd en zijn kameraden heeft Nederland van alles te vrezen.
Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Plaats een reactie
 
naam
e-mail
Commentaar
 
  Maak de som af: "twee min een is"   
 


republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander