Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Zoete lieve Keesje
de webredactie

Omdat Pro Republica weliswaar een politieke beweging is die zich - vooralsnog - partijpolitiek neutraal opstelt met als thema een onoverkomelijk bezwaar tegen de duistere constitutionele monarchie, is deze website niet de juiste plaats om tot een uitvoerige analyse te komen van de recente val van het kabinet Balkenende IV. Wat ons bindt is de vaststelling dat deze premier 'het' kennelijk niet kan en zich acht jaar lang - te lang - heeft gedragen als een kruiperige slippendrager van mevrouw Van Amsberg. Toch zijn periodes na een kabinetsval en die voorafgaan aan verkiezingen dé gelegenheid bij uitstek om de rol van mevrouw Van Amsberg scherp te volgen. Immers, wij zijn het er allemaal over eens dat die rol elke democratische legitimiteit ontbeert en er dus onmiddellijk een einde moet komen aan het obscure politieke gewroet van die ene familie.

Zoals het zich thans laat aanzien komt er een 'rompkabinet' Balkenende V, dat is een soort demissionair kabinet met een missie. Wordt dit inderdaad op advies van mevrouw Van Amsberg geformeerd, dan kan een controversiële kwestie als de verlenging van de Uruzgan-missie er alsnog doorheen worden gejaagd. En niemand die hierop aangesproken kan worden: hoewel de morele verantwoordelijkheid bij mevrouw Van Amsberg ligt, is zij krachtens de grondwet juridisch immuun. Wie naar haar rol bij de samenstelling van het komende rompkabinet informeert komt voor Balkenende te staan, die op zijn beurt zal zeggen dat het de wens en advies van mevrouw Van Amsberg was - en haar kan niets gevraagd worden, want dan sta je immers weer voor hem. Dat is het hoge WC-Eend gehalte van een constitutionele monarchie.

Maar er is een andere kwestie waar wij graag uw mening over zouden willen horen. Wouter Bos stort zich van nu af aan vol in zijn PvdA-campagne en zijn ministerspost wordt - zoals het er op dit moment uitziet - overgenomen door staatssecretaris Kees de Jager. De Jager is een tamelijk kleurloze figuur, die zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden met het innen van belastingcentjes. Beroepshalve een strenge man, die onlangs nog buitenlandse belastingontduikers hard aanpakte.
Wij herinneren ons De Jager echter van zijn houding tijdens de controverse die ontstond nadat bekend werd dat de zus van mevrouw Van Amsberg vanaf paleis Noordeinde haar vermogen via Guernsey langs de Nederlandse fiscus loodste. Iedereen was het er over eens dat het wellicht niet illegaal was, maar fraai was het allerminst. Bijkans nóg ontluisterender was de houding van de Tweede Kamer, die, in plaats van te eisen dat Christina's tegoeden gewoon zouden moeten worden belast, vroeg om deze onfrisse praktijken van paleis Noordeinde naar elders te verplaatsen.

 


NOVA, 3 februari 2009

Neemt u zich weer even de moeite bovenstaande uitzending van NOVA van een jaar geleden te bekijken, en schrijf onder dit artikel uw visie op de volgende vraag:

Zou Kees de Jager door mevrouw Van Amsberg ook tot minister van Financiën benoemd worden, wanneer hij zich destijds verzet had tegen de fiscale sluiproutes van prinses Christina?

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander