Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Zó simpel, zó elegant
de webredactie

Nadat de vorige president Köhler zelf van mening was dat zijn positie na wat ongelukkige uitlatingen niet langer houdbaar was, kozen onze oosterburen binnen de gestelde wettelijke termijn van dertig dagen vandaag hun nieuwe president. De enigen voor wie het nog echt een beetje spannend was vandaag, waren de partijen die de presidentskandidaten hadden voorgedragen. Het duurde weliswaar drie stemronden, maar zojuist is het verlossende woord dan eindelijk gevallen: Christian Wulff is met een absolute meerderheid van stemmen tot het nieuwe staatshoofd van Duitsland verkozen.

 

ZDF/Phoenix, 30 juni 2010

De nieuwe president staat weliswaar buiten het politiek bedrijf en bekleedt eigenlijk alleen maar ceremoniële functies, maar kent aantoonbaar het klappen van de politieke zweep. Maar, zoals bij zijn voorganger bleek, de president is en blijft aanspreekbaar op zijn doen en laten. Geen flauwe kul van 'koninklijke' onschendbaarheid, geen mythologische onzin over een vermeend verre voorvader die ooit het land van de tirannie van een bezettingsmacht bevrijdde. Van Christian Wulff hoeft dus ook niet krampachtig DNA-materiaal achtergehouden te worden, omdat dan wel eens zou kunnen blijken dat het allemaal lariekoek is. Evenmin wordt van dit nieuwe staatshoofd verwacht dat hij zich eens per jaar - welbeschouwd - voor schut laat zetten door temidden van hossende menigten te moeten koekhappen en zaklopen.

Duitsland heeft een staatshoofd dat gekozen is voor een bepaalde termijn en daarop afgerekend kan en zal worden, dat op grond van simpelweg getelde stemmen op een degelijk democratisch mandaat kan bogen, dat niet omwille van hysterische populariteitspeilingen een schuurtje moet gaan staan verven of een koe aaien, dat gewoon belasting betaalt, dat niet met het regeringsvliegtuig gaat wintersporten - laat staan zijn kinderen - en het al helemáál uit zijn hoofd zal laten om de vliegtuigcabine in één van zijn achtertuinen op gemeenschapskosten te laten nabouwen zodat hij kan uitproberen welk type vliegtuigstoel het prettigst onder zijn presidentiële derrière past,- om maar eens wat te noemen.

De nieuwe Duitse president is een staatshoofd dat gekozen is op grond van zijn capaciteiten en bewezen diensten, dat niet hoeft te proberen zijn ambt over willen te dragen aan zijn eerstgeborene, dat niet terwille van de beeldvorming rondom heimelijk gekoesterde dynastieke neigingen voortdurend de geschiedenis vervalst, om nog maar te zwijgen over goddelijke pretenties. Evenmin zal hij zijn zoon zitting kunnen laten nemen in de Raad van Commissarissen van de Deutsche Bank, uitsluitend voor de status en een meegenomen zakcentje van € 23.000 voor helemaal niets doen. Neen, het is een waardig gekozen president die niet investeert in beleggingsfondsen uit achteroverdrukt geld, dat eigenlijk bedoeld was voor de Wiedergutmachung, en die geen veilig heenkomen biedt aan landverraders en oorlogsmisdadigers, die geen deel uitmaakt van de regering, die dus ook geen schimmige achterkamertjespolitiek kan bedrijven en daarmee miljoenen kiezers beledigt en schoffeert.

Een gekozen staatshoofd: zó simpel, en zó elegant. Is dat nu wérkelijk teveel gevraagd?





ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander