Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Zij dronken een glas, zij deden een plas...
de webredactie

De periode die voorafgaat aan verkiezingen wordt vaak aangeduid als koorts. We zien dan de rood aangelopen hoofden, gezwollen halsaderen, hossende politici die er niet voor terugdeinzen het electoraat vanuit de trapeze met het wijwater van hun beloftes te besprenkelen. Veelal gaat dat gelijktijdig gepaard met het bespuiten van mededingers vanuit hun achterzijde. Misschien is daarom koorts niet het juiste woord, maar is baltsgedrag een accuratere duiding. Terwijl de PvdA zich in existentiële nood vertwijfeld vastklampt aan de stoeprand van het Buitenhof, zuigt 3 Maart aanstaande alle media-aandacht als een afvoerputje onverbiddelijk naar zich toe; de lucht zindert van de Mingelen- en Wester-profetieën en Maurice is 24 uur per dag loops.

 

De wereld draait door, 9-2-2010

Stelt u zich nu eens voor: Boris van der Ham belt Jort Kelder op. Alleen dit al klinkt als het begin van een hele slechte mop. Dit alleen al is voor al diegenen die zich met oud en nieuw voor hadden genomen om niet meer te roken reden genoeg om nerveus weer op zoek te gaan naar een sigaret. Want wat is er aan de hand? Jort koketteert namelijk met een staatsgeheime inventarislijst uit het Nationaal Archief, die naar hem is gelekt door een anonieme regeringsfunctionaris. De spanning is om te snijden, dat begrijpt u wel. Op die lijst staan allemaal nog onbekende streken van wijlen prins Bernhard, zoals verzegelde enveloppen met geheimzinnige contracten en gegevens over zijn financiële huishouding. Kortom, reuze spannend allemaal. En omdat Jort vermoedt dat Lockheed slechts het topje van de ijsberg is (No shit, Sherlock!) en al deze zaken pas in 2025 of 2050 naar buiten zullen komen, heeft hij de lijst dus naar Boris van der Ham gestuurd om directe openheid van zaken te laten eisen zodat 'Willem-Alexander met een schone lei kan beginnen'. Want, zo meent Kelder: 'D66 staat toch een beetje voor openbaarheid en democratie'.

Andere vertederende treurigheid vernemen wij uit de hoek van GroenLinks en de SP. Naar aanleiding van het herziene rapport van Prof. Herman Matthijs over de kostenvergelijking van de Europese monarchieën stelden de respectieve kamerleden Van Gent en Van Raak plichtmatig hun kamervraagjes aan de premier. Wat het nóg minder spannend maakt, is dat Matthijs dit rapport reeds in juni 2008 publiceerde en wij het toen onmiddellijk aan alle kamerfracties hadden gestuurd. Toen deden ze er niets mee, ook al vroeg Van Raak bij de commissievergadering van 30 juni 2008 de premier toen eveneens om een kostenvergelijking met andere Europese vorstenhuizen. De enige relevante wijzigingen zijn de verlaagde Belgische dotaties en de cosmetische ingrepen van de commissie Zalm. Oppervlakkig beschouwd zou je zeggen: beter laat dan nooit. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Hoe het wél werkt? Welnu, vanwege de opeengestapelde schandalen rond het koningshuis in 2009 wilden de SP en GroenLinks een schalks gokje wagen (Kom Ineke, laten we eens een keertje écht gek doen!) om te kunnen pronken met wat kamervragen daaromtrent. Iedereen weet dat er inmiddels allang twee ponsgaatjes in Balkenende's routinematig ontwijkende en vooral nietszeggende antwoorden zijn geslagen en in hun oranje archiefmappen zijn opgeborgen. Ze hebben immers hun vragen gesteld en hebben daarmee aan hun parlementaire plicht voldaan. De antwoorden hoeven ze niet eens te lezen: hoofdzaak is dat ze voor hun paringsdans met de kiezer iets hebben om goede sier mee te maken. Deze twee pseudo-republikeinse lichtgewichten hebben het toch maar mooi gewaagd 'er' een vraag over te stellen. Erg moedig, hoor.

En Boris, de man van de partij voor 'een beetje openbaarheid en democratie' schrijft een brief op hoge poten aan de premier, die op zijn beurt niet eens de moeite neemt om 'm mee te nemen naar Vancouver. Daar wacht immers zijn aanstaande majesteit, met wie hij samen gaat proberen de Spelen in 2020 naar Nederland te halen. Lulligheidjes zoals een convenant met de gemeente Amsterdam over de structuurvisie van het havengebied dat tot 2029 geldt, en een uitgelekte lijst van nóg meer misdaden die door zijn criminele grootvader zijn begaan, worden in het Holland Heineken House onder het genot van een pilsje welwillend weggemasseerd. Jan Peter blij, Willem-Alexander blij en Boris ook blij, want laatstgenoemde heeft voor zijn kiezers toch maar mooi even voor een beetje openbaarheid en ten behoeve van een beetje democratie een beetje brief een beetje durven schrijven. Iedereen weet immers dat na 3 maart geen hond zich nog interesseert voor het verkrampte embargo op de Bernhard-beerput.1

En toen? Toen helemaal niets: 'Zij dronken een glas, zij deden een plas, en alles bleef zoals het was'.2

 

 


1 Voorspelling: de uitgelekte lijst is privé.

Uit: 'Tweede Vervolg van de Latijnsche en Nederduitsche Keurdichten' (1728)

Sij comen bij paren,
Om te vergaren,
In den Haegh.
Sij sijn 'er so graegh.
Sij drinken een glas,
Sij pissen een plas
En laten de saak soo als hij was.
Sondaghs absent,
Maandaghs in 't Logement,
Dinghsdags present
Woensdaghs compleet
Donderdaghs niet gereet,
Vrijdaghs niets gedaan,
Saterdagh na huijs gegaan.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander