Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Wolkjes aan de horizon
Hans Vogel 1

Straks wordt Nederland weer geconfronteerd met de harde realiteit. Na het voetbalcircus in Zuid-Afrika nog eventjes vakantie (althans voor wie dat nog kan betalen) en dan, in het najaar, zal iedereen beseffen dat de wereld er anders is gaan uitzien. De rekening voor het dolgedraaide casino-kapitalisme van de afgelopen jaren zal iemand moeten gaan betalen. Die rekening, lezer, krijgt u straks gepresenteerd.

Het staat al vast wie voorlopig niet hoeven te betalen, namelijk de leden van de familie Grovestins/De Ranitz/Mecklenburg/Lippe/Amsberg, die zich kortheidshalve 'Oranje' laten noemen. Weliswaar de lelijkste kleur in het spectrum, maar er zijn in Nederland al zoveel mensen die 'Zwart,' 'Wit,' 'Groen,' Blauw', 'Bruin' en 'Rood' heten. Onderscheid moet er zijn tenslotte. En paars is gereserveerd voor de kabinetten waarin de PvdA en de VVD zitting hebben, al zou dat ook wel een mooie naam zijn voor de meest succesvolle allochtone familie van Nederland, zeker gezien de innige banden van mevrouw Amsberg met de PvdA. Een van de redenen van die samenwerking is, naar moet worden gevreesd, toch het voordelige tarief waartegen PvdA-leden zich laten inhuren. Zij en hun geestverwanten, zoals het meisje Halsema, laten zich toch zo gemakkelijk imponeren! Er wordt nu alles aan gedaan om deze luitjes in een kabinet te manoeuvreren, want zij krijgen een zware taak: zij moeten het volk gaan voorbereiden op de troonsbestijging door de waterprins en diens importbruidje.

Toch pakken zich aan de horizon enkele wolkjes samen, die nog wel eens flink zouden kunnen groeien. De kans bestaat dat er straks daaruit donderwolken ontstaan, waardoor het geplande feestje in het water valt.

 

De Argentijnse justitie wil persé de Transavia-piloot Julio Poch vervolgen. Hem wordt ten laste gelegd dat hij tijdens het bewind van generaal Videla (1976-1981) gevangenen boven de Río de la Plata uit vliegtuigen heeft geworpen. Die vliegtuigen, van het type F-27, waren overigens geleverd door de Nederlandse firma Fokker en voorzien van speciale deuren om tijdens de vlucht ladingen (zoals weerloze gevangenen) te kunnen lossen. Laten we vooral niet vergeten dat Nederland tijdens de Videla-jaren de tweede buitenlandse handelspartner was van Argentinië en tevens de op een na grootste buitenlandse investeerder. Zodra Videla was verdwenen, droogde de handel op en werd er op slag minder geïnvesteerd. De steun van de Nederlandse regering en het Nederlandse bedrijfsleven was voor Videla's dictatuur van wezenlijk belang.

Tijdens de zogenaamde vuile oorlog in Argentinië, die is begonnen in 1974 tijdens het bewind van mevrouw María Estela ('Isabel') Perón, zijn volgens het officiële rapport Nunca Más van de schrijver Ernesto Sábato ca. 9.000 mensen vermoord. Volgens andere bronnen ligt dat getal hoger, namelijk op 30.000. Hoe dan ook, dat zijn in elk geval heel veel mensen. Dat zijn getallen waar ook mevrouw van Amsberg respect voor kan hebben. Mede in haar naam heeft de 'Koninklijke Luchtmacht' in 1999 meegedaan aan de NATO-bombardementen op Joegoslavië, waarbij ca. 6.000 burgers zijn gedood. En wat te denken van het glorieuze optreden van kolonel-pianist Karremans in 1995 toen hij de burgers van Srebrenica moest beschermen? Door zijn optreden zijn er in naam van Beatrix duizenden over de kling gejaagd. Tel daarbij op de deelname van eenheden van de 'Koninklijke Landmacht,' de 'Koninklijke Luchtmacht' en de 'Koninklijke Marine' aan het 'opbouwwerk' in het verre Afghanistan. Hoeveel onschuldige mensen zijn daar inmiddels in naam van Beatrix expres of per ongeluk gedood? Het moet in elk geval uiterst wrang zijn als je toevallig nabestaande bent van een familielid dat in naam van Beatrix is gedood. Dat maakt je niet bepaald gelukkig!

Vergeleken bij Beatrix, maar natuurlijk ook vergeleken bij Videla en zijn junta-kornuiten, is Julio Poch (gesteld dat hij schuldig wordt bevonden) slechts een kleine krabbelaar. Het gebeurt niet vaak dat zo iemand voor de rechter wordt gesleept. Wat is hier aan de hand?

 

Een mogelijk antwoord is te vinden bij de tegenwoordige president van Argentinië, mevrouw Cristina Fernández de Kirchner, bijgenaamd Reina Cristina, (Koningin Cristina). Mevrouw de president heeft veel meer macht dan mevrouw Amsberg, maar moet die macht wel na vier jaar weer inleveren. Dat is een belangrijk verschil. Maar mevrouw de president is net zo'n control freak als Beatrix. Evenmin houdt zij van tegenspraak. Daar komt nog bij dat zij, net zoals veel machtige en machtshongerige Argentijnse vrouwen, een grondige hekel heeft aan iedere vorm van concurrentie. Welnu, de enige werkelijke concurrente voor mevrouw de president is... Máxima. Wie anders steekt Cristina naar de kroon als meest succesvolle Argentijnse van vandaag?

Wat is de beste manier om Máxima te doen voelen wie er werkelijk de baas is? Dat ligt natuurlijk voor de hand: door Pappa Zorreguieta het vuur na aan de schenen leggen. Iedereen in Argentinië begrijpt ogenblikkelijk dat de zogenaamde zaak Poch helemaal niet draait om Poch, maar om die andere Argentijn met een dubieus verleden en een Nederlandse connectie, namelijk de schoonvader van de waterprins. Jorge Zorreguieta, destijds zó ambitieus dat hij daardoor de bijnaam 'zorroguita' (poenvos) kreeg, was minister onder Videla. Als zodanig heeft hij bloed aan zijn handen, want hij draagt mede de verantwoordelijkheid voor de schendingen van de mensenrechten waaraan Videla en zijn collega-militairen zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt.

Door Poch te vervolgen laat 'Koningin Cristina' haar ambitieuze landgenote 'Prinses Máxima' weten dat haar eigen vader ook gevaar loopt om te worden vervolgd. Zover zal het vooreerst waarschijnlijk niet komen. Cristina weet donders goed met wie ze te maken heeft. Waarschijnlijk weet zij heel goed dat in naam van Beatrix misschien wel evenveel mensen zijn vermoord als in naam van Videla. Er zal dus altijd eerst gepraat worden. Daaraan zijn voor Cristina allerlei financiële voordelen verbonden, want na de onthullingen van onderzoeksjournalist Luis Majul2, is het duidelijk dat het de Kirchnertjes, net als de Amsbergjes vooral om één ding gaat: geld.

Máxima (de Nederlandse regering, dus u, waarde lezer in laatste instantie) zal een prijs moeten betalen om haar pappie niet te laten vervolgen.

 

 

 


1
Dr. H. Ph. Vogel (Hans), profesor titular, ESEADE Buenos Aires. Hans Vogel is historicus en Latijns-Amerika-deskundige.
2
El dueño. La historia secreta de Néstor Kirchner, el hombre que maneja los negocios públicos y privados de la Argentina, Buenos Aires: Planeta 2009, ISBN: 9789504921578
ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander