Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De wijsheid van een bankier
Ton Biesemaat

Onze volksvertegenwoordigers zijn onder de populaire noemer 'commissie de Wit' begonnen aan een onderzoek naar de oorzaken van de financiële crisis. Een expert die door de commissie werd gehoord was Onno Ruding. Een old boy van het internationale bankwezen. Ruding miste kennis bij de toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB). Toen ik dat las verscheen een glimlach op mijn lippen. Mijn gedachten dwaalden af. Was het niet Onno Ruding die als prominent CDA'er en door de wol geverfd bankier ene Máxima Zorreguieta en Willem-Alexander in december 2001 in België met de andere Zorreguieta-clan informeerde over de polderobstakels die de naam Zorreguieta zou opleveren? Een gezellig samenzijn in de buurt van de Europese hoofdstad waar ook Constantijn van de Rand Corp. bij aanwezig was?

Onno Ruding werd door journalist René Zwaap in de Groene Amsterdammer samen met Jorge Zorreguieta in verband gebracht met het witwassen van drugs- en wapengelden. Een oud artikel uit 2002 en sindsdien hebben we, helaas, Zorreguieta niet achter de tralies zien verdwijnen. Niet voor zijn medewerking aan de Argentijnse dictatuur en al helemaal niet voor zijn vermeende activiteiten in het internationale wiwascircuit. Voorlopig houden we het er dus maar op dat Ruding en Zorreguieta nog niet schuldig zijn voordat er bewijs wordt aangeleverd. Zo'n voormalige Groene Amsterdammer-journalist kan immers wel van alles beweren. Als ik Ruding of Zorreguieta was geweest had ik die persmuskiet Zwaap voor de rechter gedaagd maar op de één of andere manier hebben die old boys niet zo'n sterk ontwikkeld eergevoel, wat best wel gek is voor zo'n Zorreguieta. Heeft hij niet het juiste machismo?

Merkwaardig is dat Onno Ruding met zijn ruime bancaire en monarchale ervaring niet aanstipt dat een financieel onbenul als de garnaal Willem-Alexander het toezicht à raison van € 23.000 per jaar uitoefent op de toezichthouder DNB. Had de commissie de Wit daar ook niet een vraag over kunnen stellen aan meneer Ruding? Het is een minuscuul onderwerp in de miljardenzwendel maar 'het zijn de kleine dingen die het doen' zong het onvergetelijke duo Saskia & Serge al.

De geachte leden De Wit (SP), Schinkelshoek (CDA), Blom (PvdA), Schippers (VVD), Graus (PVV), Sap (GroenLinks), Cramer (Christenunie) en Koser Kaya (D66) kunnen de operetterol van hun kroonprins bij de DNB bij Pro Republica nog eens rustig teruglezen. Dan lijkt me een parlementair advies wel op zijn plaats om nooit maar dan ook echt nooit meer een of andere Van Amsberger op het commissariatenpluche van De Nederlandsche Bank te laten plaats nemen.

En heeft Willem-Alexander bij wijze van symbolisch gebaar die jaarsalarissen van € 23.000 reeds teruggestort in de staatskas?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander