Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Waar het Pro Republica
nu precies om gaat (2)


Overwegingen op vakantie in een republiek
Leo Brabanticus

Deel II - De monarchie als bron van afkeer, haar bedrijvers en haar bestrijders. De leugen van de strijd voor de onbevangen jeugd

Leo BrabanticusDat we in een tijd leven die van reclame, propaganda en bedrog aan elkaar hangt, weet iedereen. Het is overigens de hele geschiedenis door zo geweest. 'Idem sed aliter', leerden wij vroeger op school, waarmee gezegd wilde zijn, dat alles op een andere manier steeds hetzelfde is.

Sinds de media ons leven beïnvloeden, is er helemaal geen houden meer aan. Wanneer je dag in dag uit wordt aangepraat dat je altijd arm zal blijven zonder het kopen van een lootje uit 'de loterij zonder nieten', dat je uitgelachen wordt op je werk wanneer je niet volgens de állerlaatste mode gekleed gaat en dat je jezelf schandelijk te kort doet wanneer je niet minstens driemaal per jaar met vakantie gaat en niet dagelijks enkele porties van een bepaald soort roomijs verorbert, dan – zo leert de ervaring – capituleer je, dan geloof je zelfs de meeste grote onzin. Religieuze en politieke leiders verlokken argeloze lieden met hun fantasieën en leugens over hun paradijs en eeuwige vrede (wanneer deze oorlog tenminste gewonnen wordt) en kloppen je het geld uit de zak voor het in stand houden van de eigen organisatie en de koop van JSF's, kernbommen en ruimtesatellieten. Met propaganda kan je de meest stupide presidentskandidaat gekozen krijgen, elke onrechtvaardige oorlog voorstellen als een sublieme vredesoperatie en de schavuit Jack de Vries als een nobel mens. Je kunt het niet vaak genoeg zeggen.

Ik dacht aan dat alles toen ik in de krant het verhaal las over Amsbergs 'emotioneel' beroep op de rechter om verspreiding van vakantiefoto's van zijn dochters te verbieden. Hij - al is hij wel zo doortrapt om een ander deze te laten te voorlezen – herinnert aan zijn eigen ervaringen op de boot van opa Bernhard (hoe durft hij overigens nog op die familierelatie te wijzen: ik zou de ogen uit mijn hoofd schamen, maar Amsberg heeft weinig schaamtegevoelens, dat is in de loop der jaren wel gebleken). Het is overigens onduidelijk wat we ons met die 'bootscènes' moeten voorstellen: als die rotjongens van de pers op passerende schepen op het dek liggen, ga je toch gewoon gezellig bij opa in de kajuit op diens knie zitten luisteren naar diens erotische, pedagogische en andere wijsheden. Ik snap die toespelende vergelijking dan ook niet helemaal.

Waar het mij om gaat is dat wanneer iemand maar vaak genoeg roept dat de jeugd van de kindjes lijdt onder het gedrag van elkaar bevechtende foto-journalisten omdat ze daardoor zich zo belangrijk gaan vinden en zich dáárdoor ook verwend en arrogant gaan gedragen, dit een pedagogische waarheid van de hoogste orde wordt. Ik ben overigens de laatste om te beweren dat het een gezonde zaak is wanneer kinderen te veel in de belangstelling worden geplaatst. Doe normaal, dan doe je al gek genoeg.

Daarbij passen in het geval van de kindjes Amsberg nog twee belangrijke opmerkingen. In de eerste plaats zijn in dit geval niet de fotografen maar de ouders de schuld van de wangroei in het gedrag. Zij - vader en twee vrienden – bedachten deze mediasessie aan het Wassenaarse strand alleen om daarmee de aandacht af te leiden van hun eigen besognes op andere plaatsen in de wereld: Parijs, Rome, New York, waar spetterende feesten worden gegeven maar ook Argentinië ten huize van een oorlogsmisdadiger, Patagonië, Mozambique. Door hun kinderen als lokvogels in Wassenaar te kijk te stellen, was het - zo was althans de opzet – de pers contractueel onmogelijk om ook elders nog een foto te maken. Zo waren de Amsbergers minstens voor een half jaar weer van die pers-ellendelingen af. Het was geen fraai middel maar het doel heiligt de middelen, zeker bij dit soort volk dat immer gewend is zijn wil hoe dan ook door te zetten.

Het smerige is echter dat die kindjes wél in gezet worden wanneer zij tot de feestvreugde en daarmee tot het behoud van de monarchie kunnen bijdragen. Daarom mogen en moeten er foto's worden gemaakt en wordt de hele NOS opgetrommeld bij – of liever na – de geboortes, doopfeesten, schoolgang enz. Let dus wel: dan worden ze gebruikt om de monarchie in de herinnering te houden. Het lijkt mij toe dat het evenmin goed is voor de nederigheid der kindjes als ze tot dergelijke optredens worden verplicht. Overigens – maar dat mogen we weer niet weten – is het de vraag in welke staat van arrogantie de kinderen verkeren wanneer zij een dagje alleen bij haar verwaande moeder zijn of enkele uurtjes bij haar nog arroganter opoe in huis zijn of - misschien het ergst van alles – door de lakeien en andere stroopsmeerders worden opgevoed en onderwezen: 'Uwe Koninklijke Hoogheid is veel hoger, heeft veel meer geld en veel mooiere kleren dan die proleetjes aan de andere kant van het dorp, die nooit in een gouden koets mogen zitten, nooit een vliegreis maken en geen deftige vader en moeder hebben, die altijd op de televisie mogen komen'.

Wanneer je dag en nacht wordt voorgehouden dat je meer bent dan een ander mens, dan gaan ze dat op de duur geloven. Daarover dacht ik tijdens de vakantie, toen ik vlak bij me enkele van die verwende krengen zag. Wanneer je geleerd wordt dat je meer bent dan een ander en dat zulks ook wordt gepraktizeerd, dan ga je daarin geloven. Dat is nog veel erger dan twee keer per jaar een fotosessie met welke macchiavellistische bedoelingen ook die ook gehouden worden.

Voor Amsberg en Zorreguieta zijn er deze simpele middelen om persmuskieten van je af te houden. Als je een gewoon mens wilt zijn, moet je ook niet als een superieur wezen aanstellen; doe dan zeker geen dingen waar een luchtje aan zit, want door je hooghartig gedrag, je mediacode en je vele stiekeme reisjes roep je de indruk op dat je het een en ander te verbergen hebt.

Het beste zou zijn wanneer je je normaal aan de burgerlijke regels houdt. Ga in elk geval niet als hoogpotige wadlopers over straat; houd je aan de verkeersregels; laat je niet fêteren met snoepreisjes, gratis entreebiljetten of een baan bij een Bank, weet dat jullie eigen capaciteiten tamelijk beperkt zijn, besef dat het watermanagement eigenlijk geen moer voorstelt even weinig als je mikrokrediet-kennis, dat jullie allebei 'omhoog ' gepraat bent maar in werkelijkheid uit een geslacht van schavuiten stamt. Ik beperk me nu tot de man - of we het daarbij nu hebben over de drie Willems, Schweinen-Heinchen (vanwege zijn varkenskop – sommige deskundologen zeggen dat je op hem lijkt) von Mecklenburg –Schwerin of Bernhard von Lippe, de grootste aller viezerikken, de vader van je moeder. Wees ook niet bang op straat voor een foto door een amateur-fotograaf waarop je een rondborstige accolade krijgt van een lid van het Erica-Terpstra-gilde. Begin niet te zeuren over een media-code, welke allang overboord gezet is. Beste jongen, je hebt de strijd tegen de republiek allang verloren.

Lukt dat niet, doe dan onmiddellijk afstand van al je imaginaire rechten en de daaraan verbonden revenuen en ga wonen in Machangulo, Patagonië of Antarctica. Op een enkele Hoedeman na zal niemand je er komen bezoeken en zeur niet over het verloren vaderland, wanneer je ooit nog eens in Nederland zal komen – bijvoorbeeld om in Leiden eens te gaan studèren -, over verloren rechten of zo.

Klik hier om deel 1 te lezen

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander