Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Willem-Alexander en de jacht
Maartje

Van het nutteloze jagen

Sebastian Brant - Von vnnutzem jagen (Das Narrenschiff, 1494)
'Von vnnutzem jagen Mancher vil kost vff jagen leytt / Das jm doch wenig nutz vß dreyt / Wie wol er dick eyn weydspruch seyt'

Nu het kroonprinselijk stel toch naar hun geliefde Machangulo zal gaan, zal zeker ook 'het jagen' op wild in het hoofd van Willem-Alexander omgaan, want Mozambique is in dat opzicht een paradijs. Jagen is één van zijn geliefde bezigheden, in binnen- en buitenland lekker knallen op dieren, is voor hem een groot genoegen. Dat weten we van de jachtpartijen op het Loo, die de Staat volgens staatssecretaris de Jager (what's in a name?) jaarlijks ruim € 640.000 kosten. Maar na kamervragen van de Partij voor de Dieren en de SP blijkt het om een totaal bedrag van € 1,6 miljoen te gaan. Want het bijvoederen van het wild, de jachthondenmeute, de afrasteringen en wildroosters in het kroondomein, de beveiliging van de gasten en het opruimen van het lood na de jacht, moeten ook betaald worden. Er zijn ongeveer acht jachtopzieners in dienst en een onbekend aantal bosarbeiders. Aan het hoofd staat de jagermeester van de Koningin in Gelderland.

Kroondomein het Loo is 10.000 hectare groot en was vroeger privé bezit van de Koninklijke familie. Maar omdat het onderhoud te duur werd is het aan de staat geschonken met nog wel enige privileges voor de koninklijke familie. De 'koninklijke jacht' wordt nog steeds in stand gehouden omdat 'Hare Majesteit' elk jaar tussen 15 september tot 25 december een plezierjacht aan haar (buitenlandse) gasten moet kunnen aanbieden. Vanuit Spanje, Denemarken, Duitsland komen de gasten, ook Nederlandse adel en captains of industrie zijn present. In totaal worden er jaarlijks ongeveer tweeduizend stuks grofwild geschoten.

Willem A. schiet, net als zijn opa (de dierenbeschermengel Bernhard) graag op wilde zwijnen of op edelherten, hoewel hij een belabberd schutter is,- het is bekend dat hij het wild eerder ernstig verwond dan dat hij het doodt. Omdat de patrijzenjacht in ons land verboden is, ging hij een paar jaar geleden met enkele vrienden naar een beschermd natuurgebied in Spanje, om tóch nog te kunnen jagen op patrijzen. Het wordt gezien als zeer sportieve prestatie om de vogels in hun snelle vlucht uit de lucht te knallen, maar er werden meer vogels verminkt dan werkelijk geraakt. De Spaanse krant El Periodico Extremadura schreef er met afgrijzen over. Maar dat stoort Willem-Alexander niet. Ook zijn er intussen al duizenden en duizenden protesten aan zijn adres gekomen over de jachten op het Loo, ook daar geeft de kroonprins niet om.

En dát is precies waar het ook nu weer om draait: het zich niets aantrekken van de mening van het volk, het toont steeds opnieuw de arrogantie van deze man. Zo iemand willen wij toch zeker niet als toekomstig koning.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander