Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Voor spek en bonen
Ton Biesemaat

Hoe zou dat nou voelen als je altijd voor spek en bonen meedoet? Dit stukje gaat uiteraard over WimLex. Hij mag paraderen in zijn operette-uniform van brigadegeneraal. Maar een beetje militair die in Uruzgan zijn tour of duty heeft gedraaid zal WimLex met zijn generaalspet op niet erg serieus nemen. Afgezien van de mogelijkheid dat een zandhaas die daar het opbouwwerk ter hand neemt überhaupt een generaal serieus neemt. Je mag nog wel in smadelijk burgerkostuum tijdens de 400 jaar New York/Hudson-festiviteiten een half uurtje met Obama babbelen waarbij meneer de president een balletje opgooit of his royal highnes troops niet wat langer kunnen blijven zandhappen in Afghanistan. Maar uiteindelijk regelt je moeder dat op een Bilderberg-conferentie. Waar jij, kroonprins, er dan bedremmeld naast staat te gapen. Net zo bedremmeld als die andere onnozelaars met namen als Van Middelkoop, Koenders, Bos, Rouvoet en Balkenende. Het hoogtepunt van je militaire loopbaan was de polonaise in Zagreb waar Prins Pils de troepen aanvoerde. En dat, terwijl even verderop in en om Srebrenica de moslimmannen werden afgeslacht.

Kroonprins: het is gewoon een klotebaan. Ben je samen met mevrouw Fentener van Vlissingen commissaris bij De Nederlandsche Bank. Maar toezicht kan je eigenlijk niet uitoefenen want je hebt er de ballen verstand van. De 23.000 euri vergoeden het leed een beetje. Maar je hebt echt een pantserstalen bord voor je hoofd wanneer je in De Volkskrant leest dat de AFM zegt dat De Nederlandsche Bank er een zooitje van gemaakt heeft en zoiets je niets doet. Zou jij, WimLex, dan stilletjes in een donker hoekje - waar je lakeien je niet kunnen horen of zien - zitten te grienen van schaamte? Wat geheel terzijde zo grappig is aan het Volkskrant-stukje: het is geschreven door Robert Giebels, zoon van de historicus Giebels die zo tevergeefs vroeg om wat Fasseur wél kreeg. Toegang tot de Hofmaniaanse papieren van het Koninklijk Huis-archief. Nog meer terzijde: Robert Giebels werkte nog een blauwe maandag bij de communicatie-afdeling van de AIVD.

Doe je eens je stinkende best dan wordt je reputatie op die rebelse Pro Republica-website kapot gemaakt. Zelfs het schaatsen van het gehele traject van de Elfstedentocht in 1986 door Van Buren betwijfelen die vermaledijde republikeinen. In het commentaar onder dat artikel is je zelfs niet gegund trots je New York-marathon medaille te dragen op je generaalsuniform. Die dwarsliggers weten dan wel weer te vertellen dat je de marathon voor kroeglopers1 hebt gelopen in dubieus gezelschap van een IRT-affaire advocaat. En over de eindtijd van 4 uur en 27 minuten moeten ze ook al weer spotten. Toch mooi dat je het gedaan hebt, want we weten dat je ondanks de vermeende Afrika-liefde van de familie Van Amsberg geen Abebe Bikila bent.

De enige in de familie met kennis van de vastgoedmarkt hebben de Van Amsbergers er uitgewerkt. Dat ingetrouwde lid, luisterend naar de naam De Roy van Zuydewijn, werd er op initiatief van opa Bernhard en lakei Felix Rhodius met medewerking van Eelco Brinkman er bij Bouwfonds uitgewerkt. En dan gaan je eigen bouwprojectjes in Mozambique en Argentinië over de tong. Niets lukt je fatsoenlijk af te handelen. Zelfs je vastgoedkennissen - toch al geen ambacht met een keurige reputatie - schamen zich voor je.

Een beetje vakkundig een zwijn verplaatsen van Het Loo naar de eeuwige jachtvelden schijnt je ook al niet goed te lukken. In Mexico begin je te stotteren over een garnaal die naar de kloten gaat. Bij het IOC wil je een anti-corruptiemaatregel opheffen. Als historicus is je scriptie tot staatsgeheim verklaard. Zelfs de laagste klassen van het VMBO willen je niet eens als geschiedenisleraar.

Vind je het dan gek, beste Wimlex, dat we je ook niet moeten als Willem IV? Je naamgenoot Willem IV zorgde, zo opperen die verdomde republikeinen, voor geen nageslacht. Zorg jij er dan voor dat je die kroon zo belachelijk mogelijk maakt? Het gaat je vast lukken. Het enige waar je als blauwbloedige standup comedian niet voor spek en bonen meedoet. Alvast bedankt voor je niet aflatende steun aan de republikeinse zaak.


1 citaat van de voormalige minister WinsemiusProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander