Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Voor schut
Ton Biesemaat

Hier sta ik, ik kan niet anders...

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Dirk Scheringa Bank (DSB) is omgevallen. Daarmee is niet alleen Scheringa aangeschoten wild geworden. Ook de gebrekkige rol van de huidige toezichthouder AFM en hun voorganger De Nederlandsche Bank (DNB) staat weer ter discussie. Al eerder bij het Icesave-debacle en de ABN-Amro-perikelen kwam DNB-directeur Nout Wellink in zwaar weer terecht. Dat herhaalt zich nu.

Dirk Scheringa en Nout Wellink onder vuur, maar Pro Republica mist iemand die ook wel eens genoemd mag worden. Want De Nederlandsche Bank als toezichthouder staat weer onder toezicht van haar commissarissen. En één van die commissarissen is de heer Van Amsberg te Wassenaar. Dus na Icesave, Fortis, ABN-Amro, ING kunnen we zeggen dat deze commissaris door zijn falende toezicht op de DNB weer een minpuntje op zijn palmares kan bijschrijven.

Maar ter verdediging van de heer Van Amsberg te Wassenaar kunnen we zeggen dat een watermanager en internationaal olympiër natuurlijk niet zoveel verstand heeft van bankieren. Hij heeft wel een boel geld maar gezien zijn omstreden vastgoedprojecten blinkt hij niet uit in financieel inzicht. Van geld meer geld maken dus. Maar had de heer Van Amsberg als DNB-commissaris dan niet beter de eer aan zich zelf moeten houden? Hij moet toch wel eens zittend op een gouden bril in zijn private kamertje nagedacht hebben. Zoiets in de trant van: 'Waarom ben ik in godsnaam commissaris bij De Nederlandsche Bank? Mijn familie bezit miljarden van dat spul maar verstand ervan heb ik niet'. Dat WimLex al op de gouden bril zittend een ontslagbrief samenstelde? De man heeft toch een beetje dat Julianeske over zich. 'Wie ben ik dat ik deze zware taak op me neem?' Een spoortje twijfel dat zijn grootvader en moeder ten enen male respectievelijk miste of mist.

Dat WimLex iets te verwijten valt komt natuurlijk voort uit de absurdistische, onlogische staatsinrichting van onze polder en de daaruit ontsproten regentencultuur. De heer Van Amsberg maakte men ondanks bewezen ondeskundigheid toch commissaris van zoiets belangrijks als De Nederlandsche Bank. Dat krijg je er nou van als je de burgers van dit land niet vertrouwt en alles regelt in achterkamertjes. Omvallend dominosteentje Dirk Scheringa beschadigt dominosteentje Nout Wellink die dominosteentje WimLex beschadigt.

's Avonds voor het slapen gaan oefent WimLex met Máxima bancaire theorie. Maar het blijft niet hangen. Dan belt hij weer met zijn broer Friso die het nog beter weet dan Máxima. Maar die heeft het te druk om de familiemiljarden uit de klauwen van de hedge funds te redden. Zo modddert de commissaris maar door. Je hoort het aanhangers van de monarchie vaak zeggen 'dat het een zware taak is die je niemand gunt. Mooi dat de oranjes het op zich willen nemen.' Ze hebben gelijk. Petje af dat WimLex zich vrijwillig voor een voor hem luttele fooi van slechts € 23.000 voor schut laat zetten als DNB-commissaris.


Maar laten we toch nog even doorredeneren over een weergaloze spagaat theoretisch zou kunnen ontstaan als gevolg van een curieuze afgeleide ministeriële verantwoordelijkheid. Stel nu eens dat de zaak gierend uit de hand loopt en er een parlementaire enquête komt over de gebrekkige rol van de toezichthouders. Immers, niet alleen de huidige DSB-bestuurders zullen aan de tand worden gevoeld, maar ook ex-bestuurders zoals Gerrit Zalm en Ed Nijpels ontspringen de dans niet. Dus zo hypothetisch is deze veronderstelling niet eens. Een gedachtenexcercitie ad absurdum:

  • Zouden de toezichthoudende commissarissen van De Nederlandsche Bank bij zo'n enquête gehoord worden, dan zou dat uiteraard ook voor commissaris Willem-Alexander gelden.

  • Maar die kan niet opgeroepen worden, want de prins is onschendbaar. Dus wordt de ministeriële verantwoordelijkheid geactiveerd, met als resultaat dat de premier in zijn plaats voor de commissie moet verschijnen.

  • De prins staat hiërarchisch onder Nout Wellink als hoogste baas van De Nederlandsche Bank, en die op zijn beurt weer onder de Minister van Financiën, Wouter Bos.

  • Dan zit premier Balkenende op het verhoorbankje onder zijn eigen vice-premier, als plaatsvervanger voor de falende prins. Maar Balkenende kan nergens van weten om de simpele reden dat hij nooit aan de vergadertafel van De Nederlandsche Bank heeft gezeten.

Je blijft lachen met zo'n constitutionele monarchie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander